Večer romantične glasbe


64. Ljubljana Festival se nadaljuje z nezmanjšanim tempom. Medtem ko čakama na večerni nastop Ruskega državnega ansambla ljudskih plesov Beriozka v Cankarjevem domu, pa se že napoveduje četrtkov koncert pod skupnim naslovom Večer romantične glasbe v Križevniški cerkvi ob 20. uri.

Večer 2  (1).jpg

Kolaž z nastopajočimi na Večeru romantične glasbe, foto Festival Ljubljana

Večer romantične glasbe bodo pričarali izvrstni glasbeniki: pianista  Lorenzo Cossi in Vivian Cheng, violončelista Miloš Mlejnik in Sebastijan Bertoncelj, violinistka Wonji Kim-Ozim ter hornist Boštjan Lipovšek.

clara-wieck-schumann-2.jpg

Clara Wieck – Schumann, foto wikipedija

Nastopajoči so izvrstni koncertanti, ki se že vrsto let srečujejo kot docenti na poletni glasbeni akademiji v Feldkirchnu na Koroškem v Avstriji. Poleg dela z mladimi glasbeniki se tedaj z veliko vnemo posvečajo tudi muziciranju z vselej všečnim in raznovrstnim glasbenim programom.

V Ljubljani bodo na sporedu dela zakoncev Clare ( Tri romance za violino in klavir op. 22) in Roberta Schumanna (Andante in variacije za dva klavirja, dva violončela in rog ter  Adagio in Allegro za violončelo in klavir op. 70) ter Johannesa Brahmsa (Trio za klavir, violino in rog op. 40), med katerimi lahko najdemo številne povezave. Njihovi medsebojni odnosi so vzeti kot iz romantičnega ljubezenskega romana. Robert Schumann se je poročil s Claro Wieck, hčerko svojega učitelja Friedricha Wiecka.

ClaraF.WickBevans.jpg

Clara Wieck, foto wikipedija

Nekaj let po poroki so skladatelja psihične težave pripeljale do poskusa samomora. Skok z mostu v Ren je preživel, toda sam zaprosil, da ga hospitalizirajo. Živel je še dobri dve leti v izolaciji, medtem pa je Clari stal ob strani Johannes Brahms in se celo preselil k materi sedmih otrok, da ji je pomagal pri vseh opravilih. V tem času se je močno zaljubil vanjo, po Robertovi smrti pa se je odselil.

Do konca življenja sta Clara in Johannes ohranjala stike, domnevno pa nista nikoli telesno prestopila praga med prijateljstvom in ljubeznijo, čeprav je bila 14 let starejša Clara Johannesova (tako kot Robertova) edina prava velika ljubezen Do konca življenja sta Clara in Johannes ohranjala stike, domnevno pa nista nikoli telesno prestopila praga med prijateljstvom in ljubeznijo, čeprav je bila 14 let starejša Clara Johannesova (tako kot Robertova) edina prava velika ljubezen.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja