Daniele Gatti vadil z Mednarodnim orkestrom Ljubljana


Medtem ko je potekala tiskovna konferenca na 64. Ljubljana Festivalu pred drevišnjim koncertom Kraljevega orkestra Concertgebouw iz Amsterdama v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma, pa je njihov dirigent Daniele Gatti, ki na konferenco ni prišel, že poprej vadil s člani Mednarodnega orkestra Ljubljana, Akademija Branimir Slokar, ki se mu bo pridružil še na popoldanski skupni naši vaji in potem z enim delom našega orkestra še na večernem koncertu.

Concertgebouw-2-240x240.jpg

Daniele Gatti, foto Festival Ljubljana

Daniele Gatti, ki bo prevzel umetniško vodenje Kraljevega orkestra Concertgebouw jeseni, je v Ljubljano s svojim orkestrom prišel že včeraj popoldne, danes zjutraj pa je med vajo Mednarodnega orkestra Ljubljana, Akademija Branimir Slokar v dvorani Grand Hotela Union presenetil glasbenike s svojim obiskom in delom članov Concertgebouw in našega oziroma Mednarodnega orkestra Ljubljana po sekcijah. Vaja je potekala tako, da so se člani nizozemskega orkestra pridružili mednarodnim članom iz v Ljubljani te dni delujočega orkestra.

Gatti IMG_6525.jpg

Darko Brlek na tiskovni konferenci na Pergoli v Križankah, vse fotografije  Marijan Zlobec

Popoldan bo skupna vaja Mednarodnega orkestra Ljubljana z Danielom Gattijem v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma. Izkazalo se bo vseh 85 članov orkestra. Sledila bo kratka vaja samega orkestra Concertgebouw.

Peršuh IMG_6560.jpg

Živa Ploj Peršuh na tiskovni konferenci

Del Mednarodnega orkestra Ljubljana, Akademija Branimir Slokar, to je enaintrideset glasbenikov, pa se bo zvečer pridružil še Kraljevemu orkerstru Concertgebouw na njihovem koncertu.

Slokar IMG_6588.jpg

Pozavnist, profesor in vodja Akademije Branimir Slokar

Mednarodni mladi glasbeniki bod tako okrepili same nizozemske goste, in sicer tako, da bodo igrali drug ob drugem ob istih pultih “naši” in “njihovi”.

Slokar 1 IMG_6563.jpg

Živa Ploj Peršuh in Branimir Slokar

To je izjemno redka priložnost, da tako slaven orkester ponudi priložnost v bistvu šele razvijajočim se glasbenikom v sklopu neke poletne akademije in mednarodnega študijskega projekta, tokrat v Ljubljani, kjer so pred dnevi odprli Evropski karierni cente, da lahko nastopi z njimi.

Slokar 2 IMG_6611.jpg

Branimir Slokar je zelo pohvalil delo Mednarodnega orkestra Ljubljana, Akademija Branimir Slokar, ki nosi ime po njem, kar se mu je zdelo rahlo pretirano, ker se sam čuti bolj skromnega. Delo z mladimi in med mladimi pa je lepa priložnost za njega kot akademijskega profesorja, da spozna še druge nadarjene glasbenike, ne le onih približno desetih, ki so v njegovem razredu.

Peršuh 3 index.jpeg

O odnosu profesorja do študentov pa je menil, da gre za odnos očeta do svojih otrok, ker če tega skupnega čutenja in sožitja ni, ni možen niti pouk.

Union fmpgtmp_dpysye.jpeg

Mednarodni orkester Ljubljana z Živo Ploj Peršuh, foto www.ljubljana.si

Glasbeniki Mednarodnega orkestra Ljubljana iz približno petintridesetih držav strmijo k najvišjim izvajalskim ciljem. Orkester nadarjenim posameznikom omogoča možnost najbolj primernega glasbenega izobraževanja s ciljem, da bi v glasbi dosegli odličnost. Akademija Branimir Slokar podpira orkestrov dolgoročni razvoj. Hkrati goji mlado generacijo glasbenikov in se osredotoča na spodbujanje in omogočanje mednarodne mobilnosti ter z glasbo utrjuje medkulturni dialog. Mladim glasbenikom omogoča, da si z igranjem v simfoničnem orkestru pridobijo neprecenljive izkušnje in sodelujejo s priznanimi profesorji, dirigenti in solisti. Orkester je nastopil v Sloveniji, Italiji, Avstriji, na Hrvaškem, v Srbiji, Veliki Britaniji in Španiji.

Union 1 index.jpeg

Mednarodni orkester Ljubljana z Živo Ploj Peršuh, foto www.slokaracademy.com

Peršuh 4 OK4A6539.jpg

Živa Ploj Peršuh, foto breakfast,rs

Na koncertu pred dnevi v Ljubljani, v Unionski dvorani, je orkestru dirigirala Živa Ploj Peršuh.

Union 2 _5758c3538edef.jpg

Mednarodni orkester Ljubljana, foto www.napovednik.com

S koncertom 28. avgusta so pospremili  začetek delovanja Evropskega kariernega centra za mlade umetnike, poimenovanega Triple Bridge (Tromostovje), ki se bo osredotočil na celovito izobraževanje in usposabljanje mladih umetnikov za uspešen prehod iz študijskega v karierno obdobje, pri čemer je ena glavnih nalog povezovanje in premoščanje razdalj.

Peršuh 3 fmpgtmp_mpzwi4.jpeg

Živa Ploj Peršuh in Mednarodni orkester Ljubljana v dvorani St. John’s Smith Square, foto www.ljubljana.si

Pobudnik ustanovitve centra je Branimir Slokar Akademija, ki deluje pod okriljem Ljubljana Festivala, za center pa je v svetu vse širše prepoznavna akademija prejela evropska sredstva iz programa Creative Europe ter podporo ljubljanske občine, Festivala Ljubljana in sponzorjev.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: