Koglova odprta vrata kot glasbeni dogodek


Dan odprtih vrat pomeni povabilo na srečanje med znanci in prijatelji, sodelavci in poslovnimi partnerji, nastopajočimi in poslušalci…in še bi lahko našteval. Pridružil sem se Zdravniškemu orkestru Camerata medica na njihovem popotovanju v Veliko Nedeljo, na domačijo ali kmetijo Kogl, k vinarjema Franciju Cvetku in njegovi ženi Zlatki.

Kogl IMG_7163.jpg

Koncert Zdravniškega orkestra Camerata medica, vse fotografije Marijan Zlobec

Nisem še bil tam, a me je že prvi obisk skoraj stal glavo. Ko sem Francija vprašal, če so oni še na Štajerskem, me je vprašal:”Bi vi radi danes prišli domov?”

Kogl 13 IMG_6931.jpg

 

Lipa ob hiši je stara nekaj stoletij

Na rahli vzpetini nad Veliko Nedeljo leži kmetija Kogl. Da je hrib posajen z vinogradi, so prvič omenjali že leta 1542. Vse do zemljiške odveze leta 1848 je bil v posesti križnikov,  od leta 1860 pa so ga upravljale premožne gosposke družine. Mogočna hiša na vrhu posestva je bila zgrajena leta 1820. Mejnik v novejši zgodovini posestva in hiše je leto 1983 s prehodom v novo lastništvo Francija Cvetka in urejanjem ter postopnim širjenjem vinogradov.

Kogl 12 IMG_6930.jpg

En del trate pred hišo

Hitro sem ugotovil, da to ni več Štajerska, ampak že Prlekija. Kot veste, se človek uči vse življenje, Slovenija pa je tako velika, da jo lahko spoznavaš vedno znova in povsod, kakšno lokalno mejo pa celo zgrešiš.

Kogl 10 IMG_7020.jpg

Franci Cvetko nam je pokazal klet.

Bistvo je bilo družabno poletno druženje s koncertom prijetne glasbe komornega tipa, klasične, pa tudi lahkotnejše narave, precej filmske in na koncu slovenske, na odprtem, pod lipo, na skrbno pokošeni trati, na hribčku, imenovanem Kogl, od koder je pogled na tri strani, daleč in navzdol, povsod pa so, kaj drugega kot vinogradi.

Kogl 9 IMG_7021.jpg

In svoja arhivska vina, ki pa segajo le do leta 1986.

“Jaz sam sem kralj,” bi lahko rekla zaklonca Cvetko. Prav gotovo pa na Slovenskem nista osamljen primer, ampak se število vinarskih kraljev in kraljic povečuje, verjetno pa še na drugih področjih ustvarjanja, če uporabim le eno najbolj splošno besedo. Brez ustvarjanja ni ničesar. Vse ostalo so izpeljave ali odtenki.

 

Kogl 13 IMG_6988.jpg

Pianistka Tina Mauko in gostiteljica Zlatka Cvetko.

Če prideš, si tam nekaj ur, se nastaviš razgledu in soncu, po požirkih degustiraš različna domača vina, kaj prigrizneš, prisluhneš glasbi, malo poklepetaš, obiščeš in si ogledaš klet in na koncu pristaneš pri možnostih nakupa kake steklenice, ni ravno slaba izbira ali odločitev, še posebej, če te spremlja idealno lepo vreme.

 

Kogl 12 IMG_6984.jpg

Mojster fotografije Stojan Kerbler je prišel med prvimi.

Ni bilo govora o turizmu ali državnem pospeševanju vinogradništva, ministra za kmetijstvo niso povabili, zato pa je prišel generalni direktor Gospodarske zbornice Slovenije Samo Hribar Milič.

 

Kogl 11 IMG_6995.jpg

Mag. Samo Hribar Milič z ženo.

Slovenija ima potenciale, ki jih vinogradništvo zanima že desetletja, a bodo v prihodnje, kot zagotavlja minister z obljubljenim izvozom slovenskih vin na Kitajsko, nemara vsi še bolj  pridni. Amak sem slišal pripombo: za kakšno ceno (namreč prodajajo vina dol). Tega pa res ne vem.

Člani Zdravniškega orkestra Cametara medica so se najprej dobili na vaji na Nevrološki kliniki. Napovedali so, da bodo igrali same že znane skladbe, a tokrat z novimi solisti.
Kogl 8 IMG_7036.jpg
Franci Cvetko razlaga ustroj in vsebino prostorov v kleti.
Ker so morali glasbeniki s sabo prinesti note, so takoj vedeli, kakšen bo njihov koncertni program. Na trati ga je povezoval umetniški vodja, violist in profesor Franc Avsenek.
Kogl 3 IMG_7117.jpg
Pianist Klemen Golner je igral na pianino.
Pravzaprav sem opazil, da je bila v ansamblu polovica bivših članov Simfonikov RTV Slovenija oziroma Ljubljanskega godalnega kvarteta.
Solist, violinist Karel Žužek je, predno je začel igrati, prostodušno priznal, da sicer ni zdravnik, da pa zdravnika rabi.
Berden IMG_6999.jpg
Pianist Dejan Berden je improviziral.
Do popolnitve ansambla je prišlo, ker so morali biti glasbeniki – sicer zdravniki v ansamblu, v službi ali dežurni. Zdravnik je najprej zdravnik, to je vedel celo slavni pediater dr. Pavel Kornhauser, sicer pianist.
Kogl 1 IMG_7158.jpg
Violinist Karel Žužek.
Popoldanski koncert je uvedel Hačaturianov Valček.
Kogl 21 IMG_7197.jpg
Violist Franc Avsenek.
Nadaljevala slavna meditacija za solo violino in orkester iz Massenetove opere Thais.
Kogl 22 IMG_7205.jpg
Franci Cvetko je prejel v dar cel paket zgoščenk, ki jih je ob svoji petindvajsetletnici izdal Zdravniški orkester Camerata medica.
Nocturno Frederica Chopina je za godalni ansambel priredil Franc Avsenek.
Kogl 23 IMG_7271.jpg
Predsednica Društva Camerata medica Kaja Galič Lenkič pa je ob poroki prejela pesniško zbirko Ljubezen, čudež duše in telesa Cirila Zlobca
Sledila je glasbena tema iz Schindlerjevega seznama Johna Williamsa, znana iz slovitega filma o tovarnarju, ki je reševal Jude.
Kogl 29 IMG_7184.jpg
Karel Žužek, Franc Avsenek in violončelist Stanislav Demšar.
Balada Haralda Arlena Somewhere Over the Rainbow bi potrebovala kako pevko, tako kot jo je leta 1939 pela Judy Garland v filmu The Wizard of Oz.
Zlobec 1 IMG_6968.jpg
Kronist Marijan Zlobec ni ušel objektivu Stojana Kerblerja.
Kogl 28 IMG_7110.jpg
Nino Rota je za program prav tako prispeval svojo filmsko glasbo, La Gelsomina (ime dekleta) iz Fellinijevega filma La strada ali Cesta iz leta 1954.
Kogl IMG_7163.jpg
Prekmurska Zrejlo je žito je kar morala biti na programu, tokrat v aranžmaju Tineta Beca.
Kogl 20 IMG_7178.jpg
Slavko Avsenik je na koncu prispeval svojo Slovenija, od kod lepote tvoje; s pevskim sodelovanjem poslušalcev.
Kogl 15 IMG_6928.jpg
Pod hišo so povsod sami vinogradi.
Kogl 17 IMG_6959.jpg
V hiši same dobrote.
Kogl 18 IMG_6961.jpg
Kamor se obrneš.
Kogl 18 IMG_6963.jpg
Ali pogledaš.
Kogl 14 IMG_6971.jpg
Mezinec je dovolj, da steklenica ne pade.
Kogl 19 IMG_6951.jpg
Led pa, da je ohlajena.
Mauko 5 IMG_7316.jpg
Poskrbljeno je bilo še za najmlajše.
Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja