Kakšno bi bilo Černigojevo gledališče ?


V Galeriji Božidarja Jakca v Kostanjevici na Krki bodo drevi ob 19.uri odprli razstavo BAUNET: Černigoj / Teater in dela iz Zbirke Marie-Luise Betlheim iz Zagreba.

ernigoj_teater_postavitev_razstave_v_lokem_muzeju_foto_aleksander_jesenovec

Černigojeva razstava v Loškem muzeju v Škofji Loki, foto Aleksander Jesenovec

Na razstavi, ki je nastala v okviru mednarodnega projekta Bauhaus – Mreženje idej in prakse (Baunet), so združili razstavo Černigoj / Teater v produkciji Loškega muzeja iz Škofje Loke, ki je imela tam velik uspeh in odmev, ter ji dodali pomembno zbirko umetnikov oziroma avtorjev z Bauhausa. Ta razstava je bila lani del velike razstave Bauhaus v Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu, ki je bil nosilec evropskega raziskovalnega projekta.

galerija-ac-1

Černigojeva galerija v Lipici, foto www.lipica.org

Prvi del razstave Černigoj/Teater ali Avgust Černigoj – v mreži evropskega konstruktivizma je pripravila Barbara Sterle – Vurnik.

Odmevna razstava o vodilnem slovenskem avantgardistu Avgustu Černigoju predstavlja avtorjevo zgodnje, najbolj plodno ustvarjalno obdobje in ponovno poskuša ovrednotiti tista njegova  konstruktivistična dela, s katerimi se je avtor vpisal ne le v slovensko umetnostno zgodovino, ampak stopil tudi na evropski umetnostni zemljevid. Predstavlja  doslej še neznane dokumente, ki na novo osvetljujejo njegovo izkušnjo znamenite mednarodne šole Bauhaus v Weimarju, ki jo je obiskoval kot edini Slovenec. Gostovanje v Kostanjevici je priložnost za ponovni ogled razstave in za vse tiste, ki so je morda v Loškem muzeju zamudili.

cernigoj

Avgust Černigoj – Brez naslova, kolaž na papirju, foto www.gpn.kranj.si

Razstava je  rezultat širšega raziskovalnega, mednarodnega projekta Bauhaus – mreženje idej in praks (BauNet).
Gradivo za razstavo so posredovali: Thuringisches Hauptstaatsarchiv-Weimar, Bauhaus Archiv – Berlin, Černigojeva galerija – Kobilarna Lipica – Lipica, Moderna galerija – Ljubljana,
Slovenski gledališki inštitut- Ljubljana, Goriški muzej- Nova Gorica in Notranjski muzej –Postojna.

Zbirka Marie-Luise Betlheim

Zbirka Marie-Luise Betlheim je bila na ogled v Muzeju sodobne umetnosti v Zagrebu. Kustosinja gostujoče razstave je Vesna Meštrić. Zbirka vsebuje več kot sedemdeset umetniških del, nastalih pretežno v obdobju med letoma 1921 in 1924. Med njimi so dela znamenitih profesorjev in študentov Bauhausa: Paula Kleeja, Karla Petra Röhla, Franza Frahm-Hesslerja, Kurta Schwerdtfegerja, Lou Scheper, Hinnerka Scheperja, Farkasa Molnárja, Henrika Stefána, Sandora Bortnyika  in drugih.

farkas_molnr_dve_figuri_1923_tempera_papir_fotodokumentacija_msu_zagreb

Farkas Molnar – Dve figuri, 1923, tempera na papirju, fotodokumentacija MSU Zagreb

Zbirka predstavlja še dragoceno dokumentarno gradivo iz weimarskega obdobja Bauhausa o profesorjih in študentih, kot so fotografije, zloženke, razna pisma in publikacije, kot tudi osebno korespondenco Marie-Luise s prijatelji v Weimarju v tridesetih letih.

tumblr_naohonqdwk1r05w97o1_400

Ilustracija Avgusta Černigoja iz revije Tank, 1927

Nastanek Zbirke Marie-Luise Betlheim je tesno povezan z osebno zgodbo ženske, ki se je zaradi življenjskih okoliščin leta 1927 iz Weimarja preko Dunaja preselila v Zagreb. Nastajanju zbirke je botrovalo druženje Marie-Luise Betlheim (roj. Morgenroth) s takratnimi študenti Bauhausa v Weimarju. Kot spomin na druženje in na prijatelje je dela prinesla s sabo v Zagreb.

bauhaus-a494c7ee-ca20-46c7-8960-0c33f16cbd1e

Katalog razstave Bauhaus osebno

Marie-Luise Betlheim je bila rojena leta 1904 v Wormsu (Nemčija), po smrti očeta, ki je padel v prvi svetovni vojni, pa se z materjo leta 1917 preseli v Weimar. Leta 1920 se v njihovo hišo v Weimarju, na Jacobstrasse 3, vseli mlada študentka Bauhausa, Lou Berkenkamp (kasneje poročena Sceper), s katero mlada Marie stke pristno prijateljstvo in preko nje vstopi v krog bauhausovcev. Intenzivnost druženja nadaljuje tudi po tem, ko se Marie-Luise vpiše v Šolo za ritmiko in glasbo v Hellerauu blizu Dresdna, ki je bila z Bauhausom povezana tudi pri organiziranju skupnih proslav in dogodkov, čemur pričajo mnoge fotografije.

ml-betlheim

Marie-Luise Betlheim

V tem obdobju se je Marie-Luise zbližala z Farkasom Molnárjem, madžarskim študentom arhitekture na Bauhausu, avtorjem projekta Rdeče kocke (Der rote Würfel), 1923.

farkas-molnar-project-for-a-single-family-house-der-rote-wiirfel-the-red-cube-presentation-drawing-1923-ink-and-gouache-on-board-59-x-915cm

Farkas Molnar – Der rote Würfel, 1923

Zvezo in druženje sta ohranjala tudi po letu 1925, ko se njena šola za ritem in glasbo preselila v Laxenburg pri Dunaju in tudi ko se je Marie-Luise zaradi iskanja službe preselila v Zagreb, kjer je tudi ostala in se poročila z znanim psihoanalitikom Stjepanom Betlheimom.

stjepan_betlheim

Stjepan Betlheim

Z njo je vse do danes v Zagrebu ostala tudi mapa del njenih prijateljev, bauhaousovcev iz zgodnjega weimarskega obdobja, ki vsebuje serijo grafik, risb, v olju izvedenih del na kartonu, ilustriranih pisem, beležk, fotografij, skic in načrtov.

lou_scheper_ilustrirano_pismo_15_tu_akvarel_tempera_papir_fotodok_msu_zagreb

Lou Scheper – Ilustrirano pismo, akvarel in tempera na papirju, fotodokumentacija MSU Zagreb

Mednarodni projekt BauNet

Mednarodni projekt BauNet je nastal v sodelovanju štirih partnerjev: Muzej suvremene umjetnosti Zagreb (kot nosilec projekta),ter Universalmuseum Joanneum, Graz, Akademija likovnih umjetnosti Sarajevo in Loški muzej Škofja Loka. Cilj projekta BauNet je bil temeljito raziskati in predstaviti aktivnosti in medsebojne povezave med umetniki jugovzhodne Evrope, ki so se šolali na priznani mednarodni šoli za arhitekturo, oblikovanje in vizualno umetnost – Bauhaus in njihov vpliv na umetniške prakse v petdesetih letih 20.stoletja v jugovzhodni Evropi ter zapuščino avantgardnih gibanj. Med mnogimi aktivnostmi projekta so bile tako tudi razstave posvečene tej tematiki.

baunet_vabilo_gbj

Vabilo na razstavo

Celoten projekt spremlja obsežna (preko 400 strani) monografija Bauhaus – mreženje idej in praks v hrvaškem in angleškem jeziku. Ob razstavi v Škofji Loki je izšla tudi bogata publikacija, ki je hkrati katalog razstave in zbornik prispevkov iz minulega mednarodnega simpozija Avgust Černigoj in dediščina eksperimentalnih praks (24. april 2014 Loški muzej), ki je prav tako nastal v okviru projekta BauNet.
Publikacija bo v slovenskem in angleškem jeziku. Besedila zanj so prispevali: Aida Abadžić Hodžić, Lovorka Magaš Bilandžić, Jana Fojkar, Bogomila Kravos, Peter Krečič, Jana Mlakar, Irene Mislej, Tatjana Rojc, Janez Vrečko, Barbara Sterle Vurnik, Dragan Živadinov, Nada Zoran. Razstavo v Galeriji Božidar Jakac bo spremljala tudi knjiga Bauhaus osobno: Zbirka Marie-Luise Betlheim Weimar – Zagreb, ki je leta 2011 izšla pri založbi UPI-2M PLUS d.o.o.,Zagreb.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja