Noche Flamenca v Križankah


Na 64. Ljubljana Festival ponovno prihaja znamenita španska plesna folklora s svojim popularnim flamenkom in ansamblom Soledad Barrio & Noche Flamenca. Njihov nastop pod naslovom Vida!  bo jutri, v četrtek, 25. avgusta, ob 20.30 v Poletnem gledališču v Križankah.

BARRIO-blog427.jpg

Soledad Barrio, foto www.nytimes.com

Poslanstvo ansambla Soledad Barrio in Noche Flamenca je razviti pestro gledališko stvaritev s pesmijo, glasbo in plesom, ki izraža strogo in čarobno estetiko v obliki flamenka. Ansambel bo na ljubljanski predstavi Vida! poskušal v občinstvu vzbuditi vso slikovito strast in čustva, ki jih v sebi nosi ta posebni ples.

Flamenco.jpg

Člani ansambla sicer s svojim izobraževalnimi in rezidenčnimi programi izobražujejo ljudi vseh starosti, ras in ekonomskih okolij o pristni obliki flamenka – obliki, ki se je pri prednikih rodila iz kulturne in rasne represije.

Ansambel je leta 1993 ustanovil Martín Santangelo z ženo Soledad Barrio. Noche Flamenca redno gostuje s turnejami po vsem svetu in se je uveljavil kot najbolj avtentičen potujoči flamenko ansambel. Umetniški vodja Santangelo na odru uspešno združuje bistvo, čistost in integriteto te izredno kompleksne in skrivnostne umetniške oblike. Koreografiral je veliko produkcij po Španiji in v Buenos Airesu ter sodeloval s številnimi umetniki (Lee Breuer, Luis Valdez, Jerzy Grotowski …), med katerimi ga najbolj izpolnjuje sodelovanje s svojo življenjsko sopotnico, plesalko Soledad Barrio.

Barrio 349.1.jpg

Soledad Barrio, foto www.annenbergcenter.org

Umetniški vodja in producent predstave je Martín Santangelo, izvršni producent Sharon Levi, koreograf Martín Santangelo in člani zasedbe, glasbo sta prispevala Eugenio Iglesias in Salva de Maria, aranžmaje za vokal pa sta napisala Manuel Gago in Emilio Florido.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja