V spomin velikemu etnologu in antropologu dr. Zmagu Šmitku


V Ljubljani pravkar poteka znanstveni simpozij v počastitev spomina na velikega slovenskega in mednarodnega etnologa ter antropologa dr. Zmaga Šmitka, ki je umrl kmalu potem, ko je končal rokopis svoje zadne knjige. Pod naslovom Šelest divjine in podnaslovom Zeleno dno našega kozmosa je te dni izšla pri založbi Beletrina in velja za avtorjev duhovni, civilizacijski, znanstveni, kulturni in nasploh človeški testament. Z eno besedo govori o negotovi usodi človeštva, če se na planetu takoj marsikaj – naš odnos do narave in okolja – ne bo v temeljih spremenilo. Bistvo knjige so spoznanja, ki temeljijo na zgodovini človeka od najstarejših časov pa do današnjega globalizacijskega vedenja korporacij.

800px-Zmago_Šmitek.jpg

Dr. Zmago Šmitek, foto Wikipedija

Dr. Zmago Šmitek je namreč zelo veliko časa prebil na svojih raziskovalnih poteh v tujini, še posebej v različnih azijskih deželah, kjer je obiskal nešteto spomenikov, jih proučeval, skupaj z vso znanstveno literaturo, da je še sam lahko dodal svoje raziskovalne ugotovitve, dognanja, teze, razmišljanja.

thumb_676_book_big.jpg

Njegova predzadnja knjiga Mandale: tajni vrtovi razsvetljenja je napisana na svetovni ravni in bi si zaslužila takojšnji prevod v angleščino in še kakšen jezik v Aziji.

Zmago Šmitek (1949–2018) je ključno sooblikoval slovensko in mednarodno etnološko in antropološko misel zadnjih tridesetih let. Njegova dela ter njegov angažma kot profesor in raziskovalec so odmevala v različnih disciplinah. Ob izidu knjige Šelest divjine, s katero se je Zmago Šmitek ukvarjal vse do smrti, je pripravila založba Beletrina današnji simpozij, ki je zbral nekatere njegove ključne sodelavce, prijatelje in mislece z zanimanjem za njegov opus.

thumb_2335_book_big-646x1024.jpg

Poglejmo naslove nekaterih referatov in njihove avtorje. Dr. Nina Petek in dr. Jan Ciglenečki: Bližina daljav: Na sopotjih himalajskih puščav, dr. Rajko Muršič: Mess in druge marginalije v etnološkem in antropološkem delu Zmaga Šmitka, Marko Hren: Šelest divjine kot akademska utemeljitev in potrditev relevantnosti aktualnih pojavov oživljanja naravoverskih praks v Sloveniji, dr. Boštjan Kravanja: Šelest divjine in Mandale Zmaga Šmitka: Odpiranje poti k posebnim vidikom človeške kognicije, dr. Andrej Ule: Čarobni svetovi mandal Zmaga Šmitka, mag. Ralf Čeplak Mencin: Zmago Šmitek – prijatelj, etnolog, popotnik in aktivist, dr. Duša Krnel Umek: Zmago Šmitek med etnologijo in mitologijo.

Zmago Šmitek, nekdanji redni profesor na Oddelku za etnologijo in kulturno antropologijo FF Univerze v Ljubljani, se je dolgo posvečal študiju religij in mitologij Evrope in Azije. Sodil je med najvidnejše raziskovalce s področja primerjalne religiologije in antropologije.

9789612843564.jpg

Pri Beletrini so do sedaj izšla sledeča njegova dela: Mitološko izročilo Slovencev (2011), Poetika in logika slovenskih mitov (2012) Mandale: tajni vrtovi razsvetljenja (2016) in kot zadnja Šelest divjine – Zeleno dno našega kozmosa (2019).

thumb_690_book_big.jpg

https://marijanzlobec.wordpress.com/2016/09/25/mandale-tajni-vrtovi-razsvetljenja/

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja