Speča lepotica Aleksandra Verbicka


Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije ima na letošnjem 64. Ljubljana Festivalu pomembno vlogo. Zaslužil si jo je z dolgoletnim trdim delom, študijem, nenehno širitvijo programov in sodelovanjem z mnogimi odličnimi domačimi in tujimi glasbeniki – solisti.

Verbitskaya.jpg

Aleksandra Verbicka, foto Festival Ljubljana

Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije je ansambel štirinajstih godalcev, sicer članov simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije. V svojih programih namenja  posebno pozornost stvaritvam slovenskih avtorjev. Na koncertu Speča lepotica, ki bo drevi ob 20. uri v Križevniški cerkvi, je v program uvrstil delo Nine Šenk, ene najboljših slovenskih skladateljic mlajše generacije, ter koncert Iva Petrića, letošnjega prejemnika Prešernove nagrade, najprestižnejšega slovenskega priznanja za kulturne dosežke. Prisluhnili bomo lahko tudi delu francoskega impresionističnega skladatelja Clauda Debussyja ter Divertimentu za godala madžarskega skladatelja Bele Bartoka. V solističnih vlogah se bosta predstavila harfistka Aleksandra Verbicka in violinist Janez Podlesek.

Šenk IMG_4073.jpg

Skladateljica Nina Šenk, foto Marijan Zlobec

Verbicka je začela igrati klavir pri petih, harfo pa pri devetih letih na glasbenem liceju Konservatorija v Sankt Peterburgu. Z odliko je diplomirala na Kraljevem konservatoriju v Bruslju ter zaokrožila študij na Visoki šoli za glasbo v Münchnu in salzburškem Mozarteumu. Njeno glasbeno pot je spremljal tudi sloviti dirigent Zubin Mehta in ji poklonil harfo. Je dobitnica najvišjih nagrad na glasbenih tekmovanjih v ZDA, Belgiji, Avstriji in Italiji.

Petrič 1 IMG_2574.jpg

Skladatelj Ivo Petrić z diplomo Prešernove nagrade v Cankarjevem domu, foto Marijan Zlobec

Nastopila je na številnih priznanih koncertnih prizoriščih v Nemčiji, Avstriji, ZDA, Rusiji, Belgiji, Španiji, Švici, na Švedskem in Japonskem, v Singapurju in Izraelu. Od leta 2005 deluje kot harfistka in pianistka simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije.

Podlesek IMG_9608.jpg

Janez Podlesek, foto Marijan Zlobec

Violinist Podlesek je koncertni mojster Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani in redno deluje v Triu Clavimerata in godalnem kvartetu Dissonance.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja