Drevi prvi Mladi virtuozi


Viteška dvorana v Križankah čaka na začetek že 24. letnika ali izvedbe cikla komornih in solističnih koncertov Mladi virtuozi v organizaciji Festivala Ljubljana. Cikel se bo začel drevi ob 19.30 s koncertom španskega pianista Leonela Moralesa Herrere in Klavirskega tria Rupnik.

trio-rupnik

Trio Rupnik, foto Festival Ljubljana

Na trinajstih koncertih se bodo predstavili slovenski umetniki, ki se šolajo na glasbenih akademijah doma in v tujini, pridružili pa se jim bodo tudi nadarjeni vrstniki iz Avstrije, Finske, Italije, Japonske, Makedonije, Poljske, Srbije in Španije.

Prvi koncert smo že predstavili, zato naj omenimo udeležence cikla na koncertih, ki bodo sledili v kratkem.

marko-kete

Marko Kete, foto Festival Ljubljana

Na drugem koncertu 27. oktobra bomo prisluhnili slovenskima pevcema Maji Ceglar in Marku Keteju.
Sopranistka Maja Ceglar je med pevskim izobraževanjem prejela več nagrad na tekmovanjih ter sodelovala pri več pomembnejših koncertih in predstavah, med drugim je leta 2008 prejela zlato priznanje na regijskem tekmovanju Ljubljane in srebrno priznanje na 37. Tekmovanju mladih slovenskih glasbenikov, leta 2010 je ponovno prejela zlato priznanje na regijskem tekmovanju Ljubljane. Svoje dosežke je pokazala tudi na koncertu prvonagrajencev v Krškem in v Viteški dvorani Križank v sodelovanju z Glasbeno matico v Ljubljani in sodelovala pri snemanju zgoščenke nagrajencev TEMSIG z naslovom Zelena simfonija. Izvedla je tudi vlogo 2. dame iz opere Čarobna piščal za Akademijo za glasbo, pripravlja pa se na vlogi grofice iz Figarove svatbe (W. A. Mozart), ki bo v prihodnji sezoni izvedena pri Opernem studiu SNG opera in balet Ljubljana ter guvernante iz opere Obrat vijaka (B. Britten), ki jo bo prihodnje leto izvedla Akademija za glasbo.

Baritonist Marko Kete je bil večletni član Komornega zbora Ipavska in je kot pevec sodeloval pri projektih Zbora Slovenske filharmonije in različnih pevskih zasedb. Kot solist je nastopal na več recitalih, božičnih in velikonočnih koncertih, drugih javnih prireditvah ter z različnimi instrumentalnimi in vokalnimi zasedbami sodeloval pri nastanku zgoščenk s sakralno glasbo. Na letošnjem tekmovanju mladih glasbenikov TEMSIG je v najvišji kategoriji prejel prvo nagrado.

una-kosir

Una Košir, foto Festival Ljubljana

Tretji koncert bo 10. novembra. Spoznali bomo flavtistko Uno Košir, študentko Akademije za glasbo v Ljubljani, ki se izpopolnjuje na poletnih šolah in seminarjih za kljunasto flavto. Prejela je več priznanj na državnih in mednarodnih tekmovanjih; na TEMSIG leta 2013 kot solistka zlato plaketo in prvo nagrado, leta 2015 zlato plaketo z ansamblom La dolce fiamma, na letošnjem državnem tekmovanju pa je kot solistka prejela zlato plaketo, prvo nagrado in posebno priznanje za osvojenih sto točk. Redno sodeluje z baročnim, simfoničnim in pihalnim orkestrom Akademije za glasbo kot članica in kot solistka. Leta 2014 je na mednarodnem kongresu v Rimu pridobila pedagoško diplomo Willems, poleg študija poučuje glasbeno uvajanje in solfeggio na Glasbenem centru Edgar Willems v Ljubljani.
Ob boku flavtistke Košir bo na koncertu mogoče prisluhniti tudi Arisu Vehovcu na oboi. Že od začetka svoje glasbene poti se je udeleževal regijskih in državnih mednarodnih tekmovanj ter dosegal visoke nagrade. Kot solist je večkrat nastopil s šolskim simfoničnim in godalnim orkestrom, redno pa sodeluje tudi s simfoničnim orkestrom Glasbene šole Celje. Na RTV Slovenija je snemal sodobno komorno glasbo skladatelja Leona Firšta.

zotti

Edoardo Zotti, foto Festival Ljubljana

Na četrtem koncertu 24. novembra bo večer posvečen pihalom. Nastopali bodo oboistka Monika Babič, klarinetist Aljaž Kalin Kante in saksofonist Edoardo Zotti.
Oboistka Monika Babič, ki je trenutno na študijski izmenjavi v Mannheimu, je v letih 2004, 2006, 2010, 2013 in 2016 prejela več zlatih plaket, tako na regijskih kot državnih tekmovanjih mladih slovenskih glasbenikov (TEMSIG). V šolskem letu 2006/2007 ji je Glasbena šola Koper podelila nagrado zlati violinski ključ, ki jo prejmejo najuspešnejši učenci šole.

2007_monika

Monika Babič, foto Glasbena šola Koper

Izobraževala se je na glasbenih festivalih doma in v tujini. Večkrat se je udeležila mojstrskih tečajev v Sloveniji, Nemčiji, Švici, Franciji, Črni gori in Italiji, kjer se je izobraževala pri mednarodno priznanih oboistih.
Študent klarineta ljubljanske Akademije za glasbo Aljaž Kalin Kante je na pomembnejših tekmovanjih tako doma kot v tujini osvojil vrsto domačih ter mednarodnih nagrad in priznanj, med katerimi izstopajo predvsem prva mesta na državnem tekmovanju TEMSIG ter prva mesta na priznanih mednarodnih tekmovanjih v Ljubljani, Beogradu, Novem Sadu, Povolletu, Carlinu, na Reki, v Krškem, Brenu, Pradalungi, Fiorindu in drugih.

maxresdefault

Aljaž Kalin Kante, foto YouTube

Imel je tudi več samostojnih koncertov in recitalov ter profesionalnih snemanj z Avstrijskim radiem in televizijo ORF, RTV Slovenija, Armenskim radiem in televizijo, Radiem Koper in drugimi.

Italijanski saksofonist Edoardo Zotti, ki trenutno obiskuje mojstrski tečaj za solo saksofon na Hochschule für Musik und Theater v Münchnu, je kot solist in član komornih zasedb sodeloval na različnih državnih in mednarodnih tekmovanjih ter prejel več nagrad; med drugim prvo nagrado in prvo absolutno nagrado na XVI. in XVII. mednarodnem glasbenem tekmovanju za mlade glasbenike v Povolettu. Tako z zasedbami in kot solist je nastopal v Italiji, Franciji, Sloveniji, Avstriji, Belgiji in Nemčiji.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: