Balassijev inštitut kot Kulturni center veleposlaništva Madžarske v Ljubljani je med najaktivnejšimi tujimi kulturnimi centri v Sloveniji. Tokrat pripravljajo dogodke ob Madžarskem kulturnem dnevu. Madžari praznujejo dan madžarske kulture 22. januarja, kajti na ta dan leta 1823 je Ferenc Kölcsey končal svoje delo Himnusz. Avtorsko glasbo za Kölcseyeve stihe je leta 1844 zložil Ferenc Erkel. Pesem je postala madžarska narodna himna.
Ferenc Kölcsey
Madžarski kulturni dan bodo na Balassijevem inštitutu obeležili s kulturnim programom. Ljubitelje madžarske kulture vabijo najprej na projekcijo posnetka koncerta Od ust do ust iz budimpeštanske Palače umetnosti (MÜPA). Posnetek bodo predvajali v novi in z novo zvočno tehniko opremljeni kinosobi. Projekt Od ust do ust, pod katerega so se med drugim podpisale vokalistke Szilvia Bognár, Ágnes Herczku in svetovno znana Ági Szalóki, je nenavaden spoj tradicionalnih ljudskih glasbenih elementov in svobodnega džezovskega pristopa.
Od ust do ust
Projekciji bo sledila predstavitev knjige Sladice iz Budimpešte In močnate dobrote madžarske kulinarike, ki je izšla ob lanskem 34. Slovenskem knjižnem sejmu. Ob tej priložnosti bo Valentina Smej-Novak na delavnici pokazala, kako se pripravljajo najslastnejše dobrote ene od slaščičarskih prestolnic Srednje Evrope. O značilnostih budimpeštanskih sladic in bogatem srednjeevropskem izročilu močnatih jedi se bodo pogovarjali s prof. Janezom Bogatajem.
Luka Novak na 34. SKS, foto Marijan Zlobec
Kulinarična kultura je neločljivi del nacionalne kulture; skozi kulinariko kultura pogosto na najbolj dostopen in oprijemljiv način nagovori posameznika. Madžarska je bila v minulem letu osrednja država gostja 34. Slovenskega knjižnega sejma; ob številnih prevedenih delih madžarskih avtorjev je ob podpori Balassijevega inštituta izšla tudi slikovita knjiga Sladice iz Budimpešte In močnate dobrote madžarske kulinarike.
V njej je predstavljeno najboljše pecivo iz bogate budimpeštanske in madžarske tradicije: od slovitih tort Doboš, Esterhazy in orehove torte do prefinjenega drobnega peciva. Posebna pozornost je namenjena močnatim jedem, ki so po spletu zgodovinskih in kulturnih dejavnikov edinstvene in tipične prav za Srednjo Evropo, sporočajo iz Balassijevega inštituta,