Fabulo bo odprla pisateljica Tatjana Tolstoj


Letošnji mednarodni festival Fabula bo z literarnim večerom in pogovorom 1. marca ob 20. uri v Klubu Cankarjevega doma odprla znana ruska pisateljica, kulturna urednica in publicistka Tatjana Tolstoj. Pogovor bo vodil dr. Andrej Stopar, izbrane odlomke pa interpretirala igralka Barbara Ribnikar. Pogovor bo potekal v ruščini s simultanim tolmačenjem v slovenščino. Fokus festivala bo Zidovi med nami.

thumb_466_event_big.png

Tatjana Tolstoj (1951) je ruska pisateljica, esejistka in javna intelektualka. Dvanajst let je na ruski nacionalni televiziji vodila kultno pogovorno oddajo o kulturi in politiki, Šola obrekovanja. Velja za eno najbolj znanih pisateljic iz obdobja perestrojke ter post-sovjetskega časa. V osemdesetih in devetdesetih letih je živela v ZDA, kjer je poučevala na različnih univerzah. Še danes je povezana z ameriškim intelektualnim prostorom, redno piše za The New Yorker in The New York Review of Books.

Tolstoj 1 thumb_2298_book_big (1).jpeg

Zbirka esejev Tuja lepota Tatjane Tolstoj je prvi slovenski izbor ene najboljših esejistk našega časa. V njej je zbranih enajst esejev, ki so nastali v zadnjih tridesetih letih, od osemdesetih let in vse do danes. Med njimi vsak na svoj način tematizira rusko resničnost – od politike do vsakdanjega življenja; dotikajo pa se tudi občutka tujosti, drugačnosti – in iskanja lepote v njem.
Knjigo je prevedla Urša Zabukovec.

V delu Tatjane Tolstoj je mogoče najti odmeve njenega daljnega starega strica, Leva Tolstoja – ljubezen do narave, psihološke uvide, pozornost za detajle vsakdanjega življenja. A njene pretresljive zgodbe še bolj spominjajo na Čehova, ki notranja življenja in neizpolnjene sanje izriše s sočutjem in uvidom. – The New York Times. (Po tiskovnem sporočilu).

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja