Pomembno je, kakšno je tvoje srce


64. Ljubljana Festival je popoldne v P0letnem gledališču v Križankah prvič gostil poseben plesno-gledališki in glasbeni projekt Predani korakom. Nastopilo je kar štiriindvajset otrok, ki so sodelovali tako v delavnici za otroke v okviru Festivala Ljubljana kot v URI Soča. Ambasador projekta in povezovalec, sicer izza odra, kjer so nastopali le otroci, je bil dramski igralec Jernej Šugman.

Predani 4 IMG_5906.jpg

Jernej Šugman z deklico na vozičku, vse fotografije Marijan Zlobec

Jernej Šugman je v slikovitem in občutljivem besedilu poudaril, da so invalidniotroci enaki zdravim, čeprav tega ni rekel tako  dobesedno, ampak metaforično. “Je tebi enak, z enako glavo, očmi, enakim pogledom, starostjo, enakih norosti, enake ljubezni, izkušenj, enako ljubljen, ki zdajle misli isto, enakih plesov, ran, dvomov, zmot, cincanj, padcev, brblja iste besede, vrti isti jezik – je istež.”

Predani 3.jpg

Šugman je povedal modrost, ki se je vsi premalo zavedamo:” Vem, kaj sem, ne vem pa, kaj lahko še postanem!”

Ena izmed mam, Petra Golob, je na koncu prireditve spregovorila z odra in se zahvalila tako Festivalu Ljubljana kot sponzorju Zavarovalnici Tilia, URI Soča ter še posebej vsem posameznikom, ki so projektu dali končno vsebino; vsak dan potrpežljivo, z nasmehom in radostjo trdo ustvarjali in trenirali z otroki – Miha Podrepšek, Lea Kukovičič, Maja Bonča in Katarina Kukovič.

Predani 2 IMG_5850.jpg

“Naši otroci so smeli vstopiti v neko drugo, novo in prečudovito sanjsko dimenzijo. Še nikoli nisem videla toliko tako utrujenih otrok s toliko žara in sreče v očeh in kljub napornim dopoldnevom so komaj čakali, da bo novo jutro in nov dan, in kar je najpomembneje, nova zmaga.

predani 1 IMG_5842.jpg

Zmage, ki so na prvi pogled marsikomu izmed nas del vsakdana, morda celo popolna rutina, našim otrokom pa so vsi predstavljeni in premagani izzivi pomenili velike zmage.

Predani 6 IMG_5900.jpgNaši junaki so se v URI Soča vračali utrujeno, a vzdignjenih glav, ponosni nase. Iz njihovih oči je sijala neverjetna energija, ki je vsak dan posebej napolnila vse kotičke otroškega oddelka in naših src.

Predani 5 IMG_5909.jpg

Tadej Avsec, predsednik uprave Zavarovalnice Tilia s partnerico Eriko Repar.

Mami, mami, tudi jaz zmorem!!! Pred našimi očmi so se levili v prelepe pisane metulje, ki jih od sonca lesketajoča krila nesejo visoko čez bele skalnate prelaze in še višje v brezdalje modrine neba, daleč čez široke travnate planjave in vse do mavrice, kjer se za trenutek ustavijo in se obarvajo v prav vse barve sveta. Tako kot vsi otroci, so tudi naši otroci vsak svoj svet zase, in ta svet je nekaj posebnega.”

Predani 7 IMG_5889.jpg

Ustvarjalci projekta, plesno-gledališkega performansa Predani korakom, so bili režiserka Lea Kukovičič, koreograf Miha Podrepšek, kostumografinja Tina Bonča ter scenografa Lea Kukovičič in Tina Bonča.

Predani 2 IMG_5876.jpg

Občinstvo, večinoma starši in otroci, so Poletno gledališče v Križankah napolnili skoraj do vrha in nastopajoče nagradili s stoječimi aplavzi in ovacijami.

Predani 8 IMG_5877.jpg

Marijan Zlobec


En odgovor na “Pomembno je, kakšno je tvoje srce”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja