Brina Svit:”Moj dragi Peter!”


Pogreba novinarja in urednika Dela Petra Kolška se je udeležila cela plejada nekdanjih in sedanjih urednikov ter novinarjev, tako Dela kot drugih medijev, prijateljev in sopotnikov iz sveta literature in filma. Na hitro smo opazili nekdanjega direktorja Dela Jureta Apiha, nekdanje glavne urednike Dela Mitjo Meršola, Tita Doberška, Janeza Markeša in Romano Dobnikar Šeruga, sedanjega odgovornega urednika Uroša Urbasa, nekdanjega urednika fotografije Joca Žnidaršiča, pa fotografa Igorja Modica in Voranca Vogla, nekdanje zunanje dopisnike Dela Mojco Drčar Murko, Toneta Hočevarja, Stojana Žitka, nekdanjega urednika Kulturne redakcije Jožeta Volfanda, urednika pri Naših razgledih Jako Žuraja, urednika Sobotne priloge Alija Žerdina, nekdanjega urednika SP Janka Lorencija, Mijo Repovž, urednike Vesa Stojanova, Miša Renka in Uroša Šoštariča, Marjeto Šoštarič, Sašo Vidmajer …

Kleč IMG_6152.jpg

Milan Kleč, Brina Svit in Boris A. Novak, vse fotografije Marijan Zlobec

Med literati smo opazili Milana Jesiha, Vena Tauferja, Borisa A. Novaka, Milčka Komelja, Milana Kleča, Slavka Pregla, Gabrielo Babnik, Mojco Kumerdej, kritika Blaža Lukana in Mateja Bogataja, urednika Mladinske knjige Nelo Malečkar in Tineta Logarja… Pa še petdeset drugih znanih obrazov. Skorajda sem pozabil na kolege iz Kulturne redakcije Dela: Milana Vogla, Slavka Pezdirja, Zdenka Matoza, Jelo Krečič, Tanjo Jaklič, Tino Lesničar, Igorja Bratoža, Jožico Grgič, Jelko Šutej Adamič, Valentino Plahuta Simčič, Marjeto Logar…

Brina 3 IMG_6120.jpg

Pisateljica Brina Svit

Prva se je s pesmijo od Petra Kolška poslovila dramska igralka Saša Pavček. V imenu Dela je govorila Ženja Leiler. Med Petrovimi prijatelji pa je besedo imela dolgoletna prijateljica in pisateljska sodelavka Brina Svit, s katero sta skupaj izdala knjigo med seboj izmenjanih pisem. V imenu sorodstva je govoril Jernej Terseglav.

Peter 12 IMG_6095.jpg

Peter Kolšek

Moj dragi Peter,

to pismo, zadnje, ki ga naslavljam nate v pisemski obliki, ti pišem v vlaku iz Rima v Trst, v katerem hitim na tvoj pogreb.

Ti si gotovo tisti, ki sem mu v življenju napisala največ pisem. Pravzaprav sva si začela pisati še v času, ko sva živela še v istem mestu, — od tega je več kot 40, 45 let, če sva natančna — ti v svoji sobici na Soteski, jaz pri svojih starših na Prulah. Nekatere stvari sva si očitno že v samem začetku najine dvojine hotela povedati z zapisano besedo.

Pavček IMG_6102.jpg

Dramska igralka Saša Pavček

Ko se je geografska razdalja med nama povečala na 1250 km, sva odprla redno in vztrajno korespondenco. Pisala sva si o velikih in malih dogodkih, o otrocih, o literaturi, o drobnih vsakdanjostih… O politiki, o najinah domovinah : ti meni o najini skupni, ki se je osamosvajala, jaz tebi o moji posvojeni, ki je racionalna, nepredvidljiva in uporna, včasih nepotrebno, za vsako figo. Pisala sva si o najinih ljubezenskih zadevah, debatirala o novinarstvu, ki te je zaposlovalo čez dan, in mene tudi kdaj. Pisala sva si o tem, o čemer se strinjava, in še bolj o tem, o čemer se ne, kot na primer o najinih različnih mnenjih o usodi majhnih narodov v Evropi : zgubljeni v prevodu ali najdeni v originalu.

Brina IMG_6121.jpg

Najlepša ljubezenska pisma v slovenski literaturi so tvoja

Vse to naročje pisem sva celo objavila v knjigi, ki sva jo naslovila Navadna razmerja, v hudomušni pomežik in refleksijo ob bok slavnemu francoskemu epistolarnemu romanu Nevarna razmerja, o katerem nam je predaval najin dragi skupni Pirjevec.

Terseglav 1 IMG_6126.jpg

V imenu sorodnikov in svojcev je spregovoril  Jernej Terseglav

Ti si bil gotovo tisti, ki sem mu najbolj verjela, potrebovala njegov nasvet, humor, iskrivi duh in zvestobo.

Ti si bil tudi tisti, s katerim sem se najraje nestrinjala. In ko sem ti za konec leta napisala pismo o tvoji knjigi o Cankarjevih ženskah, sem ti med drugim z vso resnostjo zatrdila, da ni res, da je Cankar napisal najlepša  ljubezenska pisma v slovenski literaturi. Kajti najlepša so tvoja.

Brina 3 IMG_6108.jpg

Žara in fotografija

Moj dragi Peter, s tem pismom ti pravzaprav odgovarjam na tvoje zadnje sporočilo, ki si mi ga poslal za 1. maj, kjer si mi med drugim potožil o bolečinah razbolelega telesa, a potem v svojem nezamenljivem slogu bodrilno dodal : A kljub temu živel 1. maj. In živela Brina.

In jaz lahko vzkliknem le : Živel Peter. Kajti taka prijateljstva, kot je bilo tvoje, najino, ne umrejo.

Brina Svit

Peter 13 IMG_6098.jpg

Veliko ljudi je pospremilo Petra Kolška na zadnji poti 

Meršol IMG_6142.jpg

Glavni urednik Mitja Meršol

Doberšek IMG_6147.jpg

Glavni urednik Tit Doberšek

Markeš IMG_6144.jpg

Glavni urednik Janez Markeš

Jesih IMG_6153.jpg

Pesnik Milan Jesih in pisatelj Milan Kleč

Peter 14 IMG_6136.jpg

Peter se je poslovil kot pesnik

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja