Prihajajo že 24. Mladi virtuozi


Festival Ljubljana s koncertom španskega pianista Leonela Moralesa Herrera in Klavirskega tria Rupnik začenja 13. oktobra že 24. glasbeni cikel Mladi virtuozi. Na trinajstih koncertih se bodo zvrstili nastopi več kot tridesetih mladih, obetavnih glasbenikov iz Slovenije in tujine. Cikel bo trajal do 20. aprila 2017. Vsi koncerti so brezplačni, potekali pa bodo v Viteški dvorani Križank, tako kot doslej.

trio-rupnik

Klavirski trio Rupnik, foto Festival Ljubljana

Dolgoletna tradicija Mladih virtuozov se je obrestovala; marsikdo je dobil redko priložnost samostojnega nastopanja in izkazanja svojih kvalitet, ki so kljub mladosti vredne vse pozornosti. Lanska sezona je bila v glavnem nadpovprečna, nekaj je bilo vrhunskih mladih glasbenikov, nekaj pa še ne dovolj zrelih, a bodo sami v sebi še premislili, kako naprej, saj en nekoliko slabši nastop še nič ne pomeni na dolgi solistični koncertni poti.

Pomembna je afirmacija, pridobivanje koncertnih izkušenj, širjenje programov, glasbeno sodelovanje s kolegi, organizatorji, mentorji, profesorji…Vsakdo najbolj rabi podporo na začetku poti, kasneje si lažje sam pomaga ali pa ga organizatorji koncertov že bolj poznajo in s tem hitreje povabijo. Podobno občinstvo, ki je lani nihalo glede na poznavanje solistov. Mnogi namreč imajo veliko simpatizerjev in kolegov, sošolcev, prijateljev, ki jih prihajajo spodbujat in ne nazadnje ocenjevati.

Koncertni cikel Mladi virtuozi bo potekal, kot rečeno, med 13. oktobrom in 20. aprilom prihodnjega leta in je v celoti posvečen le solistični, deloma še komorni ustvarjalnosti mladih glasbenikov, dobitnikov številnih prvih nagrad in zlatih plaket na pomembnih državnih in mednarodnih tekmovanjih. Na trinajstih koncertih se bodo predstavili slovenski umetniki, ki se šolajo na glasbenih akademijah doma in v tujini, pridružili pa se jim bodo tudi nadarjeni vrstniki iz Avstrije, Finske, Italije, Japonske, Makedonije, Poljske, Srbije in Španije. To pa je precej več kot v lanski sezoni, pa tudi koncertov bo v celoti več, kar je prav.

leonel-morales-herrero-festival-hamburgo1

Leonel Morales Herrero, foto www.leonelmorales.com

Na prvem koncertu bosta 13. oktobra ob 19.30 v Viteški dvorani Križank nastopila pianist Leonel Morales Herrero in Klavirski trio Rupnik.
Pianist Leonel Morales Herrero je študiral na Glasbenem konservatoriju Castellón, kmalu pa bo izobraževanje nadaljeval pod vodstvom očeta in učitelja Leonela Moralesa na Fakulteti za glasbo in uprizoritvene umetnosti Univerze Alfonso X el Sabio v Madridu. Leta 2015 je v zelo kratkem času prejel prav vse nagrade na treh tekmovanjih za klavir v Valencii v Španiji; mednarodno tekmovanje Ciutat de Llíria, Ciutat de Carlet in Gabriel Teruel Machí v Benimodu. Nadarjeni pianist je tudi večkratni dobitnik prvih nagrad na različnih mednarodnih tekmovanjih. Sodeloval je na mojstrskih tečajih Leonela Moralesa na različnih koncih sveta, med drugim v salzburškem Mozarteumu, izpopolnjeval pa se je tudi na mojstrskih tečajih, ki so jih vodili drugi priznani glasbeniki.

leonel-morales-herrero-medio-cuerpo

Leonel Morales Herrero, foto www.jmsevilla.com

Klavirski trio Rupnik sestavljajo sestra violinistka Manca, njen brat violončelist Nejc in pianist brat Anže. Vsi trije so večkratni nagrajenci državnih in mednarodnih tekmovanj, med drugim so na svojem prvem mednarodnem tekmovanju Festival Gudaća 2011 v Sremski Mitrovici prejeli prvo nagrado, sto točk ter bili laureat v kategoriji komorne glasbe. Leta 2014 je trio na državnem tekmovanju TEMSIG v kategoriji od 15 do 19 let osvojil zlato plaketo, prvo nagrado ter posebno nagrado – dva samostojna koncerta. Aprila letos je na 8. mednarodnem tekmovanju za soliste in komorne skupine Svirel v Goriških Brdih prejel sto točk in postal zlati finalist.
Klavirski trio Rupnik je prejemnik Škerjančeve nagrade Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana za izjemne študijske uspehe in zasluge pri umetniškem uveljavljanju šole za leto 2015.

gallery_160412-klavirski-trio-rupnik-011foto-nada-zgank

Klavirski trio Rupnik, foto www.mg.ml.si

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: