Spominski večer za preminulimi pisatelji


Društvo slovenskih pisateljev in Slovenski center PEN MIRA pripravljata v sodelovanju s Cankarjevim domom Spominski večer za preminulimi pisatelji; Spomin na njih, naš spomin. Slovesnost bo v sredo, 6. marca, ob 20. uri v Kosovelovi dvorani Cankarjevega doma.

akad-alojz-rebula.jpg

Akademik Alojz Rebula, foto SAZU

Lani so preminuli nekateri izjemni Slovenci; pesniki, pisatelji, humanisti, akademiki, profesorji, prevajalci, diplomati, politiki mednarodne reputacije in odmevnosti.

Zlobec edb2b2f06c_62122628.jpg

Akademik Ciril Zlobec

Med najstarejšimi preminulimi sta že kar legendarna Alojz Rebula in Ciril Zlobec, oba Primorca z bridkimi izkušnjami fašizma ter povojnih razmer, čeprav oba precej drugače, a sta na svoji poti neverjetno vztrajala petdeset, šestdeset in še več let. Njuno celotno literarno delo je znano in priznano ter velikokrat nagrajevano.

pogreb-img_4852.jpg

Ciril Zlobec, fotografija v Nikolajevi mrliški vežici na Plečnikovih Žalah, foto Marijan Zlobec

Pravi prevajalski legendi pa sta klasični filolog dr. Primož Simoniti in romanist dr. Andrej Capuder, oba še publicista, esejista, avtorja številnih znanstvenih in osebnih knjig, Capuder pesniških zbirk in romanov kot kronik meščanstva dvajsetega stoletja s poudarkom na življenju v predvojni, medvojni in povojni Ljubljani.

capuder-1-img_4914.jpg

Dr. Andrej Capuder, foto Marijan Zlobec

Slovo zamejske pesnice in pisateljice Irene Žerjal je šlo precej mimo javnosti in bilo manj opaženo, kot bi si nekdanja žena politika Jožeta Pučnika zaslužila. Podobno smrt pesnika Radeta Krstića.

primoz-simoniti.jpg

Dr. Primož Simoniti

Pavel Oblak je bil desetletja dolgo povezan z Ljubljansko opero, še posebej kot prevajalec libretov in lektor, prevajal je zborovsko literturo, kot pesnik pa je bil sopotnik intimistov, čeprav se ves čas ni mogel prebiti v ospredje javnega in še posebej pesniškega zanimaja.

Bizjak 3e5771a1ea121194e50a9ffffbecb686.jpg

Ivan Bizjak, foto Mateja J. Potočnik

Ivan Bizjak je bil prav tako legendarni založnik, urednik, direktot Prešernove družbe, urednik pri Mladinski knjigi, organizator Slovenskih knjižnih sejmov, sopotnik več generacij slovenskih pesnikov in pisateljev, sam pesnik in pisatelj ter pedagog.

Žerjal 2018_08_80640_871788_131216db14_9966396_PR320353_MG382264.jpg

Irena Žerjal, foto Primorski dnevnik

Spominsko slovesnost bo režiral Alen Jelen, scenarij in moderiranje je pripravila Meta Kušar, nastopal bo dramski igralec Jurij Souček, izbor glasbe je opravil Iztok Simoniti, produkcija pa je DSP, Slovenskega centra PEN MIRA in Cankarjevega doma.

Rade-KrstiŔ.jpg

Rade Krstić, foto LUD Literatura

https://marijanzlobec.wordpress.com/umrl-je-pisatelj-in-mislec-drzavljan-evrope-alojz-rebula/

https://marijanzlobec.wordpress.com/2018/08/24/umrl-je-pesnik-in-politik-ciril-zlobec/

https://marijanzlobec.wordpress.com/2018/08/28/ciril-zlobec-je-zelel-politiko-pozlahtniti-jo-narediti-plemenito-kot-poezijo/

https://marijanzlobec.wordpress.com/2018/08/23/umrl-je-prvi-kulturni-minister-dr-andrej-capuder/

https://marijanzlobec.wordpress.com/2017/11/20/kako-sta-se-ljubila-heloiza-in-abelard/

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja