Razstava slovenskega impresionizma na Praškem gradu


Iz Narodne galerije ponosno sporočajo, da bo od sredine maja do sredine septembra na ogled razstava slovenskega impresionizma na eni izmed najbolj obiskanih turističnih in kulturnih točk češke prestolnice, na imenitnem Praškem gradu. Gre za največjo in najštevilčnejšo pošiljko nacionalne dediščine v tujino v vsej zgodovini samostojne Slovenije. Naslov razstave je Impresionizem od zore do mraka Slovenska umetnost 1870–1930.

Transport umetnin (4).jpg

Transport umetnin

Narodna galerija bo na Praškem gradu predstavila 474 eksponatov, med njimi Šubičevo sliko Pred lovom, Groharjev Macesen, Jakopičev Sončni breg in Sternenov Rdeči parazol.

Impresionizem od zore do mraka (1).jpg

Narodna galerija

Častna pokrovitelja razstave sta predsednik Republike Slovenije Borut Pahor in predsednik Češke  republike Miloš Zeman.
Slavnostnega odprtja razstave, ki bo v četrtek, 16. maja, se bo udeležil minister za kulturo Republike Slovenije mag. Zoran Poznič in minister za kulturo Češke republike dr. Antonín Staněk.

MagnetSternenRdeciParazol.jpg

Matej Sternen – Rdeči parazol, 1904

Po več desetletjih bo Praga ponovno gostila pregledno razstavo slovenskega impresionizma in drugih smeri, ki so oblikovale slovenski kulturni prostor med letoma 1870 in 1930.

Rihard_Jakopič_-_Sončni_breg.jpg

Rihard Jakopič – Sončni breg, 1903

Predstavniki modernističnega stila, slikarji Rihard Jakopič, Matej Sternen, Matija Jama, Ivan Grohar  in fotograf Avgust Berthold, so v ključnih letih na začetku 20. stoletja razvili lokalni izraz, ki je združeval secesijske in simbolistične prvine z evropskimi impresionizmi. Z novim slogom so umetniki  ustvarili eno od orodij narodnega prebujenja, ki je meščansko sodobnost povezalo z ruralno  preteklostjo in hkrati poskušalo izraziti najgloblje vzgibe človeške duše, kot se je poetično izrazil Jakopič. V človeško nrav se je poglobil tudi satirik Hinko Smrekar, ki je ostro in pronicljivo beležil  kulturno in politično dogajanje na Slovenskem.

Transport umetnin (2).jpg

Transport umetnin

Umetnost so v teh desetletjih oplajale vedno krepkejše zveze s Češko: prenovo Ljubljane po potresu leta 1895, ki jo je župan in praški študent Ivan Hribar usmerjal po čeških zgledih, delovanje arhitekta  Jožeta Plečnika na Praškem gradu in obojestransko prevajanje literarnih del. Vse to so spremljale močne  likovne povezave, od realizma bratov Šubic, sodobnikov Vojtěcha Hynaisa, do ekspresionizma bratov  Kralj in drugih slovenskih kulturnih delavcev v Pragi.

Transport umetnin (3).jpg

Varnostni ukrepi

Na razstavo je, kot rečeno, umeščenih 474 eksponatov, ki skupaj predstavljajo eno ključnih obdobij v slovenski  zgodovini, ko je umetnost naše dežele poskušala Evropo dohiteti ne le slogovno, temveč tudi  institucionalno s postavitvijo prvega prodajnega razstavišča ter z ustanovitvijo Univerze in Narodne  galerije, vseh treh v Ljubljani.

NGS0455.jpg

Jurij Šubic – Pred lovom, 1883

Ob razstavi bo izšel tudi obširen katalog, ki obsega kar 625 strani. Avtorji besedil v katalogu so Mateja Breščak, Igor Grdina, Barbara Jaki, Michel Mohor, Damjan Prelovšek, Alenka Simončič, Andrej  Smrekar.
Razstavo organizirajo Urad predsednika Češke republike, Uprava Praškega gradu in Narodna galerija.
Za pomoč pri organizaciji razstave se Narodna galerija zahvaljuje veleposlaništvu Republike Slovenije v Pragi in veleposlaniku, njegovi ekscelenci mag. Leonu Marcu. (Po tiskovnem sporočilu)

Transport umetnin (1).jpg

Nakladanje umetnin v dežju

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja