V Bayreuthu poostrili varnostne ukrepe


Iz Bayreutha sporočajo, da so poostrili varnostne ukrepe ob obiskih festivalskih predstav v  Wagnerjevem gledališču na Zelenem griču. Nemčija se je zelo pozno začela zavedati, kakšen je sedanji varnostni položaj v državi, žal to sedaj občutijo še obiskovalci kulturnih prireditev.

Par_090716_196_EnricoNawrath_presse.jpg

Parsifal v Bayreuthu, obe fotografiji Bayreuther Festspiele/Enrico Nawrath

Par_110716_017_EnricoNawrath_presse.jpg

Parsifal v Bayreuthu

Netrebko image004.jpg

Ana Netrebko bo v Salzburgu imela srečanje z novinarji, a brez fotoreporterjev, foto Salzburger Festspiele/Marco Borrelli

Poročali smo že, da na letošnje odprtje Wagnerjevega festivala ni prišla nemška kanclerka Angela Merkel, ki da je bila na dopustu, a ga je po dogodkih v Münchnu prekinila, nato pa očitno odšla na Salzburške slavnostne igre, kjer pa kakšnega večjega nadzora ni, razen da je potrebno vstopnico po pavzi še enkrat pokazati. Policije je le nekoliko več, a bolj v smislu urejanja prometa, vojakov pa sploh ne.

Salzburg 1 IMG_2232.jpg

Sprevod skozi mesto za večerno predstavo Slehernika, vse fotografije Marijan Zlobec

Bayreuth pričakuje Angelo Merkel te dni, najverjetneje v soboto, ko bo naslednja predstava Parsifala in bodo domačini množično prišli na ogled in pozdravit svojo kanclerko.

Merkel IMG_1638.jpg

Je pa v Salzburgu na predstavo Straussove opere Danajina ljubezen brez žene Angele Merkel prišel njen mož Joachim Sauer

Salzburg 2 IMG_2236.jpg

Svojevrstna ironija pa vlada tudi v Salzburgu. Srečal sem bivšega predsednika Republike Avstrije, ki je prišel na festival kot navaden državjan, kar pomeni, da ne želi prevzemati odgovorosti za vse, kar se je zgodilo ob volitvah in še posebej njihovi razveljavitvi. Ker nihče ni predsednik, nikogar ne omenjam poimensko.

Nekdo, ki ga poznam že vrsto let, se je pošalil, češ da je najbolje tako, kot je sedaj, ker Avstrija in Avstrijci v bistvu ne rabijo svojega predsednika.

Salzburg IMG_2223.jpg

Je pa nocoj na večerno predstavo Slehernika menda prišel slavni avstrijski filmski igralec Arnold Schwarzenegger. Fotoreporterji so pravočasno ali že popoldan izvedeli, da bo prišel na prizorišče pred katedralo s polurno zamudo, torej ob 21.30. Ne bo jim ušel.

Zlobec IMG_2086.jpg

Dobil sem osebno povabilo na srečanje z Ano Netrebko in predstavitev njenega novega albuma Verismo. Očitno so si organizatorji zapomnili izsiljevanje fotoreporterjev na tiskovni konferenci za Trubadurja pred dvema letoma, ko jim je organizator dal na voljo le prvih nekaj minut pred začetkom tiskovne konference, nato pa so sklenili, da sploh ne bodo fotografirali. Organizator je potem popustil in jim dovolil prosto fotografiranje. Sedaj jih ne bodo spustili na dvigalo, ki vodi na teraso. Verjetno bodo imeli enega fotografa, svojega.

Enega pa v žepu!

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: