Večer priznanih ruskih glasbenic


64. Ljubljana Festival ima na programu v tem tednu štiri koncertu. Drugi bo jutri, prav tako v Križevniški cerkvi v Ljubljani ob 20. uri z nastopom dveh ruskih glasbenic, violinistke Nadežde Tokareve in pianistke Natalije Morozove.

tokareva.jpg

Nadežda Tokareva, foto Festival Ljubljana

Rusko-slovenska violinistka Nadežda Tokareva je študirala na Moskovskem državnem konservatoriju Petra Iljiča Čajkovskega kot ena izmed najboljših študentov priznanega violinista in pedagoga Edvarda Grača. Med dodiplomskim in podiplomskim študijem je postala lavreatka več pomembnih mednarodnih tekmovanj.

Tokareva 1 7988850.jpg

Nadežda Tokareva, foto artists-classic.com

V letih 1999–2012 je delovala kot solistka violinistka Moskovske državne akademske filharmonije. Tokareva je sodelovala z vsemi simfoničnimi orkestri glavnega mesta in številnimi drugimi orkestri Rusije. Igrala je v več kot tridesetih državah po Evropi, v ZDA, na Kitajskem in Japonskem. V sezoni 2011-2112 je zasedla položaj koncertne mojstrice v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija. V Sloveniji je svoj sloves še dodatno potrdila, ko je v eni noči zamenjala sicer napovedanega solista z drugim programom ter navdušila z briljantno izvedbo Koncerta za violino in orkester Čajkovskega na jubilejnem koncertu Antona Nanuta. Posnela je ves opus za violino in klavir slovenskega skladatelja Iva Petrića, skladbe Nenada Firšta, Mihaela Paša ter številnih sovjetskih avtorjev. Koncertira tako solistično kot v komornih sestavih in je zaradi svojih umetniških dosežkov v kratkem času pridobila slovensko državljanstvo. Nadežda Tokareva igra na violino Nicolòja Gagliana iz leta 1765.

Petrič 4 IMG_2578.jpg

Natalija Morozova, Ivo Petrić in Nadežda Tokareva na slovesnosti po Prešernovi proslavi, na kateri sta umetnici izvedli delo nagrajenega skladatelja, foto Marijan Zlobec

Morozova 1 DSC_0067 Kred.jpg

Pianistka Natalija Morozova, foto alexromanelli.blogspot.com

Ruska pianistka Natalija Morozova se je rodila v Moskvi in je začela igrati klavir pri šestih letih na šoli Sergeja Rahmaninova. Na Moskovskem državnem konservatoriju Petra Iljiča Čajkovskega je študirala pod mentorstvom Tigrana Alihanova, Viktorja Mergianova in Aleksandra Mdojanca in študij leta 2001 končala z odliko, leta 2003 pa še doktorirala. Med letoma 2003 in 2005 se je izpopolnjevala v Devinu pri svetovno znanem Triu di Trieste.

morozova-fazioli5.jpg

Natalija Morozova, foto nataliamorozova.net

Udeležila se je več tekmovanj in si na njih prislužila najvišje nagrade. Svojo nadarjenost dokazuje kot solistka in komorna glasbenica z orkestri po Evropi, veliko je nastopala po Italiji na glasbenih festivalih pa tudi v Avstriji, Angliji, Sloveniji, na Hrvaškem, v Latviji, Bolgariji in Franciji.

Morozova.jpg

Natalija Morozova, foto www.italiconcert.com

Od leta 2010 je članica strokovnega odbora projekta Primavera Musicale na veronski akademiji Discanto, kjer tudi poučuje na mojstrskih tečajih. Kot zelo cenjena korepetitorka za pevce je bila izbrana za sodelovanje pri projektu TIM – International Music Tournament. Od leta 2012 je članica žirije mednarodnega tekmovanja UmbriaMusicFest.

Petrič 5 IMG_2576.jpg

Nadežda Tokareva v objemu skladatelja in Prešernovega nagrajenca Iva Petrića po  letošnji Prešernovi proslavi, foto Marijan Zlobec

Duo je pripravil strasten program s skladbami, ki imajo korenine v tradicijah različnih dežel. Španska ljudska tradicija, italijanska tarantella, poljska mazurka in valček pričajo o tem, da temperamentni glasbenici pripravljata spored z izrazito plesnim karakterjem.

Morozova.jpg

Natalija Morozova pri klavirju, foto www.youtube.com

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja