Festival Slowind kot Utrip svetlobe


Nestrpno pričakujemo letošnji že osemnajsti mednarodni festival Slowind, ki ga organizira naš mednarodno uveljavljeni pihalni kvintet. Skupni naslov letošnjega jesenskega festivala je Utrip svetlobe, trajal pa bo od 22. do 29. oktobra.

fedele-index

Ivan Fedele, foto wikipedija

Umetniški vodja letošnjega festivala je Ivan Fedele, leta 1953 rojeni italijanski skladatelj. Njegov program temelji na soočenju njegove in druge, pretežno italijanske sodobne glasbe s slovensko. Občinstvo bo tako zahvaljujoč Fedeleju spoznalo vrsto izjemnih italijanskih interpretov sodobne glasbe, kot so violinist Francesco D’Orazio, pianista Mariagrazia Bellocchio in Aldo Orvieto, sopranistka Valentina Coladonato, izjemni godalni kvartet Quartetto Prometeo, beneški ansambel za sodobno glasbo Ex novo ter mnoge druge.

Tudi letos bosta dva koncerta oplemenitena z elektroakustično glasbo, na festivalu pa bo sodeloval še simfonični orkester Slovenske filharmonije v okviru svojih rednih abonmajskih koncertov, ki ga bo vodil odlični francoski dirigent Pierre-André Valade.

slowind-13319979_10154053437970837_8677385332821108265_n

Slowind, foto spletna stran pihalnega kvinteta

Festival se bo začel v soboto, 22. oktobra, s prvim koncertom v Slovenski filharmoniji. Umetniški vodja Ivan Fedele je prvemu koncertu je dal skupni naslov Two Moons Two (Dve luni dva), kar je hkrati naslov njegove najnovejše kompozicije, ki bo svojo krstno izvedbo doživela v Ljubljani. Skladba je napisana za dva klavirja, dva virtualna inštrumenta in živo elektroniko. Program uvodnega koncerta bo obsegal še nekaj njegovih kompozicij: prav tako svetovno praizvedbo Wood-skin Tracks (2016) za dva tolkalca in živo elektroniko, Pulse and Light (2014) za dva klavirja in elektroniko in Phasing (2012) za dva klavirja in dva tolkalca. Izvajalci bodo: Mariagrazia Bellocchio in Aldo Orvieto – klavir, Dario Savron in Simone Beneventi – tolkala, Alvise Vidolin – živa elektronika, Luca Richelli – asistent zvočne realizacije. Prvi večer bo tako v celoti avtorski Ivana Fedeleja s svojimi italijanskimi izvajalci.

slowind-dsc_0656

Tiskovna konferenca za festival Slowind, foto Mateja Kralj

Drugi koncert v nedeljo, 23. oktobra, bo imel naslov Nočni popotniki. Poslušali bomo dela Ivana Fedeleja, Luciana Beria in Pierra Bouleza. Berio bo zastopan s Sequenzo VIII za violino solo iz leta 1976, ki jo bo izvedel Francesco D’Orazio, Pierre Boulez pa z Anthemes 2 iz leta 1997 za violino in elektroniko.

Tretji koncert 18. Festivala Slowind v ponedeljek, 24. oktobra, ob 20. uri v Slovenski filharmoniji, bo imel naslov Flamen. Program bo predstavljal dela Andrea Manzolija (r. 1977) Crosswinds (2014) za pihalni kvintet, Nevilla Halla (r. 1962) the crystal body of air (2013) za oboo solo (svetovna premiera), Luke Juharta (r. 1982) Svetovi (2016) za pihalni kvintet (svetovna premiera), Nine Šenk (r. 1982) Obrisi in sence (2016) za pihalni kvintet (svetovna premiera) in Ivana Fedeleja (r. 1953) Flamen (1994) za pihalni kvintet. To bo v celoti večer Slowinda.
Četrti koncert bo nadaljevanje tretjega kot nočni dogodek (ob 22.30) pod naslovom Zgodba o glasu in piščali Bora Turela (r. 1954) in Gregorja Pirša (r. 1970) z naslovom Kos kosti (2011) kot zvočna projekcija. Koncert bo posvečen pred kratkim umrlemu Ljubenu Dimkaroskemu, ki je igral na paleolitsko piščal.

slowind-1-dsc_0658

Med četrtim in petim koncertom bo potekala celodnevna mednarodna glasbena delavnica z naslovom Oblikovanje zvoka, ki jo bodo vodili italijanski gostje in bo potekala na Oddelku za muzikologijo Filozofske fakultete.

Peti koncert bo v torek, 25. oktobra, ob 20. uri v SF. Skupni naslov koncerta je Paroles y palabras. Na sporedu bodo dela Ivana Fedeleja Paroles y palabras (2000) za sopran in violončelo, Ivana Fedeleja Palimpsest – Kvartet IV (2006) za godalni kvartet, Györgyja Ligetija (1923–2006) Godalni kvartet št. 2 (1968), Ivana Fedeleja Morolòja kai erotikà (2010/2011) za sopran in godalni kvartet. Izvajalci bodo sopranistka Valentina Coladonato in Quartetto Prometeo.

slowind-2-dsc_0659

Šesti in sedmi koncert bo v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma kot abonmajski koncert Slovenske filharmonije pod vodstvom dirigenta Pierra – Andrea Valade, ki bo dirigiral dela Erika Satiea, Ivana Fedeleja, Sergeja Rahmaninova in Ottorina Respighija. Fedele bo prispeval svoj Koncert za violino in orkester (1998/1999) s solistom Francescom D’Oraziom.

slowind-4-dsc_0672

Aleš Kacjan, Matej Šarc, Metod Tomac in Jurij Jenko

Osmi koncert 18. Festivala Slowind bo v soboto 29. oktobra ob 20. uri v SF. Naslov koncerta je Mudra po skladbi Ivana Fedeleja. Na programu bodo skladbe Ivana Fedeleja Imagini da Escher (2005) za flavto, klarinet, klavir, tolkala, violino in violončelo, Lojzeta Lebiča (roj. 1934) Barvni krog (2008) za flavto, klarinet, pozavno, tolkala, klavir, violino in violončelo, Ivana Fedeleja Mosaïque (2008) za violino solo in sedemnajst izvajalcev, Pasqualeja Corrada (roj. 1979) Pulse (2013) za flavto, klarinet, klavir, tolkala, violino in violončelo ter Ivana Fedeleja Mudra (2013) za flavto, klarinet, bas klarinet, rog, trobento, pozavno, pihala, klavir, dve violini, violo, violončelo ter kontrabas.
Nastopili bodo Ex Novo Ensemble, Slowind z gosti, Francesco D’Orazio – violina in Pasquale Corrado – dirigent.

slowind-3-dsc_0671

Leto 2015 je bilo Slowindovo nepozabno leto številnih uspešnih gostovanj in sklepanj novih poznanstev. Med najodmevnejša zagotovo sodi nastop na Beneškem glasbenem bienalu, kjer so člani Slowinda podrobneje spoznali glasbo italijanskega skladatelja Ivana Fedeleja, ki je bil hkrati tudi umetniški vodja bienala, prevzel pa je tudi umetniško vodstvo letošnjega festivala Slowind.

Poleg glasbe Ivana Fedeleja, ki bo v večini, bomo imeli priložnost slišati več svetovnih del, kot violinsko sekvenco Luciana Beria, Godalni kvartet št. 2 Györgyja Ligetija, znamenito delo Anthèmes 2 za violino in elektroniko Pierra Bouleza ter več skladb mlajših italijanskih avtorjev, ki bodo prvič v Ljubljani, tako kot verjetno Fedele sam. Tudi letos bomo slišali dve noviteti za pihalni kvintet, ki ju bosta prispevala Nina Šenk in Luka Juhart, mednarodno mojstrsko delavnico pa bodo vodili Ivan Fedele, Pasquale Corrado in violinist Francesco D’Orazio.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja