Darko Brlek med Aido in Traviato


Program 67. Ljubljana Festivala, kot ga je v Rdeči dvorani ljubljanskega Magistrata prvič v celoti predstavil direktor in umetniški vodja Festivala Ljubljana Darko Brlek, je tako bogat in pester, da ga bo potrebo predstaviti v nekaj nadaljevanjih.

Aida-9.jpg

Prizori iz Aide, foto arhiv Festivala Ljubljana

Kot kažejo prve programske objave, bo največja pozornost usmerjena v otvoritveni operni projekt, ki je hkrati zasnovan monumentalno, spektakelsko, slišali smo že da z lipicanci, hkrati pa se ravno tu postavlja vrsta ali celo največ vprašanj.

AIDA_foto_ADS2733.jpg

Verdijeva Aida bo prišla v Ljubljano kot razširjeni in na novo scensko in režijsko postavljen spektakel, ki je bil v svoji prvotni obliki že viden v Splitu.

Aida-114.jpg

Ljubljansko predstavo Aide pripravljajo režiser Dražen Širiščević, dirigent Ivo Lipanović, orkester Slovenske filharmonije, zbor Opere SNG Maribor ter Zbor in balet HNK Split.

Aida-121.jpg

Med solisti napovedujejo basista Leonarda Šarića kot egiptovskega kralja, mezzosopranistko Rossano Rinaldi kot egipčansko princeso Amneris, sopranistko Susanno Branchini kot etiopsko sužnjo Aido, tenorista Walterja Fraccara kot egipčanskega vodjo Radamesa, basista Ivico Čikeša kot velikega duhovnika Ramfisa, baritonista Giorgia Suriana kot Amonasra, etiopskega kralja in Aidinega očeta, tenorista  Vinka Maroevića kot sla in spranistko Antonijo Teskero kot visoko svečenico.

Aida-187.jpg

Kakšna bo vloga lipicancev v predstavi, še nismo slišali nič bolj konkretnega, razen da bodo ozvočeni in bo slišati njihovo korakanje (v ritmu Verdijeve glasbe) ter da bodo bivali v podzemnih parkiriščih pod Kongresnim trgom.

Aida-188.jpg

Opera se bo dogajala na odru, orkester pa bo tokrat igral pod oziroma pred njim. Bogata scenografija in kostumografija prav tako prihajata iz Splita.

Brlek IMG_5339.jpg

Tiskovna konferenca na Magistratu, foto Marijan Zlobec

Če rečemo, pustimo se presenetiti, bi to pomenilo: ne kritiziraj, dokler ne vidiš.

Kot je povedal Darko Brlek, bo otvoritvena predstava Aide 2. julija ob 21.30 na Kongresnem trgu, če bo slabo vreme pa 3. julija.

Traviata_1015.jpg

Verdijeva Traviata bo prišla na 67. Ljubljana Festival že proti njegovemu koncu, z dvema predstavama 28. in 29. avgusta ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma.

V goste prihaja slavni Teatro Regio iz Torina. Takega gostovanja ne bi bilo brez sodelovanja vlade Republike Italije in Italijanskega kulturnega inštituta v Ljubljani. Vložek Italije v to gostovanje bo kar velik, 48 tisoč evrov.

Gledališče prihaja s celotnim svojim ansamblom in pevci. Kot Traviate omenjajo kar tri sopranistke: Mario Grazio Schiavo, Marijo Mudrjak in Irino Dubrovskajo. Alfred Germont bo tenorist Giulio Pelligra, Alfredov oče Giorgio Germont pa baritonist Giovanni Meoni. Dirigent bo Donato Renzetti. Naj omenimo še slavnega scenografa Josefa Svobodo.

trichilo-3-img_4659.jpg

Veleposlanik Paolo Trichilo in kulturni ataše Stefano Cerrato, foto Marijan Zlobec

Častni pokrovitelj predstav in gostovanja je italijanski veleposlanik v Sloveniji, njegova ekselenca Paolo Trichilo.

(se nadaljuje)

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja