Goldbergove variacije za konec Bachovega večera


Na 64. Ljubljana Festivalu smo pravkar doživeli Beethovnov večer, ko se že napoveduje nov vrhunski dogodek, tokrat Bachov večer v Križevniški cerkvi v petek, 22. julija, ob 20. uri. V goste namreč prihaja vrhunski in hkrati svetovno znani ruski violinist, dirigent in skladatelj Dmitrij Sitkovecki.

Sitkovecki_552f6788c0dc2.jpg

Dmitrij Sitkovecki kot dirigent, foto Wikipedija

Bachov večer pomani najprej Sitkoveckega izvedba Bachovega Violinskega koncerta v a – molu BWV 1041, zatem morda najbolj znanega  Bachovega  Violinskega koncerta za dve violini v d – molu BWV 1043, kot vrhunec večera pa še skupna izvedba slovitih Goldbergovih variacij BWV 988; ne v izvedbi za čembalo ali klavir, ampak v aranžmaju za godala, kot je to napravil sam solist in skladatej Sitkovecki. V Koncertu za dve violini se bo znamenitemu gostu pridružil naš koncertni mojster in vodja Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije Janez Podlesek.

dmitry_1665final82-1170x402.jpg

Dmitrij Sitkovecki je vsestranska glasbena osebnost. Sodeluje ne samo z glasbeniki, ampak tudi znanimi plesalci, književniki in igralci. Zasnoval ali vodil je veliko festivalov, posveča se pedagoškemu delu. Poznan je tudi kot dirigent in je zasedal vodilne položaje v Ulsterskem orkestru, Ruskem državnem orkestru, Simfoničnem orkestru Castille in Leona, leta 1990 je ustanovil orkester izvrstnih godalcev iz različnih evropskih sestavov (New European String Orchestra), od leta 2003 je glasbeni vodja Simfoničnega orkestra iz Greensbora v Severni Karolini.

Ime Dmitrija Sitkoveckega je tesno povezano z znamenitimi Bachovimi Goldbergovimi variacijami, ki jih je Sitkovecki transkribiral za godalni trio in godalni orkester. Doživele so številne izvedbe in odlične posnetke z najbolj cenjenimi svetovnimi glasbeniki. Navdihnjen s tem uspehom je izdelal še več kot 50 priredb znanih mojstrov, kot so Haydn, Beethoven, Brahms, Bartók, Čajkovski, Šostakovič, Stravinski in Schnittke.

Sitkovecki 1 2015-05-07-105007-SLO1_part5.jpg

Sitkovecki s Slovensko filharmonijo, foto RTV Slovenija

Sitkovecki je že gostoval v Ljubljani, nazadnje na sedmem koncertu za Oranžni abonma Slovenske filharmonije  maja lani, ko je bil tako dirigent kot solist. Za svoj koncertni program si je takrat izbral Predsednikove plese (iz opere Nixon na Kitajskem) Johna Adamsa, Rdečo violino – suito za violino in orkester Johna Corigliana in Simfonične plese op. 45 Sergeja Rahmaninova.

Sitkovecki 4 IMG_9434.jpg

Dmitrij Sitkovecki je bil na koncertu pianista Simona Trpčeskega in ga prišel pozdravit, foto Marijan Zlobec

Violinist Janez Podlesek je koncertni mojster simfoničnega orkestra Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet v Ljubljani. Od leta 2009 redno deluje na Akademiji za glasbo v Ljubljani, kjer vodi Komorni godalni orkester. Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je bil večkrat nagrajen. Leta 1999 je prejel Škerjančevo nagrado, med študijem pa dvakrat Prešernovo nagrado Akademije za glasbo. Kot član Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije je leta 2006 prejel Bettetovo listino. Redno deluje v Triu Clavimerata in godalnem kvartetu Dissonance. Solista bosta Bachova dela izvedla ob spremljavi Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije.

Podlesek IMG_7098.jpg

Janez Podlesek na koncertu v Križevniški cerkvi s solistko Natalie Clein pred dobrim tednom, foto Marijan Zlobec

Marijan Zlobec

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja