Pisateljica Mojca Kumerdej prejela Kočićevo pero


Iz Beograda je prispela vest, da je ugledno literarno nagrado Kočićevo pero prejela znana slovenska pisateljica, kritičarka in publicistka Mojca Kumerdej.

kumerdej-3-img_0665

Mojca Kumerdej, vse fotografije Marijan Zlobec

Žirija v sestavi pisateljev Nikola Vukolić (predsednik), Miljenko Jergović in Mladen Vesković je soglasno odločila, da ugledno književno nagrado Kočićevo pero za poletje 2016 prejme slovenska pisateljica Mojca Kumerdej za prevod kratkih zgodb Tamna materija (Temna snov), ki so izšle pri beograjski založbi Geopoetika konec leta 2015 v prevodu Ane Ristović. Nagrado za pomembne dosežke v sodobni književnosti in za predanost Kočićevi besedi vsako leto podeljuje Sklad Petar Kočić Banja Luka – Beograd. Gre za srbsko-bosansko nagrado, ki gre prvič v roke tujemu avtorju.

kumerdej-3d-kumerdej_temna-snov-copy

Naslovnica nagrajene knjige Temna snov Mojce Kumerdej, ki je izšla pri Beletrini

Iz obrazložitve nagrade Mojci Kumerdej

Mojca Kumerdej je ustvarjalka širšega interesnega dometa. V svojem delu združuje različne discipline , od tistih, ki absolutizirajo prevlado umnega, intelektualnega, filozofskega, do tistih, ki vse bolj omogočajo prodor emotivnega, afektivnega, estetskega, umetniškega, širine medosebnih prepletanj, privlačnosti, ki rezultirajo novo, neobičajno, bogato sintetično kakovost.

kumerdej-1-img_0664

Mojca Kumerdej

Po besedah predsednika žirije, Nikole Vukolića, naslov Temna snov večstransko seva v prostor kozmičnega, splošnega, prav tako tudi najbolj običajnega človeškega bivanja. Temna snov v svojem bistvu predstavlja nerazumljeno, nepojasnjeno skrivnostnost, ki privlači in odbija, se izenačuje z izginotjem in ničem, izgubo duše in upanjem, ki ne nazadnje umre zadnje.

kumerdej-img_0633

Mojca Kumerdej

V središču njenih proz je človek, posameznik, soočen z visoko postavljenimi in strogo definiranimi mejami, ki ne dovoljujejo, da se človek izkaže v polnosti svoje identitete, še zlasti svoje kreativnosti.

kumerdej-7-img_0716

Mojca Kumerdej

Pri prebiranju velik vtis pusti avtoričino globoko občutenje stvari, njena prefinjenost in posebnost, njena sposobnost, da v kratki zgodbi uspe zaobjeti vso dramo človeškega življenja, da prepleta različne stilske prijeme, da tudi v najtemnejše besede vnaša neko svetlobo, celo humor, duhovitost in s tem v zapisano vnaša posebni pripovedni relief.

O nagradi Kočićevo pero

Nagrada Kočićevo pero je srbska in bosansko – hercegovska prestižna knjižna nagrada Sklada “Petar Kočić” Banja Luka – Beograd. Nagrado je leta 1995 ustanovil predsednik in ustanovitelj Sklada “Petar Kočić” Banja Luka – Beograd Nikola Vukolić. Nagrada se podeljuje štirikrat letno, ob koncu leta pa se podeli še nagrada »Kočićeva knjiga«.

kumerdej-4-img_0673

Mojca Kumerdej

V preteklih letih so bili dobitniki med drugim Dragan Velikić, Miljenko Jergović, Vladislav Bajac, Vida Ognjenović … Nagrada se podeljuje književnikom, ki nadaljujejo s pričevanjem in učenostjo srbskega in bosansko – hercegovskega književnika Petra Kočića (1877–1916).

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja