Požar v newyorški katedrali dela Eve Petrič ni ogrozil


V kleti newyorške katedrale St. John the Divine je še pred požarom, ki je uničil pariško katedralo Notre Dame, zagorelo. Poročali smo že, da je v cerkvi pripravila svojo predpostno, postno in predvelikonočno instalacijo Kolektivno srce slovenska multimedijska umetnica Eva Petrič.

unnamed (45).jpg

Požar v newyorški katedrali

Kot je sporočila Eva Petrič iz New Yorka, njeno delo, s katerim je prekrila glavni oltar, ni poškodovano. Kolektivno srce bodo danes ob 17. uri umaknili izpred oltarja in s tem naznanili Kristusovo vstajenje in začetek praznovanja velike noči.

unnamed (46).jpg

Kolektivno srce Eve Petrič v New Yorku

Razkriti glavni oltar bo tako pripravljen na prvi vstajenjski obred.

unnamed (47).jpg

Še zadnje ure prekritega oltarja

Ostali del mednarodne razstave v katedrali bo na ogled še do 30. junija.

Kot še poroča Petričeva, je požar izbruhnil v kleti katedrale, prejšnjo nedeljo zjutraj. Takoj ko je bil opažen dim, je ob 7. uri zjutraj tja pridrvelo več deset gasilskih vozil in okoli 200 gasilcev. Evakuirali so okoli 100 ljudi, ki so bili tedaj v cerkvi. Gasilci so požar, ki je nastal na električni napeljavi, pogasili v eni uri in nato namestili ogromne ventilatorje, da so izpihali dim iz cerkve. Tisti dan so potem opravili mašo na zelenici pred katedralo. Naslednji dan je v cerkvi še močno smrdelo po dimu. Nobeno umetniško delo ni bilo poškodovano.

unnamed (48).jpg

Danes vse v katedrali poteka normalno, je pa videti okrog katedrale več policije.
Kot rečeno, bodo ob petih popoldne Kolektivno srce Eve Petrič dvignili, da bo križ znova  razkrit, kot je bil od Valentinovega do posta. Razstava the Value of Sanctuary bo na ogled v tej katedrali, ki je med največjimi na svetu, do konca junija.
Objava v New York Times je na tej povezavi:
https://www.nytimes.com/2001/12/18/nyregion/fire-breaks-out-at-cathedral-of-st-john-the-divine.html

 

https://www.stjohndivine.org/art/the-value-of-sanctuary/

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja