Tržaške prikazni Dušana Jelinčiča


Založništvo tržaškega tiska iz Trsta prihaja jutri v Ljubljano na Društvo slovenskih pisateljev na predstavitev nove knjige Tržaške prikazni pisatelja Dušana Jelinčiča. Srečanje z avtorjem bo ob 11. uri. Knjigo sta uredili urednici Martina Kafol in Alina Carli. S pisateljem se bo pogovarjala Martina Kafol.

Jelinčič prikazni platnica.jpg

Naslovnica z ilustracijo Elisabette Damiani s portretom Jamesa Joycea

Knjiga Tržaške prikazni, najnovejšega dela Dušana Jelinčiča, je doživela že velik uspeh med italijanskimi bralci. Odkar je z naslovom I fantasmi di Trieste lani jeseni knjiga izšla v italijanski različici, je bilo prodanih že preko 4000 izvodov. Sedaj se svojevrsten sprehod po čisto posebnem Trstu predstavlja tudi pri nas.

9788899368296_0_221_0_75 (1).jpg

Naslovnica italijanske knjige

Kot pravi avtor, je njegov “Trst, mesto burje, ki čisti zrak in prevetri srce, mesto moje slovenske duše, vtkane v mozaik duš drugih narodnosti, ki oblikujejo multietničnost tega prostora, mesto socialnih in političnih bojev, mesto bohotne kulture in prodorne večjezične književnosti, s katero je naphano do svojega zadnjega vlakna.”

Jelinčič img_5347.jpg

Dušan Jelinčič s knjigo Zorka Jelinčiča na 33. SKS, foto Marijan Zlobec

V knjigi je zbranih devet kratkih pripovedi, vsaka od njih nam razkriva novo plast mesta, zanimive junake, od Jamesa Joycea, Juliusa Kugyja do Diega De Henriqueza, manj znane kotičke, kot staro mestno kopališče Pedočin, posebne zgodbe, kot je dogodek, vezan na tržaško umobolnico.

Dušan Jelinčič se kot avtor romanov zdaj preizkuša v pisanju kratkih zgodb in tudi v tem žanru se je izkazal kot odličen pisec.

Dušan Jelinčič, Tržaške prikazni, Založništvo tržaškega tiska, april 2019, uredili Alina Carli in Martina Kafol, oblikovanje platnice in ilustracije Elisabetta Damiani, prelom Alina Carli.

https://ilpiccolo.gelocal.it/tempo-libero/2018/09/28/news/i-fantasmi-di-trieste-con-il-loro-carico-di-storia-nelle-pagine-di-jelin-i-1.17297481

https://marijanzlobec.wordpress.com/2017/11/23/zamejske-zalozbe-na-33-sks-nenehno-v-sijajni-kondiciji/

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja