Zakaj se vse več razkazujemo in opazujemo?


Dr. Dan Podjed je pred kratkim na tiskovi konferenci Založbe ZRC predstavil svojo knjigo Videni. Zakaj se vse več razkazujemo in opazujemo. Kot je na predstavitvi povedal avtor, letno naredimo sto milijonov selfijev. Če niste videni, vas ni.

Podjed 4 IMG_5274.jpg

Tiskovna konferenca Založbe ZRC, foto Marijan Zlobec

Če je še pred nedavnim veljalo, da je splet zakladnica znanja, ki bo razsvetlil človeštvo in nas popeljal v boljšo, pravičnejšo družbo, je zadnja leta vse bolj jasno, da prihodnost ni tako svetla.

Podjed 3IMG_5282.jpg

Dr. Dan Podjed kaže, kako se naredi selfi

Knjiga antropologa dr. Dana Podjeda z naslovom Videni in podnaslovom Zakaj se se več opazujemo in razkazujemo, je neke vrste vodnik po stranpoteh spleta. Po vzorcih patološkega vedenja človeka in po zastrašujočih praksah opazovanja in kopičenja podatkov, ki so značilne za vse več spletnih velikanov.

Samira 402d994362d6aabc91582723a5571f0d_XL.jpg

Naslovnico je oblikovala ilustratorka Samira Kentrić

Ko boste prebrali knjigo Videni, boste morda prelepili oko spletne kamere na vašem prenosniku ali pa zbrisali vse profile na družbenih omrežjih. Morda pa tudi ne – a v vsakem primeru boste nazorno obveščeni, kaj o vas vedo spletni brskalniki in kako se z njihovo pomočjo zavihteti v žrelo spletne slave.

Podjed IMG_5279.jpg

Dr. Dan Podjed

Knjiga predstavlja vsevidna očesca, ki množice sodobnih posameznic in posameznikov gledajo zračunalnikov, pametnih telefonov in drugih naprav. Razkriva, kaj vedo o njih spletni iskalniki in kako postanejo vidnejši s pomočjo novodobnih avtoportretov – selfijev.

Jud (1).jpg
Selfi je že odločno vstopil v slovensko likovno umetnost. Tina Kolenik, Jud, iz cikla selfijev, Promenada, 2018, Galerija Kresija
Z novega zornega kota osvetljuje mojstre razkazovanja, od zvezdnikov do politikov, ki živijo od svoje prepoznavnosti. Poleg tega pojasnjuje, zakaj je razgaljeno človeško telo postalo tako privlačno, da se milijoni naslajajo ob podobah ljudi, ki so slečeni do kože ali celo odrti in postavljeni na ogled.

Podjed 2 IMG_5276.jpg

Knjigo je ob avtorju najprej predstavila Agata Tomažič

Ob branju te na mnogih mestih precej žgečkljive knjige bodo mnogi razmišljali, kako bi svoje fotografije in posnetke učinkoviteje širili po omrežjih. Glavno sporočilo knjige namreč je, da v sodobnem svetu morda sploh ne obstajamo, če nas nihče ne vidi. Slišali smo hudomušno pripombo, da to ne velja samo za politike, ampak tudi za znanstvenike.

Podjed 5 IMG_5281.jpg

Letno naredimo sto milijonov selfijev

Dr. Podjed je omenil zadnji primer opaženosti, to je zmago komika Volodimirja Zelenskega na predsedniških volitvah v Ukrajini, ki je svojo novo vlogo pred tem že zaigral v televizijski nadaljevanki. (Pozabil pa je omeniti zmago slovenskega premiera Marjana Šarca in še pred tem predsednika države Boruta Pahorja s pomočjo nastopanja in kazanja v medijih). No, v sami knjigi Boruta Pahorja predstavlja kot “kralja Instagrama”. Od septembra 2013 do leta 2018 je bilo na njegovem profilu objavljenih več kot 600 fotografij in posnetkov, predsednik pa je zbral več kot 50 tisoč sledilcev.

volodymyr-zelensky-facts-trivia.jpg

Zmagaš, če se nastavljaš medijem ali v njih celo nastopaš, kot Volodimir Zelenski ?

Če ne narediš vsak dan svojega selfija, je ta dan zate izgubljen, bi lahko povzeli.

1_FCWzaVfzM-6idV4F15ziFA.jpg

Svetovne politike že precej časa ni več brez sporočil na Twitterju, kot jih na primer uporablja ameriški predsednik Donald Trump

Založba ZRC organizira in vabi na pogovor z dr. Danom Podjedom (Inštitut za slovensko narodopisje ZRC SAZU), ki bo v torek, 7. maja, ob 18. uri v Salonu uporabnih umetnosti v Mariboru.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja