Poklon literaturi Vitomila Zupana z novo knjigo


Kako lahko iz treh knjig Vitomila Zupana, in sicer Levitan, Menuet za kitaro in Komedija človeškega tkiva, nastane ena, nova z naslovom Obraz sežganega, je skrivnost dogajanja in praznovanja sedemdesetletnice pisatelja Draga Jančarja na Beletrini enkrat lani.

Vitomil-Zupan-900x450.jpg

Vitomil Zupan 

Ali je rezultat pozitiven ali ne, bodo povedali novi bralci slavnega, da ne rečem legendarnega Vitomila Zupana.

Simonović 1 IMG_5027.jpg

Ifigenija Simonović in Aleksander Zorn, fotografije z literarnega srečanja Marijan Zlobec

Za generacijo, ki je spoznavala njegove romane, ko so izhajali v sedemdesetih letih in še malo v osemdesetih, je Zupan bil kot meteor in večna skrivnost, kaj vse je še napisal, kaj se kje skriva in kaj bo o še izvedeli iz njegovega zasebnega, pa tudi javnega življenja.

Zorn IMG_5036.jpg

Aleksander Zorn

Urednik nove knjige Aleksander Zorn je bil v sedemdesetih letih prejšnjega stoletja po diplomi iz svetovne oziroma primerjalne književnosti literarni kritik pri Naših razgledih in je ocenjeval vso izvirno slovensko prozo, razen ono, ki je izšla pri založbi Borec, za Naše razglede. Osebno je v seminarju spoznal svojega profesorja Dušana Pirjevca, malo kasneje, ko je postal dramaturg pri Viba filmu, kjer je na razpisu premagal Draga Jančarja, spoznal še Vitomila Zupana.

Dim IMG_5061.jpg

Dim Zupan in Aleksander Zorn

Aleksander Zorn je na predstavitvi knjige in v pogovor s pesnico in publicistko, predsednico slovenskega PEN Ifigenijo Simonović v Slovenski matici navrgel marsikak detajl, še posebej iz časa, ko so snemali film po knjigi Menuet za kitaro Vitomila Zupana.

Fridl IMG_5000.jpg

Ignacija Fridl Jarc s Slovenske matice

Odmev na film Nasvidenje v naslednji vojni (1980) režiserja Živojina Pavlovića je bil izjemen in bi na Puljskem festivalu jugoslovanskega filma zlahka dobil zlato areno, kot je dejal Sanja Zorn, če ne bi prišla intervencija iz Ljubljane (menda iz CK), češ da Zupanov film nagrade za najboljši jugoslovanski film ne more ali sme prejeti in je ni.

Zupan image (2).jpg

Naslovnica nove knjige

Film je bil leta 1982 prikazan na slavnem filmskem festivalu v Cannesu v programu Un certain regard.

5707780_zivojin-pavlovicjpg.jpg

Živojin Pavlović

Zorn pa je povedal še nekaj drugega, kar pa ni tako znano, namreč da je režiser pripravljal še televizijsko nadaljevanko in je posnel ogromno materiala, ki pa je ostal neznano kje. Zorn je nekatere igralce namreč vprašal, na primer Iva Bana, kaj vse so snemali, in je dobil odgovor, da bistveno več, kot se je potem pokazalo v filmu.

Dim 3 IMG_5069.jpg

Pogovor o italijanskem prevodu Vitomila Zupana

Ker je režiser že umrl in je njegova zapuščina v Beogradu, bi se  morali iz Ljubljane odpraviti na raziskovalno poizvedbo in morebitno najdenje “nadaljevanke”.

Zorn je omenil, da je bil Vitomil Zupan zlasti v Srbiji zelo popularen pisatelj in so ga radi prevajali ter seveda brali.

polemike (1).jpg

Emir Kusturica

Zorn pa je poskrbel še za eno cvetko, ko je razkril, kaj je o slovenskih pisateljih izjavil slavni filmski režiser Emir Kusturica. Po njegovem so namreč vsi slovenski pisatelji pedri, razen Vitomila Zupana.

Na slika1 (1).jpg

Nasvidenje v naslednji vojni

Bomo videli, če si bo upal napraviti film po Zupanovem romanu Levitan ?

nasvidenje_fp-xl.jpg

Metod Pevec v filmu

Ifigenija Simonović, ki je prijateljevala z Zupanom, sicer meni, da vsemu, kar Zupan v svojih romanih opisuje (npr. o spolnosti), ni  verjeti in tako naprej.

227270-tt0174058.jpg

Plakat

Simonović je v Zupanovi zapuščini v NUK poiskala rokopise pesmi, ki jih je Vitomil Zupan pisal v sedemletnem zaporu. Prepisovala je in prepisovala, da je na koncu dobila ven sedem knjig. Sedaj se zavzema za eno knjigo kot izbor iz sedmih ali knjigo najboljših pesmi, a tega ne bi delala sama, saj je potreben še drugačen pogled na Zupanovo poezijo, kot ga ima ona.

Simonović IMG_5008.jpg

Ifigenija Simonović

Na vprašanje, kakšna je ta Zupanova poezja, je Aleksander Zorn odgovoril bolj diplomatsko, češ da je bil Zupan boljši romanopisec oziroma pisatelj kot pesnik. Zorn je bil na začetku predstavitve in utemeljitve svojega sestavljanja ene Zupanove knjige iz treh precej v zadregi in dilemi, kaj naj aredi, da bo Zupan čim boljši in da bo nova knjiga gladko tekla in jo bodo bralci, ki Zupana še ne poznajo, torej mlada generacija, brali z užitkom.

thumb_582_book_big.jpg

Zorn je priznal, da je Zupan bralsko težek pisatelj, a da se je z njim vredno spopasti. Iz treh knjig pa je vendarle nastala ena debela ali nad 900 strani, iz česar bi se dalo sklepati, da trije posamezni romani vendarle niso bili toliko krajšani.

Simonovič 3 IMG_5071.jpg

Prijateljstvo ali kaj več ?

Verjetno niti toliko ne, kot je Vitomila Zupana skrajšal tedanji urednik Cankarjeve založbe pesnik Tone Pavček, ki je zmetal iz rokopisa ene knjige kakih tristo strani, sicer roman ne bi izšel. Ali je Pavček kje o tem kaj zapisal, ni znano, prav tako ne, kam je poniknil zavrženi rokopis in ali je Zupan doma ohranil tipkopis celote še zase.

vitomil-zupan-vazno-je-priti-na-gric.jpg

Slišali smo pripoved ali anekdoto o tem, kako sta se na uredništvu soočila Pavček in Zupan ter se delala, kot da sta oba zadovoljna ali tolerantna, ne da bi se o črtanju pogovarjala.

zupan-vitomil.jpg

Če Zupanov sin, pisatelj Dim Zupan, ki je bil na predstavitvi nove knjige, sedanji sestavljenki ni nasprotoval, puščam odprto, ali je to dejanje literarno kritično ali filološko dopustno ali ni.

113819_Vitomil_Zupan_A_b.jpg

Zgoščenka

Govor je bil še o uglasbitvi pesmi Vitomila Zupana, kar je počela Vita Mavrič. Slišali pa smo drzno tezo, da bi v času zlatega obdobja Slovenske popevke, ko bi bilo Zupanu to omogočeno, prav on postal prvi pisec besedil. (Ne pa Gregor Strniša, kar pa ni bilo izrečeno).

Vita Mavrič, ki je svojo zgoščenko snemala šest mesecev, je spomnila, da je bil Zupan poznavalec glasbe. V njegovi poeziji pa jo je med drugim pritegnila posebna metrika.

Dekleva 1 IMG_5053.jpg

Milan Dekleva in Vita Mavrič 

Posebna tema je bilo Zupanovo literarno obzorje, kaj vse je bral in kje je vse te knjige dobil. Znal je več jezikov, tudi francosko, in je na primer aktualno prozo (Celina) in poezijo lahko bral v izvirniku.

Pesnik Milan Dekleva, Zornov kolega s svetovne književnosti, je spomnil, da je bil “Zupan za našo generacijo junak”.

Marijan Zlobec

 


2 odziva na “Poklon literaturi Vitomila Zupana z novo knjigo”

  1. Da so preživeli borci NOB oz. pripadniki veteranske organizacije ZZB NOV vzeli naslov in vsebino filma Živojina Pavlovića Na svidenje v naslednji vojni po istoimenskem romanu Vitomila Zupana nadvse bojevito in zares priča moje osebno doživetje iz Celja, kjer so morali organizatorji tedanjega Tedna domačega filma na zahtevo tedanje borčevske organizacije ZZB NOV in tedanjega celotnega občinskega političnega aktiva organizirati posebno “cenzorsko” projekcijo za najbolj “budne” člane občinskega vodstva ZZB in za člane vodstev tedanjih občinskih političnih organizacij.
    Na tej projekciji in še posebej po njej je bilo slišati iz ust najbolj “zvestih” zagovornikov partijske mitologije “svete” NOB celo zahteve po prepovedi njegovega vsakega nadaljnjega javnega prikazovanja (celo v okviru umetniškega festivala) in napovedi, da bodo najbolj ogorčeni in prizadeti pripadniki borčevske organizacije morebitno uradno festivalsko projekcijo nasilno prekinili, če bo treba, tudi z uporabo orožja.
    No, resnici na ljubo, teh groženj, porojenih iz očitne čustvene vznesenosti in prizadetosti, pripadniki borčevske organizacije niso uresničili ne v Celju in ne kdaj pozneje. Prispevali pa so s svojimi glasnimi protesti in grožnjami k dodatnemu velikanskemu zanimanju za “ekscesni” film ter k skrajno čustveno naelektrenemu vzdušju med uradno festivalsko projekcijo filma ter pozneje med običajnim pogovornim srečanjem z ustvarjalno ekipa filma, ki je potekal po hudim pritiskom neznanske množice poslušalcev v precejšnji negotovosti in strahu pred morebitno verbalno ali fizično provokacijo, ki bi lahko med čustveno razviharjeno množico poslušalcev v razmeroma tesni stranski dvorani kina Union zaiskrila tudi nepredvidene posledice.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d