Umrl je tenorist Johan Botha


Dunajska Državna opera je sporočila, da je po hudi bolezni preminil svetovno znani južnoafriški tenorist Johan Botha. Imel je raka.

botha-voa1473430050

Johan Botha, foto www.johannesburglife.com

Johan Botha (19. avgusta 1965 – 8. septembra 2016) je bil na Dunaju pogost gost. Sam sem ga videl v več predstavah. Vedno se mi je zdel rahlo v skrbeh, negotov, pod hudim bremenom opernega nastopanja, a z všečnim glasom, profesionalno pripravljen. Njegova okornost spričo debelosti mu je onemogočala vrhunsko igralsko prezenco, ki pa jo je nadomeščal z dramskim glasom, kot ga ni imel nihče iz njegove pevske generacije.

botha-johan-osterfestspiele

Johan Botha, foto tvcontinental.tv

Botha je nastopal na najpomembnejših opernih odrih na svetu, kot so milanska Scala, Metropolitanska opera v New Yorku, Kraljeva opera Covent Garden v Londonu, pariška Opera Bastille, kjer je debitiral na evropskih odrih leta 1993, Salzburške slavnostne igre.

Nazadnje je bil na Dunaju, skupaj s svojo ženo in dvema sinovoma. Na Dunaju bi moral nazadnje peti letos junija, a ni.
Največ je pel v Wagnerjevih operah (Lohengrin, Mojstri pevci nürnberški, Tristan in Izolda, Prstan Nibelunga), Straussovih (Elektra, Daphne), pa tudi Verdijevih (Aida) in Puccinijevih (Turandot).

Marijan Zlobec


En odgovor na “Umrl je tenorist Johan Botha”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja