Odprtje K – Hiše na Njegoševi


Na Njegoševi 11 v Ljubljani so zvečer odprli K – Hišo, kot jo je zasnoval arhitekturni biro ARK Arhitektura Krušec, okna pa med 2015 in 2018 izvirno oblikovali člani umetniške skupine IRWIN.

59992965_139103490563359_9179619733291401216_n.jpg

Okno zrcali Meksiko na nasprotni strani Njegoševe

Na slovesnem odprtju sta  govorila arhitekt Miha Dešman in filozof Peter Mlakar, goste pa je pozdravil investitor Tomaž Kunaver. Med drugim je omenil njihovo skupno željo, da bi po svojih močeh in s to hišo prispevali k lepši Ljubljani.

K 4 IMG_6006.jpg

Tomaž Kunaver, foto Marijan Zlobec

Okna na vzhodni fasadi so v svojem značilnem slogu uokvirili člani umetniške skupine IRWIN. Lena Krušec iz biroja ARK Arhitektura je za Delo še pred začetkom gradnje povedala, da bo hiša, ki je zasnovana kot prostostoječa stanovanjska stavba, na vzhodni fasadi imela tri umetniško oblikovane okenske okvirje.

K 9 IMG_5985.jpg

Tri okna so avtorski in naročeni umetniški izdelek skupine IRWIN, foto Marijan Zlobec

Ti bodo vizualno dodatno popestrili objekt modernih oblik, hkrati pa pritegnili pozornost mimoidočih, saj se ta del fasade v strnjenem uličnem nizu odpira na precej prometno Njegoševo cesto, na katero se bo navezoval tudi vhod v podzemno garažo.

06_OHS_Hisa-K.jpg

Pogled na novo moderno hišo z Njegoševe

Arhitekturna ideja večstanovanjske hiše je v predlagani rešitvi pogojena s sodelovanjem umetniške skupine IRWIN. Dialog med umetnostjo in arhitekturo se kaže predvsem v zasnovi arhitekturnega volumna in oblikovanju fasad.

03_OHS_Hisa-K.jpg

Vhod v hišo

Volumen stavbe je tako zasnovan kot anonimen bel kubus, ki kot bela stena v galeriji ustvarja nevtralno ozadje za postavitev umetniških del. Arhitektura se tako umakne v ozadje, da okvirji IRWIN uokvirijo in poudarijo življenje, ki se dogaja v stanovanjih.

05_OHS_Hisa-K.jpg

Velikost hiše je 2225 m2, investitorja pa sta Tomaž Kunaver in Barbara Štraus Kunaver. V hiši so najemniška stanovanja.

K 8 IMG_5993.jpg

Barbara Štraus Kunaver, foto Marijan Zlobec

01_OHS_Hisa-K.jpg

Okno, skozi katerega bo vedno gledal kak IRWIN

K 6 IMG_5998.jpg

Notranjost

K IMG_6044.jpg

Nastopajoči v skupnem projektu, foto Marijan Zlobec

02_OHS_Hisa-K.jpg

Notranjost K – Hiše

K 3 IMG_6024.jpg

Arhitekt Miha Dešman, foto Marijan Zlobec

Miha Dešman je opozoril na neposredno okolje čez cesto, kjer se v obnovljeni Meksiki združujejo arhitektura Vladimirja Šubica, kipi Lojzeta Dolinarja in v notranjosti freske Riharda Jakopiča. V sami arhitekturi nove hiše pa je med drugim omenil “panteonsko” stanovanje naročnikov, v zunanjosti pa jo nekako navezal na dunajsko arhitekturo in njeno Semperjevo udejanjenje fasadnih oblačilnih teorij.

K 1 IMG_6036.jpg

Peter Mlakar, foto Marijan Zlobec

Peter Mlakar je okna skupine IRWIN označil kot okna svobodnega uma, umetnost pa, da ubija dolgčas in iz zla dela dobro. Sklenil pa je z ugotovitvijo, da iz teh okvirjev sili ven smisel. To pa je, kot je govoril metaforično pred tem, smisel življenja.

K 5 IMG_6010.jpg

Gostje iz arhitekturnih in umetniških krogov, foto Marijan Zlobec

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja