Eva Petrič v newyorški galeriji Mourlot


Eva Petrič je le v zelo majhnem času v New Yorku odprla še drugo razstavo. Tokrat ji je vrata še enkrat odprla ugledna Galerija Mourlot za samostojno razstavo SafetyKnot.

Eva unnamed (15).jpg

Vabilo za razstavo

Eva 5 unnamed (18).jpg

V newyorški katedrali pred oltarjem

Eva 1unnamed (17).jpg

in s Safety Blanket

To je The Value of Sanctuary: Building a House Without Walls, mednarodna skupinska razstava v Katedrali St. John the Divine, ki bo na ogled do 30. junija,

Eva 7 IMG_6637.jpg

Nova razstava v Galeriji Mourlot na prvi pogled ni tako drzna, je intimnejša, bolj zazrta vase, v feminizem in refleksijo, kaj sodobna ženska je, kako se kaže in kako se vidi ali jo vidijo drugi.

Eva 8 IMG_6636.jpg

A to je prvi vtis. Problem je globalnejši in je, začuda, bolj prisoten v ženskem kot moškem likovnem svetu.

Eva 12 IMG_6617.jpg

Eric Mourlot in Eva Petrič

V likovni svet, kar se močno kaže na Slovenskem vsaj v zadnjih dvajsetih letih, vstopajo ambiciozne ustvarjalke, zazrte ne le v čisto likovno izraznost, ampak v povezavo s sodobno družbo in znanostjo.

Eva 11 IMG_6589.jpg

Od tod v zadnjem času toliko razburjanj in polemičnih odmevov.

Eva 10 IMG_6584.jpg

Eva Petrič na srečo še ni bila (državno) nagrajena in s tem ne predmet zavračanj in vsega, kar je doletelo nekatere druge ustvarjalke.

Eva 9 IMG_6588.jpg

Če se te ženske med sabo skorajda ne poznajo, pa to še ne pomeni, da ne dihajo podobnih idej, ki so v zraku in se svobodno gibljejo kjer koli jih nekdo opazi in sprejme, da z njimi vzpostavlja umetniški dialog.

Eva 6 IMG_6624.jpg

Ustvarjanje je dialog, če takoj tega ne opazimo, pa bolj počasi ali sčasoma spregledamo.

Eva 8 IMG_6626.jpg

Voditeljica Equator Production Petra Singh in Eva Petrič

Dober umetnik je pred časom ali vidi več in globlje, kot pravimo.

Eva 7 IMG_6606.jpg

Eva Petrič in Antonia Pocanić, sodelavka Galerije Mourlot

To pa še ne pomeni, da mi takoj opazimo, v čem ali s čim je pred časom ali v čem je najbolj svoj, čist, izviren, kaj je odkril…?

Eva 24 IMG_6569.jpg

Umetnost je odkrivanje novih svetov; pri Evi Petrič se to kaže v iskanju povezav v samem telesu, srcu, možganih, skratka temeljnih bioloških komponentah bivanja na eni strani.

Eva 21 IMG_6582.jpg

Po drugi strani pa išče v človeku poleg emocij, brez česar ni ustvarjalnosti, njegov intelekt, vizijo, še posebej v znanstvenih raziskavah ter najbolj o kozmičnem svetu.

Eva 22 unnamed (19).jpg

Eva Petrič v MODEM – Centru za moderno in sodobno umetnost v Debrecenu

Eva Petrič ve, da smo še zelo daleč, da bi o vesolju vedeli kaj več, za kar si znanstveniki prizadevajo vsaj že pol stoletja, če ne celo stoletje (Noordung).

Eva 15 unnamed (19).jpg

Pri znanosti je proces počasen, pri umetnikih s svojimi videnji in idejami (znanstvena fantastika) pa morda celo hitrejši.

Eva 20 unnamed (19).jpg

Vprašanje je, koliko je v znanosti lahko estetike, še bolj pa, koliko možnosti in moči dajejo umetnosti ideje, ki izvirajo izključno iz znanstvenega sveta.

Eva 19 unnamed (19).jpg

Tu je bil doslej izkazan še največji “boj”.

Eva 18 unnamed (19).jpg

Astrocyte Garden Eve Petrič na Madžarskem

Sedanjo multimedijsko kolektivno razstavo Go, Stop, Stay sta zasnovala kustosa Szalai Kata in Vojnits Purcsar Vito. Tema razstave je razmišljanje o prisotnosti tehnologij v našem življenju.

Eva 16 unnamed (19).jpg

Spretnosti tehnologij, ki prežemajo naše življenje in so nam že prodrle pod kožo, ni možno zaustaviti. To vedo tako znanstveniki kot umetniki. V Sloveniji te tolerance in spodbud, mirnih opažanj in sprejemanj ni bilo kaj dosti.

http://www.equatorproduction.com/current-artists#/new-gallery-1/

Eva Petric

Eva 25 unnamed (24).jpg

Eva Petrič v Galeriji Mourlot v New Yorku

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja