Godalni kvartet kot domovanje genijev umetnosti


Avgust na 64. Ljubljana Festivalu začenja nastop godalnega kvarteta Elysée, ki ga sestavljajo člani ruske in francoske šole. Na koncertu bo kvartet predstavil dela ruske in francoske literature in zaigral s priznanim bolgarskim pianistom Ludmilom Angelovim. Sledil bo koncert z naslovom Speča lepotica, na katerem bosta ob Komornem godalnem orkestru Slovenske filharmonije zaigrala harfistka Aleksandra Verbicka in violinist Janez Podlesek. Pianist Tomaž Petrač in violinist Andrej Petrač, oba priznana glasbenika in pedagoga, bosta na ljubljanskem koncertu predstavila program skladateljev Hummla, Beethovna in Mendelssohna. Prvi avgustovski teden na Ljubljana Festivalu bo sklenil še en koncert Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije, na njem bo nastopil trobentar Vicente Campos.

Quator Elys; foro Franck Gallen.jpg

Godalni kvartet Elysee, foto Franck Gallen

Godalni kvartet Elysée nosi ime po izrazu iz grške mitologije za čarobni vrt – domovanje duš junakov, genijev umetnosti in krepostnih ljudi. Od ustanovitve leta 1995 je koncertiral po evropskih državah, v Ameriki in Aziji, pogosto nastopal na festivalih po Franciji. Posebnost kvarteta Elysée je v soočenju in združitvi dveh različnih tradicij, iz katerih izhajajo člani sestava – francoske in ruske šole, ki se vzajemno bogatita. Omogočata preplet različnih idej, razvijanje novih dimenzij pri glasbeni interpretaciji in moč izražanja, ki je nadvse izvirna. Člani kvarteta so izvrstni glasbeniki, ki so se vsi izkazali z visokimi uvrstitvami na pomembnih mednarodnih tekmovanjih.

Litovska violinistka Justina Zajančauskaite, ki od mladih nog koncertira kot solistka z orkestri, je prva violina kvarteta Elysée od leta 2014. Leta 2006 je diplomirala na pariškem Conservatoire National Supérieur, izobraževala se je tudi pri glasbenikih, kot so Boris Garlicki, Olivier Charlier, Itamar Golan in Hea-Sun Kang. Tudi Laurent Le Flécher, druga violina, je dokončal študij na Pariškem nacionalnem konservatoriju. Iz komorne glasbe se je izpopolnjeval pri Jeanu Mouillèru, Vedi Reynolds in uglednih komornih sestavih Amadeus Quartet, Alban Berg Quartet ter Beaux Arts Trio. Nastopa tako po Franciji kot drugod po Evropi in je pogosto vabljen kot gost v radijske oddaje. Ruska violistka Adelija Chamrina, ki je sprva igrala violino, je začela igrati violo pri Nicolaïu Laptievu v šoli za posebno nadarjeno mladino. Na Pariškem konservatoriju je doštudirala z odliko in v svoji karieri koncertirala po vsem svetu. Kvartetu Elysée se je pridružila leta 2011, od leta 2013 je tudi stalna članica Francoskega nacionalnega orkestra. Ukrajinski violončelist Igor Kiritchenko je diplomiral leta 1981 in se iz komorne glasbe izpopolnjeval pri Valentinu Berlinskem iz znamenitega kvarteta Borodin, končal pa je še študij na Pariškem konservatoriju v razredu Alaina Meunierja. V kvartetu Elysée igra vse od leta 1995.

Program koncerta  zajema dela ruske in francoske glasbene literature: Godalni kvartet št. 1 Petra Iljiča Čajkovskega, Godalni kvartet št. 2 Sergeja Rahmaninova in  Klavirski kvintet Cesarja Francka. Za zasedbo kvinteta na koncertu se bo godalcem pridružil še priznani bolgarski pianist Ludmil Angelov. Doštudiral je na Bolgarski državni glasbeni akademiji pri Konstantinu Stankoviču, prelomnica v njegovi karieri pa je bila zmaga na svetovnem pianističnem tekmovanju World Piano Masters v Monte Carlu leta 1994, ki mu je odprla vrata na odre velikih koncertnih prizorišč. Koncertiral je po vsem svetu s številnimi orkestri.

Njihov koncert bo drevi ob 20. uri v Križevniški cerkvi v Križankah.

Marijan Zlobec

 

 

 

 

 

 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja