Dirigent Uroš Lajovic kot skladatelj


Festival Ljubljana pripravlja pod naslovom Velikonočni koncert pravzaprav drugi zaključek 34. Slovenskih glasbenih dnevov. Ta bo v sredo, 17. aprila, ob 19. 30 v Kozinovi dvorani Slovenske filharmonije.

UROŠ LAJOVIC.jpg

Uroš Lajovic, foto arhiv Festivala Ljubljana

Na najstarejšem slovenskem koncertnem odru bodo pod taktirko Uroša Lajovca nastopili Simfonični orkester Akademije za glasbo Ljubljana, Komorni zbor AVE in izjemni vokalni ter instrumentalni solisti.

Lajovic IMG_5305.jpg

Uroš Lajovic, foto Marijan Zlobec

Dirigent Uroš Lajovic (1944) ima v svoji karieri več kot 1300 nastopov po svetu z več kot 70 orkestri ter dolgoletno profesuro na Visoki šoli za glasbeno in scensko umetnost na Dunaju. Manj znano je, da je tudi skladateljsko dejaven. Med študijem kompozicije na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Matiji Bravničarju je leta 1967 za svojo skladbo Poglavje iz Pasijona Andreja Schusterja Drabosnika prejel študentsko Prešernovo nagrado. Izvedena je bila zgolj v odlomkih, tokrat pa bo prvič zazvenela v celoti in v nedavno revidirani različici. 

Lajovic 4 IMG_5714.jpg

Uroš Lajovic, foto Marijan Zlobec

Oratorij bodo interpretirali ugledni slovenski pevski solisti: sopranistka Marta Močnik Pirc, tenorist Dejan Maksimilijan Vrbančič ter baritonist Jože Vidic, pri orglah bo Gregor Klančič, Komornemu zboru Ave in Simfoničnemu orkestru Akademije za glasbo Ljubljana, ki ga tokrat sestavljajo študentje in profesorji, bo dirigiral avtor dela.

Lana 7 IMG_4401.jpg

Lana Trotovšek, foto Marijan Zlobec

Koncert se bo sicer začel z eno najboj tehtnih skladb za violino in godala v slovenski literaturi Inventiones ferales. Napisal jo je akademik Uroš Krek za violinista Igorja Ozima, ki je približno dvajsetminutno skladbo krstil s Simfoničnim orkestrom Slovenske filharmonije pod dirigentskim vodstvom Sama Hubada. Delo je  nastalo že na začetku šestdesetih let 20. stoletja (mednarodni natis Breitkopf und Härtel leta 1962, Edicije DSS 1968) in kaže sladateljevo globoko povezanost s slovenskim ljudskim izročilom, saj je bil Uroš Krek (1922 – 2008) z njim tudi profesionalno povezan kot znanstveni sodelavec Glasbeno – narodopisnega inštituta. Folklorno glasbeno izročilo z etničnega ozemlja (od Rezije do Porabja) je tudi zbiral, zapisoval in preučeval. Posnel je 13 etnoloških in etnomuzikoloških filmov.

Lana IMG_4523.jpg

Lana Trotovšek, foto Marijan Zlobec

V solistični vlogi bo nastopila uveljavljena violinistka Lana Trotovšek., ki se je pravkar vrnila s Kitajske.

Lana.jpg

Lana Trotovšek v Narodni galeriji

56815870_1300983940039597_5553706512628580352_n.jpg

Napoved koncerta v Šanghaju 9. aprila

(Tomorrow evening Mendelssohn Violin Concerto in E minor with the RTS Symphony Orchestra and Bojan Sudjić in Shanghai Oriental Art Center).

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja