Začenjajo se že 34. Slovenski glasbeni dnevi


Festival Ljubljana že 34 let prireja festival slovenske klasične glasbe, ki združuje slovensko sodobno glasbeno ustvarjalnost in poustvarjalnost, gradi na temeljih glasbene dediščine našega prostora in spodbuja k razmišljanju in iskanju novih poti do glasbe.

Dvoršak.jpg

Dirigent Simon Dvoršak, foto arhiv Festivala Ljubljana

V tem tednu bo na sporedu nekaj privlačnih koncertov. Otvoritveni koncert 34. Slovenskih glasbenih dnevov, v sredo, 3. aprila, postavlja v ospredje kar štiri pomembne jubileje: 100-letnico Univerze v Ljubljani, 80-letnico Akademije za glasbo, 100-letnico ljubljanskega Konservatorija in 200. obletnico Beethovnovega častnega članstva v ljubljanski Filharmonični družbi.

Jubilejni koncert v Cankarjevem domu

Pod taktirko Simona Dvoršaka bosta nastopila Simfonični orkester Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani, Mešani pevski zbor Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Komorni zbor Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana. Ob delih Matije Bravničarja, Antona Lajovica in Marjana Kozine bo ob praznovanju 200.obletnice častnega članstva Ludwiga van Beethovna v ljubljanski Filharmonični družbi zazvenela tudi njegova Pastoralna simfonija. Poleg avtentičnosti so dragocenost ljubljanske partiture skladateljevi lastnoročni pripisi in oznake, ki si jih boste lahko pobliže ogledali med odmorom.

Koncert je nastal v sodelovanju Festivala Ljubljana, Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani in Cankarjevega doma. Prvič se bodo Slovenski glasbeni dnevi s svojim slavnostnim začetkom preselili v Gallusovo dvorano Cankarjevega doma. Koncert se bo začel ob 19.30.

Kotar.jpg

Klarinetist Jože Kotar

Koncert Skladateljski začetki

Na petkovem koncertnem večeru Skladateljski začetki bodo zazveneli zgodnja orkestralna dela nekaterih velikih preminulih slovenskih skladateljev, ki so se izobrazili na ljubljanskem Konservatoriju oziroma Akademiji (Pavel Šivic, Primož Ramovš, Dane Škerl) ter novitete nadarjenih slovenskih ustvarjalcev mlajše generacije (Federica Lo Pinto, Domen Gnezda, Matej Bonin).

Mojca-lavren-i-3-_large-600x360.jpg

Dirigentka Mojca Lavrenčič

Ob spremljavi Simfoničnega orkestra RTV Slovenija pod taktirko Mojce Lavrenčič bo nastopil klarinetist Jože Kotar. Koncert bo 5. aprila ob 19.30 v Dvorani Marjana Kozine v Slovenski filharmoniji.

Šiškovič.jpg

Violinist Črtomir Šiškovič

Koncert Šola narodov v Piranu

S tretjim koncertom se Slovenski glasbeni dnevi selijo v Piran, nekdaj kraj v Beneški republiki. V Piranu rojeni Tartini je bil vrhunski violinski virtuoz, najslavnejši violinist Evrope svojega časa in plodovit skladatelj skoraj izključno glasbe za violino oziroma godala. Ustalil se je v Padovi, kjer je ustanovil svojo violinsko šolo. Njemu in njegovim učencem bo posvečen omenjeni koncert, dela pa bosta izvedla poznavalec Tartinijeve glasbe, violinist Črtomir Šiškovič, ter nadarjena mlada violinistka Nika Toškan. Solista bo spremljal Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije. Koncert Šola narodov je sicer del spremljevalnega programa 34. Slovenskih glasbenih dnevov in bo potekal v okviru projekta tARTini, ki je sofinanciran iz programa čezmejnega sodelovanja Italija-Slovenija. Koncert bo 6. aprila ob 19. uri v cerkvi sv. Jurija.

Toškan IMG_7173.jpg

Violinistka Nika Toškan

Noč slovenskih skladateljev

Cikel Noč slovenskih skladateljev, ki vselej prinaša krstne izvedbe slovenskih novitet, od sezone 2018/19 umetniško oblikuje priznani slovenski ustvarjalec in pedagog Črt Sojar Voglar. Tokrat bo svoje nove kompozicije predstavilo dvanajst avtorjev, ki so napisali skladbe za osem inštrumentov. Na sporedu bodo dela Blaženke Arnič Lemež, Davida Beoviča, Pavla Dolenca, Tomaža Habeta, Marijana Korošca, Nejca Kuharja, Igorja Lundra, Maje Matić, Emila Spruka, Aleša Strajnarja, Maksa Strmčnika in Brine Zupančič. Koncert bo 7. aprila ob 19. uri v Viteški dvorani Križank.

Poleg omenjenih koncertnih večerov pa bo na sporedu tudi mednarodni muzikološki simpozij (4. in 5. aprila), ki bo letos tematsko obravnaval konservatorije v procesu profesionalizacije in specializacije glasbenega dela ob stoti obletnici ljubljanskega Konservatorija in osemdesetletnici Akademije za  glasbo. Na simpoziju, ki ga bo vodil dr. Jernej Weiss, se bo predstavilo 23 mednarodno uveljavljenih muzikologov.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja