Slovenska razstava na Dunaju kot Made in China


Z Dunaja prihaja informacija, da bodo v četrtek, 16. maja, ob 19. uri v Photon Gallery Vienna odprli skupinsko ali kolektivno slovensko razstavo ali kar projekt pod naslovom Made in China: Successes And Failures. Skupina umetnikov, projektno zbranih pod trgovsko ali izdelovalsko – produkcijsko oznako Made in China, bo predstavila svoje večletno delovanje ter na samem odprtju izvedla performativni dogodek Made in China: What You Buy is What You Get.

mic-vienna_photon.jpg

Na razstavi Made in China: Successes And Failures bodo na ogled umetniška dela številnih sodobnih in mednarodno priznanih vizualnih umetnikov, ki so bila zasnovana in ustvarjena v mediju umetniškega multipla. Umetniški projekt Made in China že vrsto let skupaj z izbranimi umetniki producira umetniške multiple. Te majhne umetnine oziroma predmete v serijah, cenovno dostopna dela, podobna siceršnjim potrošniškim produktom in obenem drugačna od le-teh, snovalci projekta vidijo kot idealen medij za neposredno kumunikacijo umetnikov in umetnosti s sodobno, potrošniško usmerjeno družbo in posameznikom. Umetnost – umetniške multiple, nenavadne predmete nebrzdane imaginacije, pošiljajo v svet bolj ali manj uniformne in standardizirane ponudbe oziroma potrošniške izkušnje. Tam čakajo na potrošnika, da pri nakupu podeli prednost umetniškemu objektu ter da se odloči za umetnost, kot specifični odnos, namesto da se identificira s prevladujočo ideologijo uniformnega potrošništva.

Poleg umetniških multiplov bodo na razstavi predstavljeni tudi pretekli projekti Made in China, v okviru katerih ekipa Made in China uporablja umetniške multiple kot orodje za ustvarjanje performansov, dogodkov, galerijskih postavitev in razstav ter intervencij v javnem prostoru in v prostorih ekonomije. Umetniški projekti Made in China se udejanjajo kot refleksija stanja sodobne, potrošniške družbe ter kot realno in poetično poseganje v družbeno vsakdanjost in v prevladujoči diskurz, ki je v veliki meri standardiziran in podrejen logiki profita.

Na dan otvoritve se bo v galeriji Photon zgodil performans Made in China: What You Buy is What You Get. Performativni dogodek bo predstavil promocijske in prodajne strategije značilne za svet potrošništva ter prodajo uprizoril kot poetični akt, kot sublimno izkušnjo izmenjave blaga in storitev za denar in kot vzpostavljanje razmerja med prodajalcem, ustvarjalcem in kupcem.

Avtorji projekta: Viktor Bernik, Žiga Kariž, Jara Vogrič, Design: Marko Damiš

Sodelujoči umetniki:

Jože Barši, Viktor Bernik, Colette Lumiere, Conny Blom, Vasja Cenčič, Lada Cerar, Jasmina Cibic, Marko Damiš, Ksenija Čerče, Vuk Čosić, Boštjan Drinovec, Vadim Fiškin, Ištvan Išt Huzjan, Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša, Žiga Kariž, Gašper Kunšič, Dalea Kovačec, Borut Krajnc, Zmago Lenardič, Laibach, Steven Maybury, Alen Ožbolt, Menažerija, Arjan Pregl, Sašo Sedlaček, Nina Slejko Blom, Small But Dangers, son:DA, Benedikt Terwiel, Veli&Amos, Jara Vogrič, Matej Andraž Vogrinčič, Sašo Vrabič

S svojimi fotografskimi edicijami gostujejo še umetniki po izboru galerije Photon:

Anna Fabricius, Markus Guschelbauer, Peter Koštrun, Marko Lipuš, Eva Petrič, Veno Pilon. (Po tiskovnem sporočilu SKICA)

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja