Glasba za violo s Francem Avsenekom


64. Ljubljana Festival bo v prihajajočem tednu ponovno ponudil pester program in z njim nadaljeval programsko in izvajalsko pestro, domačo in tujo ponudbo. Na ponedeljkovem koncertu bosta violist Franc Avsenek in pianist Hinko Haas predstavila skladbe pred dvema desetletjema preminulega slovenskega skladatelja in dirigenta ter glasbenega kritika Uroša Prevorška ter dela Johannesa Brahmsa in Georgea Gershwina. Njun koncert bo v ponedeljek, 8. avgusta, ob 20. uri v Križevniški cerkvi.

AvsenekHaas (1).png

Franc Avsenek in Hinko Haas, foto Festival Ljubljana

Sledil bo večer priznanih ruskih glasbenic. Izjemna violinistka Nadežda Tokareva bo v spremljavi pianistke Natalije Morozove zaigrala glasbeni program z izrazito plesnim karakterjem španske ljudske tradicije, italijanske tarantele, poljske mazurke in valčka.

Mednarodno uveljavljeni harmonikar Marko Hatlak bo na ljubljanskem koncertu predstavil glasbeni preplet raznovrstnih skladb in katero od njih pospremil še s petjem. Glasbeni teden bo sklenil koncert Mladinskega orkestra Evropske unije pod taktirko cenjenega dirigenta Vasilija Petrenka, z Julianom Rachlinom na violini in slovenskim Klavirskim duom Scaramouche.

Hinko-Haas-plakat-WEB-630x320.jpg

Hinko Haas je klavir študiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani pri Dubravki Tomšič Srebotnjak in v njenem razredu končal tudi podiplomski študij. Izpopolnjeval se je pri Rudolfu Kehrerju v Weimarju, Claudeu Copensu v Bruslju ter kot štipendist švicarske vlade pri Carlu Engelu v Bernu. Kot solist in član številnih komornih zasedb je sodeloval s priznanimi umetniki in ansambli, koncertiral v Sloveniji, Avstriji, Nemčiji, Italiji, Franciji, Švici, Belgiji, Rusiji, ZDA, na Norveškem, Tajvanu in Hrvaškem, v Srbiji, Makedoniji, Bosni in Hercegovini in Črni gori ter nastopal z domačimi in tujimi orkestri in dirigenti, večkrat je bil gost Ljubljana Festivala, festivalov Ohridsko poletje in Skopska jesen, z dvema koncertoma pa se je predstavil tudi na Svetovnih glasbenih dnevih leta 2003. Prejel je Prešernovo nagrado Akademije za glasbo (1980), Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani (1981) ter Nagrado Julija Betteta Društva glasbenih umetnikov Slovenije leta 2004 za umetniške dosežke in vsestranski prispevek k slovenski glasbeni kulturi. Hinko Haas je redni profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Avsenek 1 43-koncert-zdravnikov-2012-191.jpg

Violist Franc Avsenek je po končani srednji glasbeni šoli v Beogradu doštudiral v razredu Alija Dermelja na ljubljanski glasbeni akademiji. Leta 1967 je začel igrati v Simfoničnem orkestru RTV Slovenija, kjer je bil od leta 1980 vse do sezone 2003/2004 violist solist. Deloval je v različnih komornih zasedbah, bil je član Slovenskega godalnega kvarteta, Klavirskega kvarteta RTV Slovenija in zdaj Ljubljanskega godalnega kvarteta. Od leta 1993 poučuje na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Dvakrat je prejel Bettetovo nagrado; leta 1997 kot član Ljubljanskega godalnega kvarteta, leta 2005 pa za svoje umetniške dosežke. Leta 2001 je končal obsežno delo – Antologijo viole v skladbah slovenskih skladateljev, kjer je na treh zgoščenkah predstavil opus komornih skladb z violo tridesetih slovenskih skladateljev. Tako kot njegov glasbeni partner na koncertnem programu, pianist Hinko Haas, je tudi Franc Avsenek že več kot 20 let profesor na ljubljanski Akademiji za glasbo.

Avsenek masterklas_1.jpg

Viola se je kot solistični inštrument uveljavila šele v zgodnjem 20. stoletju, zato je za to godalo zelo malo solističnega repertoarja, nastalega pred letom 1900. Franc Avsenek je avtor številnih priredb, ki jih je izvedel s svojim inštrumentom v različnih komornih zasedbah. Program koncerta v Križevniški cerkvi zajema Avsenekove priredbe del skladateljev Prevoršaka in Gershwinna ter Brahmsovih dveh sonat za klavir, ki sta bili sprva napisani za klarinet in pozneje še za violo.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: