Gregor Knafelc rabi teme za prvo stran Dela


Lastniki dnevnika Delo in Slovenskih novic so v hudi dilemi, kam se preseliti, če se že nameravajo, ne pa morajo. Zakaj nameravajo, je njihova poslovna skrivnost, ki novinarjev načeloma ne zanima ali to ni čisto njihova stvar, dokler ne izvedo, kam naj bi se redakcije preselile. In se izkaže, da so te lokacije povsem antinovinarske.

delo-img_0229

Na Delu so obrodile prve jesenske češnje, foto Marijan Zlobec

Omenili smo že načrt preselitve Dela na Brnčičevo daleč v Črnuče čez Savo, to je več kot pol ure s trolejbusom do središča Ljubljane.

Druga lokacija, ki se je zatem pojavila “v igri”, pa je spet čisto zunaj mesta, a na drugi strani ali na drugem koncu, to je na Vrhovcih ali na Brdu. Spet pol ure daleč s trolejbusom, dokler še vozi. Vsi novinarji nimajo avtomobilov, še posebej ne honorarci. Vsi ne vozijo, če pa vozijo, morajo priti v mesto na spremljanje dogajanja z avtomobili, parkirati, najti prostor, garažo….
Zakaj lastniki Dela razmišljajo o preselitvi iz svoje lokacije in lastnine na Dunajski 5? Zaradi interesa, druge logike ni. Če je interes prodaje sedanje lokacije za cenejšo nekje drugje,je z Delom že konec. Lastnika zanima denar, to je čisto preprosto: dobiti več denarja, kot so ga vložili v nakup Dela. A za to sploh ne potrebujejo Dela, ampak “hiše”.

dunaj-1-img_0499

Cesar Franc Jožef I. ob stoletnici svojega zagrobnega življenja pozdravlja ponižne Slovence z Dunaja, foto Marijan Zlobec

Pred dnevi se je IO Aktiva novinarjev Dela sestal z v. d. odgovornega urednika dnevnika Delo Gregorjem Knafelcem.
Ker bodo v predvidoma kratkem času znane odločitve inšpekcije za delo glede sodelovanja Dela z rednimi honorarnimi sodelavci, je novinarje zanimalo, kakšne scenarije ima vodstvo pripravljene (če bodo ugotovitve drugačne od pričakovanj Dela)? Ob tem je IO Aktiva novinarjev Dela vnovič opozoril, da so honorarni sodelavci pomembni za nemoten delovni proces in hkrati pomemben, ponekod celo ključen del redakcij.

delo-2-img_0877

Čuječe oko iz davčnih oaz, foto Marijan Zlobec

V. d. odgovornega urednika Gregor Knafelc je pojasnil, da bodo v primeru negativnih odločb nekatere izmed stalnih honorarnih sodelavcev najverjetneje zaposlili, vseh pa žal ne. Za kakšno vrsto zaposlitev naj bi šlo in ali v okviru zaposlitvene agencije, še ni vedel povedati.

delo-6-img_0598

Parada dela, foto Marijan Zlobec

V zvezi s kadrovskimi potezami je IO Aktiva novinarjev Dela zanimalo tudi, kakšni so načrti na tem področju in ali je predvideno nadaljnje odpuščanje zaposlenih novinarjev in drugih redno zaposlenih? V. d. odgovornega urednika je dejal, da v zadnjem kvartalu odpuščanja niso predvidena, v naslednjem letu pa bi želel novinarsko ekipo okrepiti tudi z novimi kadri.
Glede reorganizacije je v. d. odgovornega urednika pojasnil, da bo ta delna, a izvedena še v letošnjem letu: oktobra bo končan načrt, nato pa izvedba – organizacija superdeska, v katerem bodo skupaj sedeli uredniki in novinarji, ki so vpeti v dnevno poročanje.

delo-5-img_0560

Parada dela 1, foto Marijan Zlobec

Gregor Knafelc je potrdil, da je v načrtih družbe selitev, in sicer v letu 2018, a da zemljišče za gradnjo stavbe še ni kupljeno. (Torej misli Delo celo graditi?). Ker se kot možna lokacija omenja tudi zemljišče v bližini Tehnološkega parka na Brdu, je IO Aktiva novinarjev Dela opozoril, da se novinarjem ta lokacija ne zdi primerna, saj je preveč oddaljena od mestnega središča in novinarskih virov, poleg tega pa ima slabo povezavo z javnim prevozom, kar bi zmanjšalo učinkovitost delovnega procesa in novinarjem otežilo delo.

delo-7-img_0900

Pogled z dela, foto Marijan Zlobec

Člani IO aktiva so v. d. odgovornega urednika opozorili na izbiro
naslovnih fotografij na 1. strani časopisa, ki so nemalokrat izbrane s premalo razmisleka in bralca ne pritegnejo k nakupu časopisa. V. d. odgovornega urednika je pojasnil, da pripravljajo tri nove vzorce, tako da bo naslovnica omogočala več manevrskega prostora za uredniško postavitev tem. V. d. odgovornega urednika je še opozoril, da ima Delo premalo udarnih zgodb, ki bi »prodajale« časopis.

delo-9-img_0903

Ko padeš z dela, foto Marijan Zlobec

Gregor Knafelc je še pojasnil spremembe pravilnika o vrednotenju
novinarskega dela. Dokument še ni dokončen, dviga pa normo iz 1350 na 1500 vrstic na mesec. Kot je pojasnil, želijo s tem dvigniti učinkovitost, saj več kot 80 % novinarjev dosega normo. IO Aktiva je ob tem poudaril, da se novinarjem zviševanje norme ne zdi primerno, saj namesto kakovosti novinarskega dela spodbuja kvantiteto.

delo-16-img_6182

Jutri bo “better”, foto Marijan Zlobec

IO Aktiva je tudi opozoril na negativni faktor za vrednotenje člankov (0,5), ki ga predlagani pravilnik
po novem spet uvaja in lahko hitro postane sredstvo »šikaniranja«, poleg tega pa članki, ki niso primerni za objavo, ne bi smeli pristati v časopisu, za kar so odgovorni uredniki.
Ker uredniki že po aktualnem pravilniku različno vrednotijo članke, je IO Aktiva pozval, da se pripravijo jasna in enotna merila za ocenjevanje.

delo-12-img_1023

Ali ko padeš z odra, foto Marijan Zlobec

V. d. odgovornega urednika je še pojasnil, da bo 7. oktobra Svet kapitala začel izhajati tedensko na 32 straneh.
Ob opozorilu IO Aktiva, da je komunikacija znotraj uredništva slaba ter da novinarji niso zadostno obveščeni o dogajanju v družbi, je v. d. odgovornega urednika dejal, da bo uvedel občasne jutranje sestanke ob petkih za celotno uredništvo.

delo-14-img_6192

Kaj je potrebno za hierarhijo sreče, foto Marijan Zlobec

IO Aktiva novinarjev Dela bo očitno zelo jasno držal ogledalo lastnikom in odgovornim v redakciji.

delo-15-img_6183

They are right, foto Marijan Zlobec

Kaj bo to pomenilo v praksi, ko je jasno, da iščejo novo lokacijo za Delo in da je že pricurljaja vest, da nameravajo do leta 2018 odpustiti še sto novinarjev oziroma vseh zaposlenih, bo znano še pred veselim decembrom.

delo-11-img_0895

Ali pa dobiš obrat enih polizdelkov, foto Marijan Zlobec

Iskanje udarnih tem za prvo stran Dela je humor tedna ali črni humor, kot hočete. Namesto da objavljajo imena in velike fotografije na primer dveh svetovno znanih slovenskih športnikov, ki naj bi domnevno imela skrite račune v davčnih oazah, naj objavijo najprej velike fotografije pravih, zaresnih ali resničnih, pravnih in zakonitih lastnikov Dela, kdo vse so ti ljudje in v kakšnih lastninskih ali holdinških povezavah, kakšno je njihovo individualno in skupno premoženje, kje vse imajo vso svojo lastnino in v katerih davčnih oazah jo skrivajo.

delo-3-img_0833

Ograja osvobaja, foto Marijan Zlobec

To je prva točka Delovega “udarnega programa” za objavo na prvi strani.
Ko bo ta točka izpolnjena, bom sporočil drugo točko.
In potem dalje in dalje.
Jaz se ne bojm, da bo za prvo stran Dela zmanjkalo “udarnih tem”.
Pa tudi “fehtal” ne bi!

delo-13-img_6191

Kaj je odgovorno za mojo srečo ?, foto Marijan Zlobec

Vem pa, katera bi bila zanesljivo najbolj udarna tema za vse čase!
Ampak kot je v Beli krizantemi zapisal Ivan Cakar, na Rožniku v maju leta 1910:”Starost, kako si še daleč!…”

delo-12-img_6193

Med iskanjem tem za prvo stran, foto Marijan Zlobec

Marijan Zlobec


En odgovor na “Gregor Knafelc rabi teme za prvo stran Dela”

  1. Kera banda!!?? Ma kdo je ta Knafeljc, oštja, mar nameravajo potopiti najboljši
    dnevnik v državi al kaj?!! Le kdo je v ozadju?
    Katera politična opcija vnaša razdor, to me zanima….
    Žal mi je, Delo je moja prva izbira med časniki.
    Naj preživi, lepo prosim.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja