Začenja se Wagnerjev festival v Bayreuthu


Popoldan ob 16. uri se je v festivalski dvorani na Zelenem griču v Bayreuthu na zgornjem Bavarskem začel tradicionalni Wagnerjev festival, najstarejši glasbeni festival na svetu, ki sega s svojimi začetki že v leto 1876. Danes velja za najbolj zaželjen, cenjen in prestižen med vsemi festivali na svetu, saj je treba na vstopnice čakati okrog trinajst ali štirinajst let.

Katharina Wagner 3.jpg

Katharina Wagner, umetniška voditeljica Wagnerjevega festivala v Bayreuthu, foto wikipedija

Prva predstava bo hkrati premierna, torej nova na festivalu, Parsifal, Wagnerjeva zadnja opera, za katero si je skladatelj želel, da bi ostajala uprizarjana ves čas samo tu, v njegovem gledališču, kar so precej let upoštevali, zlasti njegova vdova Cosima ni dovolila nikakršnih uprizarjanj drugje, dokler nis0 tega prelomili v Ameriki, kjer so našli neko pravno luknjo, menda v zvezi z določilom, kje uprizarjanje Parsifala ni dovoljeno, to pa izrecno ni omenjalo Amerike, kjer so ga prvič uprizorili leta 1903.

Par_150716_576_EnricoNawrath_presse.jpg

Prizor iz Parsifala, vse fotografije WF/ Enrico Nawrath

Richard Wagner je dočakal izvedbe vseh svojih oper, tako tudi Parsifala v Bayreuthu. Wagner je hitro postal mednarodno znan, najprej kot dirigent in publicist, potem pa že s svojimi prvimi operami iz štiridesetih let 19. stoletja in vodstvom opere v Dresdnu, potem pa vedno bolj vse do svoje smrti leta 1883.

Par_110716_179_EnricoNawrath_presse.jpg

Prizor iz novega Parsifala

Kot poročajo tuji mediji, so popoldan v Bayreuthu vladali poostreni varnostni ukrepi in nekatere omejitve; tako ni bilo rdečega tepiha, po katerem običajno prihajajo slavni gostje pred množico, ki jih brez vstopnic sicer prihaja samo gledat, kar je logično, saj se odprtja festivala skoraj vsako leto udeležuje kanclerka Angela Merkel, neredko pa še kak tuji državnik; med slovenskimi je bil doslej v Bayreuthu pred kakimi petnajstimi leti le predsednik dr. Janez Drnovšek, ko si je ogledal Letečega Holandca. Razlog, zakaj ni bilo rdečega tepiha, pa je hitro postal znan: v Bayreuth letos ni prišla Angela Merkel kot najvišja politična predstavnica Nemčije. Bo pa z možem prišla zasebno enkrat kasneje. Verjetno se bo prikazala zadnjo minuto, ko so vsi obiskovalci že v dvorani.

Par_090716_196_EnricoNawrath_presse.jpg

Prizor iz Parsifala

Letos bodo na programu poleg Parsifala še Prstan Nibelunga ali Nibelungov prstan ali Nibelunški prstan, kot si želite prevajati Der Ring des Nibelungen, zatem še Leteči Holandec ter Tristan in Izolda. Festival se bo končal 28. avgusta z zadnjo predstavo Parsifala. Prstan bo dirigiral Marek Janowski, izkušeni dirigent, umetniški vodja Radijskega simfoničnega orkestra v Berlinu, sicer poljskega rodu. Prstan Nibelunga je že dirigiral med letoma 1980 in 1983 ter posnel z dresdensko Državno kapelo. Tristana in Izoldo bo dirigiral najbolj priljubljeni nemški dirigent Christian Thielemann, medtem ko je režiserka Katharina Wagner, v naslovnih vlogah pa pojeta  Stephen Gould in Petra Lang. Letečega Holandca bo dirigiral Axel Kober.

Tristan-Stephen Gould ┬ęEnricoNawrath.jpg

Stephen Gould kot Tristan

Glasbeno vodstvo Parsifala je prvič v Bayreuthu prevzel mednarodno uveljavljeni in tudi v Ljubljani znani gost dirigent Hartmut Haenchen, ki je pravzaprav za pot v Bayreuth potreboval blizu štirideset let dirigentske kariere. Vendar pa v Bayreuthu dodajajo, da je zamenjal bolnega Andrisa Nelsonsa. Predstavo je na oder postavil režiser Uwe Eric Laufenberg, prav tako debitant v Bayreuthu, medtem ko se pod sceno podpisuje Gisbert Jäkel, pod kostumografijo Jessica Karge, pod luč Reinhard Traub in video Gerard Naziri.

Wal_180716_489_EnricoNawrath_presse.jpg

Prizor iz Walküre

V Parsifalu nastopajo sami izraziti wagnerjanski pevci, kot so tenorist Klaus Florian Vogt v naslovni vlogi Parsifala,  basist Georg Zeppenfeld kot Gurnemanz, basist Karl-Heinz Lechner kot Titurel, baritonist  Ryan McKinny kot Amfortas, basist Gerd Grochowski kot Klingsor ter sopranistka Elena Pankratova kot Kundry. Nastopajo še graalovi vitezi, Klingsorjeva cvetlična dekleta ter oprode.

Wal_030716_349_EnricoNawrath_presse.jpg

Prizor iz Walküre

Režiser Parsifala Uwe Eric Laufenberg je pred premiero povedal, da je njegov pogled na opero nekako med umetniško religijo in arhaičnim kultom darovanja. Parsifal se tokrat pojavlja kot Kristus.

Par_150716_722_EnricoNawrath_presse.jpg

Prizor iz Parsifala

Naj dodamo, da je bil v Parsifalu kot Gurnemanz prvi interpret basist slovenskega porekla Emil Škarja (Scaria), rojen sicer v Gradcu, a njegov oče je bil doma iz Kranja.

Wal_030716_255_EnricoNawrath_presse.jpg

Prizor iz Walküre

Wagnerjev festival v Bayreuthu izvajajo glasbeniki, združeni v elitni festivalski orkester. Prihajajo iz najboljših nemških opernih in simfoničnih orkestrov ter jih je skupaj okrog 200, medtem ko je operni zbor sestavljen iz najboljših zborovskih opernih pevcev z vsega sveta, torej je zastavljen še širše kot orkester.

Si_240616_160_EnricoNawrath_presse.jpg

Prizor iz Siegfrieda

Zbor ima okrog 135 članov, po programski potrebi še precej več, in ga vodi Eberhard Friedrich.

Tri_070716_036_EnricoNawrath_program-ROLLE.jpg

Petra Lang kot Izolda

Festival vodi sedaj sama pravnukinja Richarda Wagnerja Katharina Wagner.

Ho_050716_291_EnricoNawrath_presse.jpg

Prizor iz Letečega Holandca

Vse predstave festivala so že leta razprodane, zato so se organizatorji odločili, da bodo  današnjo otvoritveno predstavo  Parsifala preko internetne povezave predvajali v določene kinomatografe po vsem svetu, samo v Berlinu bo teh kinodvoran kar šest (ogled informacij na www. wagner-im-kino.de).

G├Ât_130716_028_EnricoNawrath_presse.jpg

Prizor iz Somraka bogov

G├Ât_140716_517_EnricoNawrath_presse.jpg

Prizor iz Somraka bogov

G├Ât_130716_637_EnricoNawrath_presse.jpg

Prizor iz Somraka bogov

RG_160716_331_EnricoNawrath_presse.jpg

Prizor iz Renskega zlata

RG_160716_371_EnricoNawrath_presse.jpg

Prizor iz Renskega zlata

Ho_050716_114_EnricoNawrath_presse.jpg

Prizor iz Letečega Holandca

Ho_050716_048_EnricoNawrath_presse.jpg

Prizor iz Letečega Holandca

Ho_050716_259_EnricoNawrath_presse.jpg

Prizor iz Letečega Holandca

katharina_wagner_4.jpg

Katharina Wagner

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: