Ljubljanski častni meščani na razstavi


V drugem nadstropju Mestnega muzeja v Ljubljani je župan Zoran Janković odprl spominsko in zgodovinsko razstavo, ki prikazuje častne meščane v zadnjih 183. letih podeljevanja tega naziva. Razstavi bo junija sledila obsežna monografija.

Župančič IMG_5488.jpg

Ivana Kobilca – Oton Župančič, ok. 1922

Župan Janković je sicer obširno govoril o kulturi v Ljubljani in pomenu ter žlahtnosti častih meščanov, ni se pa spomnil, da bi tako pomembni ljudje lahko ali celo morali dobiti svojo stalno muzejsko predstavitev, verjetno bi bila še najboljša lokacija nekje na Ljubljanskem gradu.

Korošec IMG_5487.jpg

Anton Korošec

Seveda pa bi od Jankovića, ki se rad hvali, da je za MOL kultura investicija, ne pa strošek ali poraba, pričakovali odprt dialog z državo pri zasnovi nekaterih muzejev, ki se jih kulturna sfera tako zelo boji, da na to temo ne odpre niti ust.

Tito IMG_5485.jpg

Tito

Zato pa niti ni jasno, kateri nujni muzeji bi to bili.

Vrhunc IMG_5494.jpg

Častni meščan Ljubljane, 97 – letni Marko Vrhunec

Prvi muzej, ki ga mora Ljubljana pod nujno dobiti, je Muzej slovenskih književnikov in slovenske literature.

J 2 IMG_5497.jpg

Drugi muzej pa je Muzej slovenskih glasbenikov in slovenske glasbe.

J 7 IMG_5501.jpg

Če kulturna sfera te potrebe ne čuti, ji sam Bog pomagaj.

Jankovič IMG_5464.jpg

Zoran Janković

Je pa Zoran Janković mimogrede omenil nekaj, na kar bi malokdo takoj pomislil, to je na premaknitev spomeniških obeležij slovenskih impresionistov Groharja, Jame, Jakopiča in Sternena iz neopaznega majhnega parka pri Trnovski cerkvi oziroma ob Gradaščici nekam bolj v središče mesta.

J 4 IMG_5511.jpg

Pravzaprav bi morali od Zmajskega mosta pa vse do obnovljene Cukrarne na Poljanskem nasipu narediti avenijo slovenskih umetnikov, ki so s Poljanami bili še posebej povezani, kot pesnik Fran Gestrin, medtem ko so v kasnejši Rdeči hiši bivali France Vodnik, Ivan Pregelj, Marij Pregelj, Bazilija Pregelj, Vladimir Mušič…, ali obiskovali Alojzijevišče (cela plejada znamenitih ljudi), pa bivali v Dijaškem domu Ivana Cankarja (Srečko Kosovel, Robert Hlavaty, Anton Nanut, Janez Menart, Marijan Gabrijelčič, Dane Zajc, Lojze Kovačič, Saša Vuga, Ciril Zlobec, Marijan Gabrijelčič…) ali v sami Cukrarni… (Kette, Murn, Cankar, Župančič, Radivoj Peterlin Petruška, Polonca Kalan…). Z lahkoto bi dobili trideset pomembnih imen.

J 3 IMG_5512.jpg

Razstava

J 5 IMG_5503.jpg

Zastavica

J 6 IMG_5495.jpg

Diploma Antonu Codelliju

Luka IMG_5484.jpg

Milan Berbuč – Franc Leskošek – Luka

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja