Fundacija Rudija Šelige odpira vrata


Rudi Šeligo (14. maj 1935 – 22. januar 2004)je bil zelo znan, pa tudi priljubljen slovenski pisatelj, dramatik, esejist, publicist, urednik Revije 57, Perspektive in Problemi, urednik knjižne zbirke Znamenja, predsednik Društva slovenskih pisateljev, soustanovitelj Slovenske demokratične zveze, poslanec v prvem slovenskem parlamentu, predsednik parlamentarne komisije za kulturo, predsednik Sveta RTV Slovenija in kulturni minister. Bogata je njegova dediščina in zapuščina. Tokrat pa se je njegov sin, arhitekt Aleš Šeligo, odločil, da ustanovi Fundacijo Rudija Šelige za ustvarjanje v njegovi rezidenci v Ljubljani.

seligo-image003

Rudi Šeligo, foto Fundacija Rudija Šelige

Rezidenca se nahaja v središču Ljubljane, v znamenitem objektu Kozolec, in bo namenjena izseljenim Slovencem ali tudi njihovim potomcem z uspešno ljubiteljsko ali profesionalno umetniško kariero, ki so bili primorani zapustiti domovino iz ekonomskih, političnih ali drugih razlogov.

Izbrani kandidati ali skupine morajo v času bivanja v rezidenci razviti določen umetniški projekt, ki bo s svojo vsebino izražal dejstvo, da slovenska kultura med izseljenci predstavlja temeljno in identifikacijsko vez z matično državo.

Fundacija Rudija Šelige je bila ustanovljena v poklon in zahvalo pisatelju in dramatiku Rudiju Šeligu. Deluje na področju kulture in umetnosti in se s svojimi aktivnostmi refleksivno odziva, spodbuja in pomaga družbenemu zavedanju pomena, prisotnosti in nujnosti kulturne zavesti kot nosilke kritičnega duha in samopremisleka.

seligo

Rudi Šeligo

Temeljni namen fundacije je skrb za avtorsko zapuščino Rudija Šelige, za promocijo njegovih del in idej. Hkrati fundacija s svojimi projektnimi aktivnostmi skrbi za ohranjanje in širitev slovenskega jezika, kulture in umetnosti v tujini.
Namensko uporabo rezidence za razpisani program fundacije omogoča njen ustanovitelj, arhitekt Aleš Šeligo.
Fundacija Rudija Šelige je v tem smislu objavila mednarodni, da ne rečemo svetovni razpis, s katerim vabijo kandidate, da se prijavijo in izkažejo svoj interes za bivanje in ustvarjanje v središču Ljubljane in Slovenije.
Kakšen bo odziv, še ne vedo, prav tako ne, koliko časa bo posameznik lahko bival v rezidenci. To bo odvisno od prijav in nasploh interesa.

seligo-2-2036407

Rudi Šeligo v slovenskem parlamentu, foto 24ur.com

Več informacij je na voljo na uradni sletni strani fundacije www.rudiseligo.si in preko e-mailu info@rudiseligo.com.

Marijan Zlobec


En odgovor na “Fundacija Rudija Šelige odpira vrata”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja