Italijanska serenada


Križevniška cerkev še naprej gosti komorne koncerte v okviru letošnjega že 64. Ljubljana Festivala, ki je mimogrede rečeno eden starejših v Evropi. Drevi ob 20. uri bo tam koncert Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije z dvema gostoma: dirigentom in solistom.

hugo-wolf_copy3.jpg

Spomenik na rojstni hiši Huga Wolfa v Slovenj Gradcu, delo akademskega kiparja Mirsada Begića, foto www.slovenjgradec.si

Italijanska serenada je ena izmed redkih zgolj instrumentalnih skladb Huga Wolfa (1860 – 1903), skladatelja izjemnih samospevov, rojenega v Slovenj Gradcu. Poleg Wolfovega dela obsega program na istoimenskem koncertu v Ljubljani še skladbi v Piranu rojenega velikega glasbenika, violinista in skladatelja Giuseppeja Tartinija, Albinonijev Koncert za trobento, nekaj stavkov iz Corellijeve Suite za godala ter Boccherinijev Kvintet št. 6.

Giuseppe-Tartini.jpg

Giuseppe Tartini (1692 – 1770), foto www. oae.co.uk

Program, v katerem prevladuje italijanska tradicija, bo Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije, ki običajno nastopa brez dirigenta, tokrat izvedel pod taktirko italijanskega maestra Piera Carla Orizia, ki dirigira pomembnim evropskim orkestrom in sodeluje s svetovno znanimi umetniki.

Albinoni.jpg

Tomaso Albinoni (1671 – 1750), foto wikipedija

Arcangelo_Corelli_2.jpg

Arcangelo Corelli (1653 – 1713), foto wikipedija

Na koncertnem programu bo dela za trobento interpretiral španski virtuoz Vincente Campos. Campos je začel svoje glasbeno izobraževanje v Valencii, sprva na Glasbeni šoli Montserrat in nato na Višjem glasbenem konservatoriju v razredu Vincenta Pratsa. Ob koncu študija je prejel posebno častno nagrado, prvo nagrado mladi glasbeniki in prvo nagrado Mariano Puig.

Boccherini 3957a816-2165-40e4-9cb4-466f4097c22e.png

Luigi Boccherini (1743 – 1805), foto www.playbuzz.com

Igral je kot prva trobenta v glavnih orkestrih in raznih ansamblih po Španiji, pripravlja mojstrske tečaje na Festivalu komorne glasbe Montserrat v Valencii in je profesor ter ravnatelj Višjega glasbenega konservatorija v Castellónu.

Campos_Vicente (1).jpg

Vincente Campos, foto Festival Ljubljana

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: