Kakšna je Glasbena šala za dva hornista ?


Ljubljana Festival bo v prihodnjih poletnih dneh ponovno ponudil pester program. Izvrstna solohornista Stefan Dohr in Andrej Žust bosta na ponedeljkovem koncertu med drugim izvedla hudomušno Mozartovo delo Glasbena šala. Sledil bo koncert Mediteranskega mladinskega orkestra pod taktirko v svetu že priznanega slovenskega dirigenta Marka Letonje. V novem tednu ponovno pričakujemo v Poletnem gledališču v Križankah  privlačen  plesni nastop ruskega ansambla Beriozka in v Križevniški cerkvi Večer romantične glasbe z izvrstnimi mednarodno uveljavljenimi tujimi in slovenskimi  glasbeniki, ki bodo tokrat nastopili skupaj.

DOHR Stefan_Karlinsky-photo_02_ GLasbena šala (1).jpg

Stefan Dohr, foto arhiv Festivala Ljubljana

Solista prvega, to je že ponedeljkovega glasbenega večera v Križevniški cerkvi prihajata iz vrst slovitih Berlinskih filharmonikov. Hornist Stefan Dohr zaradi izjemne tehnike slovi kot »kralj svojega inštrumenta«. Študiral je v Essnu in Kölnu in začel profesionalno kariero pri 19. letih, ko je bil povabljen kot solohornist v frankfurtsko Opero. Položaj prvega hornista je imel še v festivalskem orkestru znamenitega Wagnerjevega festivala v Bayreuthu, ki se slučajnmo začenja prav v ponedeljek, 25. julija, v Filharmoničnemu orkestru iz Nice in Nemškem simfoničnem orkestru v Berlinu. Že od leta 1993 pa je prvi hornist Berlinskih filharmonikov. Ima bogato mednarodno kariero solista in komornega glasbenika ter redno nastopa na glasbenih festivalih po vsem svetu.

Andrej Žust.jpg

Andrej Žust

Tako kot Dohr je tudi Andrej Žust začel profesionalno kariero solohornista pri zgodnjih 19. letih. Doštudiral je na ljubljanski Akademiji za glasbo in svoje znanje izpopolnjeval pri priznanih profesorjih, dosegel je tudi številne uspehe na domačih in mednarodnih tekmovanjih. Žust je zelo aktiven komorni glasbenik, ki redno koncertira na mednarodnih festivalih po vsem svetu. Od leta 2011 je član Berlinskih filharmonikov.

Izjemna solista bo spremljal Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije. Na programu bo Mozartova Glasbena šala, hudomušno delo, ki je nastalo v posmeh neveščim skladateljem. Teh na Dunaju leta 1787, ko je skladba nastala, gotovo ni manjkalo. Glasbena šala je po značaju in obliki lahkotnejši divertimento za dva rogova in godala. Mozart je v vseh štirih stavkih nalašč napisal več nesmislov in napak. S simpatičnimi kompozicijskimi prijemi je skladatelj ustvaril satiro, ki priča o njegovem prebrisanem smislu za humor.

Če bo Mozartova Glasbena šala vrhunec večera, pa bomo še videli, kajti glasbeniki izvedli bodo izvedli še dve Telemannovi deli: suito Don Kihot in Koncert za dva rogova, godala in continuo. A to še ne bo vse, napovedujejo še Bibrovo Battalio.

Koncert bo v ponedeljek, 25. julija, ob 20. uri v Križevniški cerkvi.

Marijan Zlobec

 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: