Mariborski Gusar v Ljubljani


Bolj ko se 64. Ljubljana Festival bliža koncu, več je prireditev in bolj na gosto so. Tako bo jutri zvečer ob 20. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma gostoval ansambel SNG Opere in baleta Maribor z baletno predstavo Gusar (The Corsair).

Gusar2-240x240.jpg

Prizor iz Gusarja,  foto Festival Ljubljana

Byronov ep v verzih Gusar (The Corsair) iz leta 1814 poudarja romantično navdihnjenost nad eksotičnimi kraji, kjer se je čas pogosto ustavil v brezkončnosti trenutka in kjer so se lahko uresničile tudi največje fantazije. V pesnikovem delu se kaže v upodobitvi ladijskega kapitana Conrada, ki ga je družba izgnala in ga tako prisilila v piratstvo.

Gusar 1 IMG_193_s2.jpg

Prizori iz Gusarja, vse fotografije SNG Opera in balet Maribor/ Tiberiu Marta

Nenavaden obrat usode – ugrabitev lepotice Medore, v katero se Conrad zaljubi – postavi ljubimca pred novo preizkušnjo. Da bi osvojil Medoro in jo osvobodil iz suženjstva Seida paše, Conrad s svojimi prijatelji načrtuje napad na pašev harem in se poda na vznemirljivo pustolovščino.

Gusar 2 IMG-copy_40_s2.jpg

Romantični balet, ki ga je po Byronovi pripovedi v verzih ustvaril Jules-Henri Vernoy de Saint-Georges leta 1855, je prvi koreografiral Joseph Mazilier na glasbeno partituro Adolpha Adama, ki se je petnajst let pred praizvedbo Gusarja že proslavil z izvirno glasbo baleta Giselle.

Gusar 3.jpg

Balet je prvič v celoti na slovenskih tleh predstavila mariborska produkcija aprila letos, v plesni stvaritvi priznanega latvijskega baletnega ustvarjalca, koreografa in plesalca Aivarsa Leimanisa.

Gusar 4 IMG_188_s2.jpg

S tem gostovanjem se nadaljuje  bogato sodelovanje mariborskega opernega in baletnega ansambla z Ljubljana Festivalom. Umetniški vodja Darko Brlek je za letos izbral balet, čeprav je bilo na voljo še nekaj oper, ki bi jih občinstvo prav tako rado videlo v Ljubljani, kot balet Gusar.

Gusar IMG_182_s2.jpg

Ob koncu 67. Dubrovniškega poletnega festivala je  Balet SNG Maribor prejel posebno priznanje žirije, nagrado Orlando, ki jo HRT podeljuje za glasbeni del programa Dubrovniškega poletnega festivala.

 Gusar 5 IMG_198_s2.jpg

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: