Sisi ali kako je bilo v času Franca Jožefa I.


Na 64. Ljubljana festival kar tri večere zapored v Poletno gledališče v Križankah od ponedeljka do srede ob 20.30 prihaja Sisi – Bilo je nekoč v času cesarja. Sisi je bila žena cesarja, pravzaprav našega cesarja Franca Jožefa I. Gostovanje Madžarov iz Budimpešte je eden najbolj pričakovanih dogodkov tako spričo glasbe Budimpeštanskega romskega simfoničnega orkestra kot vrhunskih plesalcev. Dogodek so predstavili na zadnji tiskovni konferenci na Pergoli v Križankah.

Sisi 4 IMG_4603.jpg

Predstavniki madžarskega ansambla: Akos Szakall, organizator plesne predstave Sisi, Biborka G. Molnar, voditeljica Madžarskega kulturnega centra madžarskega veleposlaništva v Sloveniji, Tibor Vona, direktor budimpeštanskega ansambla, članica ansambla in Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana.

Predstava Sisi – Bilo je nekoč v času cesarja ponese občinstvo na dvor avstro-ogrskega cesarstva. Epizode noči plesnega večera, polne hrepenečih neizpolnjenih želja, je navdihnila legenda o lepi Sisi, uporniški cesarici, in drznem grofu Andrassyju, ljubezenski trikotnik pa ustvari še lepo romsko dekle.

Sisi 3 IMG_4460.jpg

Norbert Patonai, solist plesalec v predstavi Sisi Bilo je nekoč v času cesarja

Na odru je združenih 28 plesalcev ansambla ExperiDance Production in 40 solistov Budimpeškega romskega simfoničnega orkestra.

Sisi 1 IMG_4428.jpg

Madžarski goste so predstavili svoj projekt, s katerim prvič gostujejo v Sloveniji

Leta 2000 je Sandor Roman ustanovil svoj ansambel, ExperiDance Production, pri katerem premišljeno združuje madžarsko folkloro in moderni ples. Ustvaril je edinstven plesni stil, ki ga predstavlja v dih jemajočih predstavah, s katerimi doživlja izjemne uspehe.

Sisi 5 IMG_4615.jpg

Na tiskovni konferenci smo slišali, da je ansambel doslej imel že dva milijona gledalcev. Budimpeštanski romski simfonični orkester šteje kar sto članov, v Ljubljano pa bodo prišli s štiridesetimi najboljšimi.

Sisi 2 IMG_4472.jpg

Prav tako je sestavni del predstave osemindvajset plesalcev ansambla ExperiDance Production, od katerih jih bo v Ljubljano prišlo štiriindvajset.

Sisi 6 IMG_4434.jpg

Biborka G. Molnar skrbni za novi madžarski kulturni center na Poljanskem nasipu v Ljubljani

Orkester izvaja večinoma znano glasbo, kot so Madžarska rapsodija, Čardaš, Na lepi modri Donavi in Madžarske plese.

sissi_gyors_experidance_ramc_141123_nmcs_006_500x301-749x415-240x240.png

Prizori iz predstave Sisi, fotografije Festival Ljubljana

Tibor Vona je prepričan, da bo s to predstavo vzpostavljeno še tesnejše sodelovanje med Madžarsko in Slovenijo, še posebej na kulturnem področju, ki nekako utira pot sodelovanja v politiki, gospodarstvu….

DSC_5450-JózsefGoráczPhotography1-240x240.jpg

Predstava Sisi – bilo je nekoč v času cesarja je na stadionu imela celo sedemdeset tisoč gledalcev. Ansambel je imel že dva tisoč sto predstav in skupaj, kot rečeno, nad dva milijona obiskovalcev.

DSC_5409-JózsefGoráczPhotography2-240x240.jpg

Gostovali so že v trinajstih evropskih državah. Nastopajoči so ustvarili skupen stil, ki združuje tradicionalno madžarsko folkloro in sodobnejše plese. Prvi nastopajoči, ki so začeli kariero v ansamblu, sedaj že poučujejo na Budimpeštanski akademiji.

DSC_5232-JózsefGoráczPhotography-240x240.jpg

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja