Dražba starin in umetnin Antike carniole


Ob tridesetletnici delovanja in dvajsetletnici prirejanja dražb Antike carniole je bila nocoj v Narodnem  muzeju jubilejna dražba starin in umetnin.

Carniola 5 IMG_3433.jpg

Rok Glavan in Jaka Prijatelj, vse fotografije Marijan Zlobec

Ali je bila uspešna, bodo na koncu potegnili črto organizatorji.

Carniola 7.jpg

Ljudi je bilo veliko, kupcev manj, kakih 55 številk, a so se za nekatere predmete kar stepli; najbolj za Jakopičevo pismeno pričevanje ali razmišljanje ali spominanje, v katerem piše o svojih namerah za ustanovitev  Narodne galerije in kako je bil v svojih vizijah poražen.

Carniola 6 IMG_3432.jpg

Jakopič se je predvsem zavzemal za slovensko Narodno galerijo, ki bi obsegala le dela slovenskih umetnikov, ne pa tudi tujcev, ki so ustvarjali pri nas. V nekem smislu je zahteval “čistokrvnost”, kar je za svetovljana pravzaprav presenetljivo (konservativno). Pismo sem prebral dopoldan ob pregledovanju gradiva za dražbo.

Carniola 2 IMG_3527.jpg

Za pismo oziroma Jakopičeve spomine sta se potegovala tako predstavnik Narodne galerije kot zasebni zbiralec iz Maribora, ki je bil na koncu poražen, a je pričevanje iz začetnih 150 EUR bilo prodano za kar 750 EUR.

Carniola 1 IMG_3512.jpg

Ni pa bilo prodanih precej Jakopičevh malih risb z izklicno ceno 700 in 800 EUR, kaj šele nekaj njegovih slik.

Carniola IMG_3525.jpg

Najdražje slike Gojmirja Antona Kosa, Riharda Jakopiča, Ivana Vavpotiča, Zorana Mušiča in Janeza Bernika niso bile prodane. Je pa dobila kupca slika Staneta Kregarja, in sicer za 14 tisoč EUR.

Carniola 3 IMG_3515.jpg

Med kipi je bila uspešna dražba del Ivana Napotnika (4000 EUR) in

Carniola  4 IMG_3517.jpg

Toneta Kralja (8400 EUR).

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja