Boris Pahor danes 103, a brez spomenika


Slavni slovenski tržaški pisatelj Boris Pahor danes obhaja sto tretji rojstni dan. Vse najboljše dragi primorski in kraški rojak, naš človek, ki gleda na Ljubljano iz oddaljenosti in jo vidi precej drugače, kot vidi najlepše mesto na svetu njen prvi mož.

Pahor.jpg

Boris Pahor 14. julija na praznovanju francoskega državnega praznika na gradu Fužine v Ljubljani, vse fotografije Marijan Zlobec

Pahorju bi danes morali v Tivoliju, nekaj metrov stran od spomenika prijatelju in pesniku Edvardu Kocbeku, odkriti spomenik kot umetniški dialog dveh znamenitih slovenskih intelektualcev, ki se srečata v slovenski prestolnici po dolgem času bivanja na različnih koncih slovenskega sveta.

Pahor 3 IMG_8126.jpg

S spomenikom ni nič, ker se je zaustavilo tam, kjer se, ko nekdo nekaj želi ali počne s figo v žepu.

Pahor 1 IMG_8115.jpg

Akademski kipar Mirsad Begić in Boris Pahor

Spomenik je kiparsko celopostavno narejen, a čaka na vlivanje v bron. Livar oziroma kar dva, saj gre za veliko delo, nista doslej prejela potrebnega denarja niti za osnovne materialne stroške, da o kiparskih in umetniških ne rečemo tega še posebej.

Tako bodo menda Borisa Pahorja za njegov rojstni dan s helikopterjem prepeljali na vrh Triglava, od koder naj bi pozdravil vso Slovenijo in še koga zunaj nje.

Pahor 2 IMG_8125.jpg

Kako bo s Pahorjevim spomenikom, ne bi nadaljevali razpredati zgodbe, saj se ve, kdo je nekaj načrtoval, kdo je odgovoren in kdo je zatajil.

Pahor 5 IMG_8131.jpg

Boris Pahor za spomenik sebi kajpada ve, saj ga je obiskala ekipa ustvarjalcev in organizatorjev projekta v Trstu že davno tega in je bilo za vse dovolj časa.

Kjer je volja, tam je pot.

Pahor 6 IMG_8136.jpg

Na Magistratu pred leti ni bilo volje, da bi Boris Pahor postal častni meščan Ljubljane, sedaj očitno ni volje, da bi dobil spomenik.

A ljudi vedno farba isti človek!

A ta človek ne bo mogel preprečiti, da Boris Pahor danes ne bi prišel v Ljubljano na predstavitev svoje najnovejše knjige V imenu dialoga, sestavljene iz dveh delov: dnevnikov iz leta 2005 in spisov od 2013 do danes. Srečanje s slavljencem bo v knjigarni Konzorcij ob 11. uri.

Pahorjevo sporočilu Slovencem je hkrati želja, da bi se slovenska država in slovenska identiteta obdržali, zato pa je potreben dialog. Ob njegovi stoletnici pred tremi leti je izšla Pahorjeva knjiga Tako sem živel v kar 4500 izvodih, a je bila razprodana, zato jo bodo ponatisnili.

Marijan Zlobec


En odgovor na “Boris Pahor danes 103, a brez spomenika”

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja