Turška groteska z državnim udarom


Za izvedbo državnega udara v Turčiji sem po naključju izvedel takoj po končani predstavi Pilad v Križevniški cerkvi in zatem srečanju z nastopajočimi v Viteški dvorani. Informacijo je po telefonu neposredno iz Turčije sprejel direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek od svojih festivalskih sodelavcev v Zvezi glasbenih festivalov v Turčiji. Torej hitreje od vsakega radia in televizije.

Samira 3 maj6.jpg

Samira Kentrić – Turški predsednik Erdogan, ilustracija iz knjige Pismo Adni

Državni udar in njegov propad zastavlja toliko vprašanj, da je nanje nemogoče odgovoriti, ne le v Turčiji, ampak še posebej drugod po svetu, vključno z nami in bolj oddaljenimi. No, ni strahu, da v Sloveniji ne bi takoj dobili na desetine vsevednih komentatorjev.

V tem trenutku ni problematičen samo zalo naivno zasnovan in realiziran udar sam po sebi, kot so vse oblike histerije z zločinskimi in morilskimi posledicami, kot smo jo nazadnje doživeli s pobesnelim voznikom v Nici.

Kaj se dogaja s civilizacijo, kulturo, etosom, sobivanjem, spoštovanjem sebe in drugih, samozavedanjem in odgovornostjo do vsega, kar je pogoj za normalno delovanje ne le posameznikov, ampak vseh  družb in držav kot celot?

Združeni narodi, zbudite se!

Turčija trka na vrata Evropske unije kot ogromna država. Kaj zdaj ? Kako je možen državni udar tako, da nihče na oblasti tega ne ve in še manj v kali zatre? Kako je, na drugi strani takoj možen obračun s tisoči zamenjav v vseg strukturah: vojski, policiji, sodstvu… Seveda je to šele začetek kaznovanj, ki se za vojaške pučiste ne bodo končale  drugače kot s smrtjo. Na kakšnem planetu pravzaprav živimo?!

Francija je ranljiva povsod, v vseh mestih. Anglija se je s svojim brexitom ujela v past, podobno Nemčija s svojimi odprtimi vrati za milijon in več beguncev, Evropska unija z nesposobnostjo obvladovanja same sebe…

Je možen državni udar v Sloveniji?

To bi šele bila groteska, komedija in farsa hkrati!

Prihranite ali bolje,  omogočite mi, prosim, pučisti v glavah, vsaj še nekaj humorja, predno greste “v akcijo”!

Marijan Zlobec

 

 


Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

%d bloggers like this: