V Salzburgu ima sponzor Siemens svoj festival


Salzburške slavnostne igre so drag festival s proračunom, ki je najmanj petindvajsetkrat večji od 64. Ljubljana Festivala in samo za prodane vstopnice iztržijo nad 25 milijonov evrov, kar je približno dvanajstkrat, trinajstkrat več od vrednosti ljubljanskega festivala. Vendar pa brez sponzorjev ne morejo niti v Salzburgu.

Siemens_Festspielnaechte (1).jpg

Tako izgleda Siemensov festival ob katedrali, foto Siemens

Med največjimi sponzorji Salzburških slavnostnih iger je Siemens, ki že petnajst let pripravlja svoj festival na Kapitelplatzu v obliki predvajanja in prenašanja različnih programov iz dvoran, bodisi s tekočega festivala ali zgodovinskih kulturnih dogodkov iz prejšnjih let, vse do Karajanove dobe pred tridesetimi leti.

Program je vsako leto podrobno objavljen v posebni knjižici, tako da si Salzburžani in tujci lahko vse ogledajo in izberejo svoj program, najraje operne predstave iz prejšnjih let. Letos pa bodo neposredno prenašali kar dve operni predstavi iz rednega poletnega programa, najprej Straussovo zadnjo opero Danajina ljubezen potem pa še Gounodovega Fausta.

Letos napovedujejo skupaj prenašanje kar 58 programov oziroma festivalskih vsebin. Vse so brezplačne.

Slavni začetek Siemensovega programa bo v soboto, 30. julija, ob 16. uri na omenjenem Kapitelplatzu, to je po domače trg ob salzburški katedrali. Med drugim napovedujejo nastop raznih glasbenih gostov s festivala, Bachovega zbora ter trobilcev, še posebej pozavnistov Dunajskih filharmonikov.

Posnetke in predvajane prireditve si vsako leto ogleda okrog 70 tisoč ljubiteljev glasbe, ki si lahko privoščijo še različne kulinarične užitke. Pri prenosih na ogromen LED zastor ali zid sodelujejo še ORF, Unitel in Salzburški festival.

Programm2016_page55_image12.jpg

Jonas Kaufmann kot Florestan v Fideliu, foto Salzburg Festival

Siemens podpira Salzburške slavnostne igre od leta 1996, kot glavni sponzor pa od leta 1999. Omenjeni festival so ustanovili leta  2002, otroški festival, ki bo potekal tudi letos, pa leta 2008. Ta festival poteka od petka do nedelje in se ga udeležuje okrog dva tisoč otrok. Zanje je pripravljen poseben program, kot Čarobna piščal za otroke, Peter in volk, Janko in Metka ter Max in  Moritz.

K popularizaciji salzburškega festivala veliko prispeva lokalni radijski program ORF, ki o dogajanjih sproti informira 600 tisoč poslušalcev.

Programm2016_page55_image10.jpg

Slavnostni govornik na odprtju festivala bo pisatelj in filozof  Konrad Paul Liesmann

Predzačetek programa oziroma festivala bo že 28. julija s predvajanjem Beethovnovega Fidelia iz lanskega leta. Istega dne ob 11. uri pa bo neposredni prenos otvoritvene slovesnosti iz dvorane Skalne jahalne šole. Ob 13. uri pa bodo predvajali film Salzburg – celostna umetnina v srcu Evrope avtorja Hannesa Schalleja. Poudarek bo na 200. obletnici Salzburga v Avstriji ter lepotah Salzburške pokrajine in mesta, ki je od leta 1996 zaščiteno v mestnem središču kot kulturni spomenik ali dediščina UNESCO.

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja