Kaj spet piše dr. med. Metka Klevišar ?


Celjska Mohorjeva družba je na tradicionalni ponedeljkovi literarni matineji v svoji knjigarni na Nazorjevi predstavila najnovejšo knjigo dr. med. Metke Klevišar V dom – zakaj pa ne ?

klevisar-img_2161

Dr. med. Metka Klevišar

Avtorica knjige Metka Klevišar je sicer zelo znana v slovenski javnosti spričo mnogih pobud in zavzemanj za čim bolj human odnos do starejših in od življenja poslavljajočih se ljudi, če rečem z eno samo mislijo o vsem, kar počne. Tokrat je predstavila dileme in izzive pa tudi možnosti, ki jih predstavlja odhod v dom za starejše.

klevisar-1-img_2169

Urednica Tadeja Petrovčič Jerina predstavlja avtorico

“Kakovost življenja v domu največkrat sploh ni odvisna od doma samega, ampak od človekove temeljne življenjske naravnanosti.
Ta se začne že veliko prej, preden človek sploh začne razmišljati o domu. V dom prineseš sebe.” To so uvodne misli, ki seveda kažejo en vidik, namreč dejstvo, da ostaja človek isti, ne glede na dejstvo, ali prebiva tu ali tam, doma ali v domu.

klevisar-2-img_2182

Tiskovna konferenca

Dr. med. Metka Klevišar je upokojena onkologinja in ena izmed pionirk paliativne oskrbe pri nas. Ima najprej osebne izkušnje, ki jih je kmalu začela deliti z drugimi, o čemer piše, razlaga, predava, se pogovarja in srečuje ali vabi ljudi k sebi domov. Slišali smo marsikatero lepo zgodbo, pripetjaj, izpoved, izkušnjo.

klevisar-3-img_2188

Metka Klevišar ima kaj povedati

Prve korake na področju oskrbe umirajočih je naredila leta 1992 z zasnovanjem Skupine za spremljanje hudo bolnih in umirajočih v okviru Slovenske karitas, iz katere je potem leta 1995 nastalo samostojno Slovensko društvo hospic. Istega leta je bila razglašena tudi za Slovenko leta. Na Onkološkem inštitutu se je posvečala predvsem bolnikom s pljučnim rakom. Po upokojitvi se je posvetila pisanju in je izdala več knjig.

klevisar-4-img_2197

Zelo rada prisluhne drugim

Med knjigami, ki jih je izdala Celjska Mohorjeva družba, so Moja četrta kariera, Samo, da bo zdravje, Goreči grm, Vsak ima svojo zgodbo, ta je moja, Umetnost sobivanja. V dom – zakaj pa ne ? je tako že njena šesta knjiga pri CMD.

klevisar-5-img_2244

In je hvaležna prijateljici Julki Žagar

klevisar-7-img_2241

Tadeja Petrovčič Jerina (desno) in Julka Žagar

Metka Klevišar živi skupaj z dolgoletno prijateljico in stanovsko kolegico Julko Žagar. Kot šoferka jo vozi po Sloveniji. Klevišar ima multiplo sklerozo že iz študentskih let, zato se je naučila življenjskega realizma ali stvarnosti. Skupaj sta animatorki pogovornih skupin v Domu sveti Jožef nad Celjem, ki sta si ga za svoj dom izbrali pred tremi leti. Vodita še Pogovore o življenju in smrti.

klevisar-8-img_2189

Metka Klevišar

Dom ne zadovoljuje vseh želja. Odvisno je od vsakega posameznika. Intimno mnenje vsakogar je, da je doma lepše, čeprav v resnici potrebuješ oskrbo ali si celo že bolan. V pogovoru smo slišali, da v Ljubljani že obstaja Zavod za pomoč ostarelim na domu. Verjetno bo te dejavnosti vedno več, zlasti za tiste, ki nimajo dovolj denarja za oskrbo v domu za ostarele. Podobne zavode ali organiziranosti imajo še drugod po Sloveniji. O denarju in stroških nismo na predstavitvi slišali niti besede, kot da denar ni bistven. Še bolj pomembna je lastna odločitev za dom, vse drugo lahko zveni kot prisila, znebitev človeka, svojca, najbližjega sorodnika. Če si doma, misliš, da ne boš nikoli umrl, ko pa greš v dom… Doma je svoboda, v domu so red, urnik, disciplina, drugi ljudje… Slišali smo v debati oznake kot hiralnica, koncentracijsko taborišče…vse to naj bi bil dom.

klevisar-6-img_2235

Zahvala dr. Tanje Ozvatič

Klevišar ne toliko uči, ne pridiga, poučuje in vzgaja, ampak pripoveduje svoje izkušnje in pomaga kot ve in zna v duhu najprej medicinske etike, kot onkologinja, kot humanistka s široko humanistično razgledanostjo in kulturnimi potrebami. V njeni najnovejši knjigi bo vsakdo našel kaj zase, ostajajo pa odprta vprašanja, o katerih ne govori; kaj je z mladimi, bolnimi, invalidnimi, zapuščenimi, nepreskrbljenimi, brez dohodkov, ki so še bolj potrebni doma in pomoči kot morda bistveno starejši ljudje. Spekter je širši, kot ga v svoji knjigi vidi Klevišar.Drugi problem je, kako opredeliti starost? Kdaj je človek star? Pa tudi, kako je človek, ki veliko zna, hitro izločen iz aktivnosti v družbi. V dom – zakaj pa ne ? bi hitro lahko dobil svojega dvojčka V dom – zakaj pa ?

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: