Nika Gorič še v igri za zmago


Na luksuzni potniški ladji MS Europa se nadaljuje mednarodno pevsko tekmovanje Stella Maris. Končala se je druga etapa, namenjena oratorijskemu petju. Mariborska sopranistka Nika Gorič je bila v tej panogi po mnenju občinstva in žirije tretja.

nika-14642611_10209884755652202_387436300_n

Tabela in uvrstitve pevcev po drugem krogu

Francoska sopranistka Hélène Brunet je pela Exultate, jubilate iz moteta Exultate, jubilate, K. 165 W. A. Mozarta in Ich will dir mein Herze schenken iz Bachovega Matejevega pasijona (Matthäus-Passion), BWV244

Basbaritonist Thomas Faulkner si je za svoj nastop izbral Why do the nations iz Händlovega Mesije (Messiah) HWV 56 in Gott sei mir gnädig iz Paulusa op.36 Felixa Mendelssohna.

Sopranistka Menna Cazel Davies je zapela Blute nur iz Bachovega Matthäus-Passiona in Höre, Israel iz Eliasa Felixa Mendelssohna.

Tenorist Amital Pati je pel Then shall the righteous shine forth iz Eliasa Felixa Mendelssohna in Ingemisco iz Verdijevega Requiema.

Armenska sopranistka Annush Hovhannisyan je za nastop izbrala
Rejoice greatly, O daughter of Zion oz Händlovega Mesije in Cujus animam gementem iz Stabat Mater G. B. Pergolesija.

Britanski kontratenorist Jake Arditti je pel Kind Heav’n iz Theodore G. F. Händla in Fac ut portem iz Stabat Mater G. B. Pergolesija.

Baritonist Geoffroy Salvas je nastopil z It is enough iz Eliasa Felixa Mendelssohna in Der munt’re Hirt iz Der Letnih časov (Jahreszeiten) Josepha Haydna.

Sopranistka Nika Gorič pa si je izbrala Nun beut die Fur iz Stvarjenja (Die Schöpfung) Josepha Haydna in Rejoice greatly, O daughter of Zion iz Mesije (Messiah) G. F. Händla.

Kot že rečeno, je bila po mnenju občinstva in žirije tretja.

Če pogledamo trenutno lestvico, ki zajema le prva tri mesta, je Nika Gorič pri opernem petju prejela drugo mesto občinstva, v oratorijskem petju pa obakrat tretje mesto.

Vodilna po prvem krogu tekmovanja Annush Hovhannisyan se tokrat ni uvrstila med prve tri.

Prvi po mnenju občinstva v drugem krogu Geoffroy Salvas se v prvem krogu ni uvrstil med prve tri kandidate.

Hélène Brunet, ki je v drugem krogu bila najboljša po mnenju žirije, prav tako v prvem krogu ni prišla med prve tri.

Amital Puti je bil v prvem krogu tretji po mnenju žirije, v drugem pa drugi po mnenju občinstva.

Thomas Faulkner je bil po prvem krogu tretji po oceni občinstva, v drugem krogu pa ni prišel med prve tri pevce.

Jake Arditti je bil v drugem krogu drugi po oceni žirije, v prvem krogu pa ni prišel med prve tri.

Menna Cazel Davies, ki je bila po prvem krogu druga po mnenju žirije (Nika Gorič pa druga po mnenju občinstva), prav tako v drugem krogu ni dobila uvrstitve med tremi najboljšimi.

Tako je kar šest pevcev brez uvrstitve med prve tri po dveh kategorijah. Teoretično imata uvrstitvi med prve tri na obeh dosedanjih etapah le Nika Gorič in tenorist Amital Puti.
Uvrstitve v obeh etapah med prve tri in v obeh ocenjevalnih skupinah pa nima nihče.

Javno objavljena tabela, ki jo pred tretjim in zadnjim krogom tekmovanja lahko vidijo vsi nastopajoči, je impozantna. Lahko pa še pride do spremembe, ker tretja etapa prinaša 40 odstotkov skupne vrednosti ocene, medtem ko prvi dve etapi vsaka po 30 odstotkov.
Odločilna bo interpretacija samospeva, s katerim se pevci lahko najbolje izkažejo v vseh detajlih, tako glasovno kot interpretativno ter zrelostno, s celovito odrsko in umetniško pojavnostjo.

Napeto bo do konca!

Če bi Nika Gorič bila le tretja v samospevu, bi verjetno že bila skupna zmagovalka. Nika Gorič je že pela na primer zelo težke Bergove samospeve (Sedem zgodnjih samospevov), prav tako Schubertove samospeve na prestižnem Oxford Lieder Festivalu v Oxfordu.

Marijan Zlobec


2 odziva na “Nika Gorič še v igri za zmago”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: