Začenjajo se Salzburške slavnostne igre


Z nocojšnjo izvedbo Haydnovega oratorija Stvarjenje v Veliki festivalski dvorani se začenjajo letošnje Salzburške slavnostne igre. Trajale bodo vse do konca avgusta. Festival se začenja že nekaj let z uvodno Duhovno uverturo, s katero želijo dati poudarek duhovni glasbi iz različnih kultur, priložnost mlajšim izvajalcem, drugačnim programon, v katerega so vključeni mladi in mesto kot celotno prizorišče festivala.

Salzburg web-Volkstanz1_c_wildbild.jpg

Ljudski plesi, foto Salzburger Festspiele, foto  wildbild.at

Kot so sporočili pred dnevi, je za ves festival na voljo le še dobrih deset tisoč vstopnic, kar je zelo malo, če pomislimo, da je vseh obiskovalcev več kot četrt milijona. Lani jih je bilo 262.893 iz 74 držav.

Salzburg 1 web-Helga_Rabl-Stadler_und_Renate_Bienert_c_SF_Anne_Zeuner.jpg

Dr. Helga Rabl – Stadler in dr. Renate Bienert na sprejemu pred odprtjem festivala, foto Salzburger Festspiele/Anne Zeuner

Duhovno uverturo je uvedel bivši intendant Alexander Pereira, da bi podaljšal festival, ga obogatil z vsebinami, ki niso redni sestavni del vseh tradicionalnih ciklov, ne v operi ne v koncertnem programu, ampak ponujajo nekakšno alternativo.

Salzburg 2 hires-Salzburger_Festspiele_und_Theater_Kinderchor_2_c_wildbild.jpg

Mladi nastopajoči zboristi so vključeni v festivalski program, foto wildbild.at

Haydnovo stvarjenje bo izvedel Chamber Orchestra of Europe pod dirigentskim vodstvom Yannicka Nezeta – Seguina. Sodelovali bodo še solisti in zbor Bavarskega radia iz Münchna. Naslednji vrhunec pa bo že 25. julija z Beethovnovo Deveto simfonijo s Concentus Musicus Wien, ki naj bi jo dirigiral Nikolaus Harnoncourt, a je medtem ko je bil program objavljen že lani novembra 5. marca letos umrl.

Salzburg 3 hires-Bu_rgergarde_c_Hubert_Po_lzl.jpg

Stara salzburška civilna garda, foto Hubert Pölzl

V času Duhovne uverture se v Salzburgu že zbirajo tisoči gostov, bolj pa so vključeni tisti izvajalci, ki soustvarjajo mestno podobo Salzburga kot v tem času glasbenega središča sveta z gosti iz blizu osemdesetih držav.

Salzburgh 4 web-Feststimmung_c_wildbild.jpg

Prizorišča v Salzburgu so v tem času povsod, foto wildbild.at

Uradno se festival sicer začenja teden zatem. Po tradiciji festival vedno odpre predsednik Republike Avstrije. Kdo bo to letos, pa bomo še videli, saj ni jasno, glede na razveljavitev volitev za novega predsednika, kdo sploh je avstrijski predsednik, verjetno bo to storil kar “stari” predsednik.

Salzburg 5 web-Helga_Rabl-Stadler_Sven-Eric_Bechtolf_c_SF_Luigi_Caputo.jpg

Direktorica festivala dr. Helga Rabl Stadler in vodja gledališkega programa, gledališki in operni režiser Sven Eric Bechtolf, foto Salzburger Festspiele / Luigi Caputo

Poleg Stvarjenja in Devete simfonije naj v Duhovni uverturi omenimo še jutrišnji koncert Državne kapele iz Sankt Peterburga pod dirigentskim vodstvom Vladislava Černušenka z rusko duhovno glasbo, nedeljsko izvedbo Händlovega oratorija Belshazzarja v dvorani Skalne jahalne šole, Simfonijo psalmov Igorja Stravinskega (26. julija), potem Mozartovo Mašo v c-molu (29. julija), istega dne še Koncert za zbor Alfreda Schnittkeja, skupaj z izborom iz Večernic Sergeja Rahmaninova in Da pacem Domine Arva Pärta v izvedbi zbora Bavarskega radia. Posebnost bo izvedba novega dela iz lanskega leta Petra  Eötvösa Halleluja – Oratorium balbulum z Dunajskimi filharmoniki in zborom Madžarsklega radia s solisti pod dirigentskim vodstvom Daniela Hardinga.

Salzburg 6 web-Leica-Ausstellung_Bretter_die_die_Welt_bedeuten_c_Robert_Mertens_02.jpg

Fotografska razstava firme Leica Deske, ki pomenijo svet, foto Robert Mertens

Ker želi cikel Duhovna uvertura predstaviti tudi druge kulture, bodo imeli nekaj koncertov, ki jih bodo približali evropskemu občinstvu: Benetke in Bizanc 770 – 1797 (26. julija), Koptske himne in etiopske pesmi (30. julija), Duhovna zborovska glasba iz Armenije (31. julija).

Začele pa se bodo še Mozartove matineje, prve  pod dirigentskim vodstvom Adama Fischerja ter koncerti duhovne glasbe Bacha, Händla in drugih starih mojstrov.

Salzburg 7 web-Leica-Ausstellung_Bretter_die_die_Welt_bedeuten_c_Robert_Mertens_06.jpg

Fotografska razstava

Štiri koncerte pripravljajo ob 200. obletnici pridružitve Salzburške univerze Avstriji, s poudarkom na skladateljih, kot so Mozart, Johann Michael Haydn, Heinrich Ignaz Biber, Claudio Monteverdi,  Giovanni Valentini , Anton C. Adlgasser, Matthias S. Biechteler in drugi, ki so povezani s salzburško zgodovino. Vrhunec programa bo Biberjeva Missa Salisburgensis.

Salzburg 8 web-Jedermann_2016_Fussenegger_Obonya_Lohmeyer_c_SF_Forster.jpg

Prizor iz Slehernika, foto Salzburger Festspiele / Forster

V gledališkem programu vedno začenjajo s slavnim in priljubljenim ter z najdaljšim stažem na festivalu – Hofmannsthalovim Slehernikom. Tokrat sta pod režijo podpisana Julian Crouch in  Brian Mertes, v naslovni vlogi pa bo nastopil dramski igralec Cornelius Obonya. Premiera bo jutri zvečer na dvorišču pred salzburško katedralo, a imajo za vse termine, če je deževno vreme, še rezervno lokacijo v dvorani Skalne jahalne šole.

Salzburg 9 web-Jan_Meier2_c_SF_Anne_Zeuner.jpg

Jan Meier v kostumografski delavnici med pripravo kostumov za gledališko predstavo Thomasa  Bernharda, foto Salzburger Festspiele/Anne Zeuner

Marijan Zlobec


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: