Je Putinov prihod slovenska trofeja ali Slovenija Putinova ?


Še nekaj več kot štiriindvajset ur nas loči do obiska predsednika Ruske federacije Vladimirja Putina v Sloveniji. Kdor misli, da bo to le komemorativni obisk, pietetne in jubilejne narave spričo stoletnice Ruske kapelice, se krepko moti.

putin-pahor2.jpg

Vladimir Putin in Borut Pahor, foto Balkanekspresrb.rs

Ob Putinovem obisku je v bistvu še najmanj vprašanj lahko povezanih s samo slovesnostjo ob Ruski kapelici in na ljubljanskih Žalah. Vsa druga vprašanja so morda skrita, prikrita, še ne izgovorjena, a mišljena, ne le politična oziroma domena političnega vrha, ampak državljanov samih.

Od lanskega obiska predsednika ruske vlade Dmitrija Medvedjeva ob Ruski kapelici pa do danes se je v Evropi zgodilo ogromno stvari, večinoma negativnih oziroma v škodo Evrope, njene identitete, razvoja, varnosti…še posebej Evropske unije, njene očitne nesposobnosti reševanja skupnih evropskih problemov in zvračanja svojih nalog celo na revnejše države, nečlanice EU…

Da se Putin na Brdu ne bo pogovarjal o aktualnih dogajanjih v Evropi in svetu, je zelo malo verjetno. Tako slab politik ne bi mogel biti niti v sanjah naivnežev. Za Slovenijo je zelo pomembno, da sliši ali vodi dialog z Rusijo in njenim političnim vrhom iz prve roke ali iz prvih ust. Kaj mislijo v EU in v ZDA  itak že ve, še raje: uboga.

Vladimir Putin in Borut Pahor bi na primer hitro odprla dialog na temo, kaj se lahko zgodi v Evropi po spodletelem državnem udaru v Turčiji in morebitnem odprtju meja za milijone beguncev, ki bi takoj začeli svojo pot v Evropo.

Putin dobro ve, da večina evropskih članic NATO pakta v resnici ne vzdržuje narekovanih in pričakovanoh standardov – dvo odstotnega deleža BDP v obrambne namene, kar seveda velja tudi za Slovenijo.

Putin in Pahor prav tako vesta, da do vojaškega spopada med NATO in Rusijo nikoli ne bo prišlo, zato je čisto vseeno, kaj Slovenija kot članica NATO počne (s svojimi tridesetimi vojaki na turističnem obisku Latvije).

Bi bil izstop Velike Britanije iz EU tema pogovorov? Jasno  da. Položaj na Bližnjem Vzhodu? Manj.

Svetovne podnebne spremembe? Še manj.

Zbliževanje pravoslavne in rimokatoliške Cerkva spričo nevarnosti islama oziroma različnih oblik islamskega terorizma? Tudi, a najbrž manj.

Gospodarske in druge teme pridejo na vrsto bolj kot omemba in napoved drugačnih srečanj.

Pahorjeva vizija Združenih držav Evrope? Prej ja kot ne.

O slovenskem sedenju na dveh stolih je z vidika slovenske igre ali krivde nesmiselno govoriti, prav tako same vsebine teh stolov, ki se jima reče EU in NATO ter Ruska federacija. Dva stola skupaj simbolizirata dialog; to vedo celo v gostilnah, pa ne bi v soboto zvečer na Brdu na srečanju predsednikov Ruske federacije in Slovenije.

Največja naivnost in hkrati neumnost pa je “zagotavljanje”, da bo šlo za zgolj pietetni obisk. Pa kaj si mislijo, da so svetovni politiki v otroškem vrtcu, kjer vzgojiteljica žuga s prstom malčkom:”Pazi, kaj boš govoril!”

Bistvo svetovne politike je dialog in ukrepanje (po možnosti pametno)!

Torej: predsednik Borut Pahor; pripravite svoj ekspoze, ga napišite in vstavite v kuverto…Seveda ga natipkajte na pisalni stroj!!! Upam, da jih še “držite”!

V (čim daljšem) pogovoru na štiri oči pa povejte vse po resnici in tako, da bo za Slovenijo dobro in prav! In da boste, tako kot v šoli, znali odgovoriti na vsa vprašanja za “sedi pet”.

In ne mislite preveč na pretekle komemoracije, ker ne vemo, kaj nas (hudega) še čaka.

Ne bi rad, da mi kdo gradi kapelico, četudi bi bila Slovenska.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: