Mladinski orkester Evropske unije s Petrenkom in Rachlinom


Iz Križevniške cerkve nazaj v Slovensko filharmonijo, bi lahko pospremili dogajanje v tem tednu na 64. Ljubljana Festivalu. Medtem ko še pričakujemo večerni razprodani koncert Marka Hatlaka v Križevniški cerkvi ob 20. uri, pa je že vse pripravljeno na jutrišnji posebni, lahko rečemo atraktivni koncert v Slovenski filharmoniji, ko bo prav tako ob 20. uri gostoval Mladinski orkester Evropske unije.

Rachlin.jpg

Julian Rachlin, foto Festival Ljubljana

Vse od ustanovitve leta 1976 je Mladinski orkester Evropske unije most med glasbenoizobraževalnimi ustanovami in profesionalnim glasbenim svetom. Združuje namreč mlade glasbenike iz vseh držav Evropske unije, ki se vanj uvrstijo na podlagi zahtevnih vsakoletnih avdicij.

Abbado 2658.jpg

Claudio Abbado na vaji EUYO leta 1979, foto www.theguardian.com

Ustanovitelj in prvi glasbeni vodja je bil Claudio Abbado, nato pa Vladimir Aškenazi in Bernard Haitink (zdaj častni dirigent), orkester je igral tudi pod taktirkami Daniela Barenboima, Leonarda Bernsteina in Herberta von Karajana.

index.jpeg

Predstavil se je na štirih celinah, v 43 državah in 177 krajih ter na vsaj 224 prizoriščih, med katerimi so številna svetovno priznana (Royal Albert Hall, Musikverein, Carnegie Hall, Boston Symphony Hall …). Med dosedanjimi 3000 gojenci orkestra so mnogi postali dirigenti, solisti in pedagogi kot tudi inštrumentalisti v uglednih orkestrih.

Poletno domovanje EUYO in osrednje prizorišče dogajanja je na gradu, v dvorcu in mestecu Grafenegg v Spodnji Avstriji, kjer od leta 2014 poteka Evropski glasbeni kampus, organizirajo pa še poletni Glasbeni festival Grafenegg, ki ga vodi tudi pri nas znani in priznani avstrijski pianist Rudolf Buchbinder. EUYO bo nastopil še na njihovem festivalu, ko jim bo dirigiral Bernard Haitink (27. avgusta).

EUYO 2281.jpg

Mladinski orkester Evropske unije, foto www.sigic.si

EUYO sta ustanovila Joy in Lionel Bryer pred 40 leti in od tedaj je kulturni ambasador Evropske unije. Častni podporniki orkestra so vodje vlad vseh držav članic EU, predsednik Evropske komisije ter predsednik Evropskega parlamenta. Predsednik parlamenta Martin Schulz je častni predsednik EUYO.

Petrenko 62732c5324.jpg

Vasilij Petrenko, foto M. McNulty

S sezono 2015/16 je vlogo šefa dirigenta EUYO prevzel Vasilij Petrenko. Cenjeni dirigent tako simfonične glasbe kot oper zaseda položaj šefa dirigenta Filharmoničnega orkestra v Oslu ter Kraljevega liverpoolskega filharmoničnega orkestra in je prvi gostujoči dirigent Gledališča Mihailovski v Sankt Peterburgu.

Rachlin 1 index.jpeg

Julian Rachlin, foto www. napovednik.com

Poleg Schubertove Tretje simfonije zajema program še Mozartova koncertantna dela, pri katerih bosta nastopila svetovno znani  violinist Julian Rachlin, ki je v zadnjih 27 letih očaral občinstvo po vsem svetu z izrazito polnim tonom, vrhunsko tehniko in izjemnimi interpretacijami ter Klavirski duo Scaramouche.

duo_scaramouche3.jpg

Duo Scaramouche, foto www.gs.radovljica.si

Klavirski duo Scaramouche sestavljata Nadja Rus in Neža Koželj, študentki Akademije za glasbo v razredu Hinka Haasa, ki v duu pod mentorstvom pianista Mihe Haasa muzicirata že šesto leto.

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: